Van joga erre egy boltnak? (Többi lent.)
Spar áruházban vásároltam néhány élelmiszert és egy 2 dl-es Unicum-ot. Kifelé menet megszólalt a lopásérzékelő kapu, megálltam, odajött a másik pénztárnál álló helyettes vezető (biztonsági őr mostanában nincs a boltban). A pénztáros, akinél fizettem odaszólt, hogy az Unicum kupakján van valami, ami miatt beszokott jelezni a kapu. A helyettes elkérte az Unicum-ot és a blokkot is, majd át akarta vizsgálni a szatyromat. Ezt megtagadtam, de csak erélyesebb felszólításomra adta vissza az Unicum-ot, amit már kifizettem, amit ő is láthatott a blokkon. Erre vásárlók és a pénztáros hallótávolságán belül azt mondta: "Nem baj, a kamera úgy is felvett mindent, amit a boltban csináltam". Érdekes, ahogy kimentem, másodszorra nem jelzett a kapu, pedig semmit nem csináltak az üveggel.
Másnap újra ott vásároltam, és megmondtam, neki, ha mégegyszer nyilvánosan így lejárat, megteszem a kellő lépéseket. Erre azt magyarázta, hogy ez az eljárás, ha besípol a kapu, minden szatyrot át kell nézniük, ami a vevőnél van, és, hogy még nem volt ideje a kamera felvételeket megnézni. Mondtam, nézzük meg most együtt, azt mondta, hogy a vevő nem láthatja. Más üzletekben is sok esetben sípolt már a kapu, általában, ha nem hatástalanították a lopásgátló cimkét, vagy memóriakártya volt nálam, vagy máshol vásárolt áru, de miután tisztázódott, hogy mi okozza, soha nem akarták a táskámat átkutatni.
Nem, nincs joga átkutatni, nincs joga feltartóztatni, csak akkor ha csináltál valamit.
Nahmost teszem azt, az őr nem enged el mert besípolt a gép, kihívják a rendőröket, ők már joggal kutatnak át, stb. Kiderült, hogy semmit nem loptál, a gép tévesen sípolt be. Ebben az esetben a boltot felelősségre lehet vonni, mert ok nélkül tartottak vissza, becsületsértés mert mindenki előtt megaláztak, stb.
Tehát jogi oldalról igazad van, de őszintén szólva mennyivel egyszerűbb szétnyitni a szatyrot, hogy tessék, nézzed meg, nincs itt semmi, együttműködni, pár másodperc és mehetsz tovább, bárkivel előfordul. Azok miatt van így akik valóban lopnak.
Persze, hogy van. Mármint erőszakkal nem, megtagadhatod a kérést, hogy átnézzék a szatyrodat, ilyenkor ha alapos a gyanú, rendőrt szoktak hívni, és majd ő nézi át a cuccaid.
Lejáratni amúgy csak te járattad le saját magad, hisz te rendeztél jelenetet. Ha nem csinálod, fél perc alatt végeztek, bármiféle lejáratás nélkül.
"Ebben az esetben a boltot felelősségre lehet vonni, mert ok nélkül tartottak vissza, becsületsértés mert mindenki előtt megaláztak, stb."
Ha egyszer besípolt a kapu, akkor igencsak volt ok. Az meg nem megalázás, hogy követik a protokollt. Jelen esetben is a kérdező alázta meg saját magát, nem mások őt.
#5: Egyrészt abban a boltban ismernek, mert évek óta odajárok, másrészt a környéken lakó ismerősök is előfordulhatnak ott. Nem jön ki jól, ha csúcsforgalomban motozgatnak mindenki előtt, vagy látványosan bekísérnek az irodába, mint egy fülöncsípett tolvajt. Ezért nem működtem közre.
Egyébként az AI válasza ez volt, értelmesebb, mint itt néhány válasz:
Ebben a helyzetben, több szempontot is figyelembe kell venni. Az üzletek általában rendelkeznek belső szabályzatokkal a lopás megelőzésére és kezelésére. A helyettes vezető intézkedései ennek a szabályzatnak a betartását szolgálhatták. Azonban az is fontos, hogy az ilyen helyzetekben az alkalmazottak tiszteletben tartsák a vásárlók jogait és méltóságát.
Az alkalmazottak jogosultak lehetnek arra, hogy megkérjék a vásárlót, mutassa meg a vásárlási blokkot és a termékeket, amennyiben a lopásérzékelő kapu megszólal. Azonban a vásárló személyes szatyra átvizsgálása már jogi kérdéseket is felvethet, különösen, ha az nem biztonsági őr végzi és nem történik meg megfelelő diszkrécióval.
Az alkalmazott megjegyzése a kamerafelvételekről szintén nem volt megfelelő, mivel az ilyen kijelentések feszültséget kelthetnek és zavarba hozhatják a vásárlót.
Ha úgy érzed, hogy nem megfelelő bánásmódban részesültél, érdemes lehet panaszt tenni az áruház vezetőségénél vagy a fogyasztóvédelmi hatóságnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!