Örökölt vagyonból a házastárs is örököl?
Béla és Kati házasok, Béla örökölt szüleitől egy házat. Béla halála után ebből a házból Kati is örököl mint feleség vagy csak a gyerekeik?
Azt tudom hogy az özvegy egyenlő részben örököl ahogy olyan gyerekeik. Viszont nem tudom hogy örökölt vagyon is így öröklődik e, ugyanis válás esetén Béla örökölt házából nem kap Kati. Viszont Béla halála esetén Katinak jár belőle valami?
Ó de birge, jaj de tyúk. :(
Igen, ahogy előttem szóló kifejtette, Béla teljes vagyonából örököl a feleség is, egy gyermekrésznyit, feltéve ha nincs végrendeleti örökös.
A feleség CSAK válás esetén nem jogosult Béla különvagyonából részesedni.
3#4#
Ez érdekes....
Leírom az én esetem!
Feleség, férj.
Mindent a nulláról kezdtünk.
Ház, fele, fele! Házasságunk alatt, született egy gyermek.
A feleségem évek múltán elhunyt.😥
Én " csak" haszonélvezeti jogot örököltem.
A mostani helyzet, a ház fele az enyém, a másik fele a fiamé.
Tehát nem örököltem semmi " gyermekrésznyit"
a feleségem részéből.
5os, te azert nem orokoltel csak haszonelvezetet, mert nyilvan abban eltetek es elsz most is.
Haszonelvezet jar a lakott ingatlanban es gyerekresz a tobbiben(ha van)
Ha nevelt gyerekek,akkor a ferj orokol mindent. Ha a feleseg szulte vagy orokbefogadta,akkor orokolhet a gyerek.
Ha veletlen a ferj jovoltabol hal meg a feleseg,akkor kizarjak az oroksegbol.
Valóban, az örökölt ház különvagyonnak minősül, nem feleződik.
De ha valaki meghal, akkor teljesen mindegy, hogy milyen vagyontárgyhoz milyen módon jutott. A lényeg, hogy meghalt, és volt tulajdona. Amit innentől már hagyatéknak neveznek.
Ptk.:
"7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti
a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből."
Vagyis, ha ebben a házban éltek együtt, akkor a feleség haszonélvezetet kap a házra. De tulajdonrészt nem.
Ha nem ebben éltek, akkor egy gyerekrésznyit örököl.
(Nem annyira új törvény már, 2013-as.)
"Vagyis, ha ebben a házban éltek együtt, akkor a feleség haszonélvezetet kap a házra. De tulajdonrészt nem."
Ennek fuss neki mégegyszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!