Vásároltam egy 40.000 forintos gépet az interneten. Ha használat után nem válik be, poros lesz, vissza kell vegye a bolt?
A tizennégy napos elállási jogról online vásárlás esetén
A e-kereskedőknek a fogyasztók számára biztosítani kell az indokolás nélküli elállási jogot. Ez a jog megillet minden olyan természetes személyt aki üzleten kívül, például az interneten saját célra vásárolt. Lehet, hogy csak annyi a problémája az árucikkel, hogy nem tetszik, előfordulhat, hogy utólag sokallja az árát vagy épp rájön a fogyasztó arra, hogy egész egyszerűen nincsen szüksége a megvett termékre. Ilyen esetben tehát még az sem kell, hogy hibás legyen a termék, a fogyasztó lemondhatja a vásárlást. Erre 14 napja van. Az időszak nem a vásárlástól, hanem a termék átvételétől számít. Ha több termékből állt a rendelés, akkor az utolsó átvételétől számít a 14 nap.
Sőt! A vásárlónak meg sem kell várnia kiszállítást, még a termék átvétele előtt is meggondolhatja magát.
Az indokolás nélküli elállási jog kapcsán is előzetes tájékoztatási kötelezettség terheli a kereskedőt (ezt a honlapon kell megadni, egyszerűen, közérthető módon). Amennyiben ezt megsérti a vállalkozás, úgy az említett 14 napos határidő meghosszabbodik 12 hónappal. Ha pedig az e-kereskedő időközben mégis megadja a fogyasztónak a tájékoztatást, akkor a tájékoztatás közlésétől számított 14. napon jár le az indokolás nélküli elállásra jogosító határidő.
"Kivéve ha hasznalt termék."
Ez nem teljesen igaz, a jogszabály nem tér ki külön a használt termékekre, a kivételeknél azokat nem sorolja fel. Egy külön bekezdésben úgy fogalmaz, hogy "A fogyasztó csak az áru jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felel"
Magyarra fordítva kipróbálni ki lehet, attól függetlenül vissza kell vegyék a terméket.
Én így küldtem vissza 3 fűnyírót is :D
Kipróbáltam egy nagy területen majd visszaküldtem és vettem egy másikat.
Az egyiket azért küldtem vissza mert egy nagy vascsövet kaptam el vele.
Visszacsomagoltam és ment is vissza. Az árát visszakaptam és vettem egy másikat.
Amúgy sokadjára sikerült megtalálni azt a fűnyírót ami tökéletesen működik. :)
Rendeltunk egy Siemens mosogatogepet a neten, bekotottek, kiprobaltuk, nem tetszett, jeleztuk, hogy elallunk a vasarlastol, jottek erte, elvittek - mar a doboza sem volt meg.
Szoval nyugodtan elallhatsz a vasarlastol 14 napig ha a neten rendelted
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!