Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Van joga erre egy boltnak?...

BécsiFehér kérdése:

Van joga erre egy boltnak? (Többi lent.)

Figyelt kérdés

Spar áruházban vásároltam néhány élelmiszert és egy 2 dl-es Unicum-ot. Kifelé menet megszólalt a lopásérzékelő kapu, megálltam, odajött a másik pénztárnál álló helyettes vezető (biztonsági őr mostanában nincs a boltban). A pénztáros, akinél fizettem odaszólt, hogy az Unicum kupakján van valami, ami miatt beszokott jelezni a kapu. A helyettes elkérte az Unicum-ot és a blokkot is, majd át akarta vizsgálni a szatyromat. Ezt megtagadtam, de csak erélyesebb felszólításomra adta vissza az Unicum-ot, amit már kifizettem, amit ő is láthatott a blokkon. Erre vásárlók és a pénztáros hallótávolságán belül azt mondta: "Nem baj, a kamera úgy is felvett mindent, amit a boltban csináltam". Érdekes, ahogy kimentem, másodszorra nem jelzett a kapu, pedig semmit nem csináltak az üveggel.

Másnap újra ott vásároltam, és megmondtam, neki, ha mégegyszer nyilvánosan így lejárat, megteszem a kellő lépéseket. Erre azt magyarázta, hogy ez az eljárás, ha besípol a kapu, minden szatyrot át kell nézniük, ami a vevőnél van, és, hogy még nem volt ideje a kamera felvételeket megnézni. Mondtam, nézzük meg most együtt, azt mondta, hogy a vevő nem láthatja. Más üzletekben is sok esetben sípolt már a kapu, általában, ha nem hatástalanították a lopásgátló cimkét, vagy memóriakártya volt nálam, vagy máshol vásárolt áru, de miután tisztázódott, hogy mi okozza, soha nem akarták a táskámat átkutatni.

tegnap 12:03
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
50%

"Nem jön ki jól, ha csúcsforgalomban motozgatnak mindenki előtt, vagy látványosan bekísérnek az irodába, mint egy fülöncsípett tolvajt. Ezért nem működtem közre."

Ez érdekes koncepció, tekintve hogy te magad tettél róla, hogy az egész nagyon is feltűnő legyen, míg együttműködés esetén könnyen lehet hogy fel se tűnt volna különösebben senkinek...

tegnap 12:21
 12/21 anonim ***** válasza:
25%

Linkeljétek pls azokat a törvényeket, jogszabályokat amik azt taglalják, hogy joguk van téged visszatartani, átkutatni, stb, azért mert egy általuk üzemeltetett berendezés bejelez!

Nem fogtok ilyet találni, mert NEM LÉTEZIK!

Joguk van megkérni, hogy mutassad meg a szatyrodat, joguk van megkérni, hogy mutassátok meg a bugyitokat, de max ennyi.

tegnap 12:22
 13/21 A kérdező kommentje:

Nem rendeztem jelenetet, ha azt rendeztem volna, akkor nem úgy végződött volna, hogy másnapi ottlétemkor elnézést kér a helyettes, ha esetleg rossznéven vettem valamit.

"Az meg nem megalázás, hogy követik a protokollt."

De az már enyhén szólva is kétséges, ha a környezet füle hallatára azt mondják, hogy nem baj, a kamerán úgy is látszik majd. Ez azt implikálja mások előtt, hogy annak ellenére gyanúsítanak lopással, hogy tisztázódott, hogy miért jelzett a kapu, és ezt előzőleg a pénztáros is megerősítette.

tegnap 12:28
 14/21 A kérdező kommentje:

#11: "könnyen lehet hogy fel se tűnt volna különösebben senkinek..."

Senkinek lehet, de azoknak a pénztárosoknak, akiknél naponta fizetek abban a boltban, feltűnt volna. És ha nem találnak nálam lopott holmit, akkor egyenként közlik velük, hogy tévedtünk?

tegnap 12:33
 15/21 anonim ***** válasza:
33%
Szerinted mire vannak a biztonsági őrök? Madárijesztőnek ?
tegnap 12:34
 16/21 A kérdező kommentje:

#15: Ezt írtam, ha nem láttad volna:

"odajött a másik pénztárnál álló helyettes vezető (biztonsági őr mostanában nincs a boltban)"

tegnap 12:35
 17/21 A kérdező kommentje:
#12: Mivel az Unicumos üvegen szerintem nem volt lopásérzékelő cimke (ha lett volna, a pénztáros dolga lenne semlegesíteni), és másodszori áthaladásomkor annak ellenére nem jelzett a kapu, hogy semmi nem történt addig az üveggel, még azt is feltételezhetem, hogy úgy van beállítva a rendszerük, hogy random jelezzen.
tegnap 12:42
 18/21 anonim ***** válasza:

"És ha nem találnak nálam lopott holmit, akkor egyenként közlik velük, hogy tévedtünk?"

Akkor elengednek, nem történik semmi.

tegnap 12:52
 19/21 A kérdező kommentje:

#5: "nincs joga átkutatni, nincs joga feltartóztatni, csak akkor ha csináltál valamit."

Én is így tudom. Alapból biztonsági őrnek kellene figyelni a képernyőn (már ha nem éppen kint cigarettázik). Ha azt látja, hogy el is teszek valamit, addig nem állíthat meg, amíg a pénztárvonalon át nem haladok. A felvétel bizonyítéknak van. Csak úgy, találomra nem kutathat át, nem vagyok köteles kinyitni a táskámat neki, főleg nem az eladótérben, mások előtt. Rendőrt hívhat, ha lopással gyanusít.

Ebben a boltban láttam már olyat, hogy szintén ez a dolgozó a pénztárnál próbált egy vevőnek a vállán lévő táskájába belenyúlni, majd karjánál megragadva visszatartani őt, aki valószínűleg lophatott, mert miután egy másik, őt feltartóztatni akaró eladót is lerázott magáról, odakint futásra vette a távozást.

Bécsben viszont olyan szupermarketben is jártam már, ahol a vevők egyenesen a szatyrukba pakoltak, a pénztárnál pedig kirakták, amit vettek. Párizsban tömött válltáskámat (itthoni rossz beidegződések alapján) nem akartam bevinni a boltba, kérdésemre, hogy hová tehetem le, a biztonsági őr csak intett, hogy nyugodtan bevihetem.

tegnap 13:07
 20/21 A kérdező kommentje:
#18: Bocsánat, a kérdés az volt, hogy az engem látásból ismerő pénztárosokkal is közlik, hogy tévedés volt? Vagy bennük az marad meg, hogy valószínűleg loptam és lebuktam?
tegnap 13:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!