Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki örököl elhunyt...

Ha valaki örököl elhunyt szülőtől, nagyszülőtől, az is közös vagyonná válik, ha az örökölt gyereknek, unokának házastársa van?

Figyelt kérdés

tegnapelőtt 08:30
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Nem, az örökség különvagyonnak számít.
tegnapelőtt 08:37
 2/4 anonim ***** válasza:
0%

" Az úgynevezett törvényes vagyonjogi rendszer alapján – ami eltérő vagyonjogi szerződéses rendelkezés hiányában érvényesül – a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házasság alatt együtt, vagy külön szereznek. Azaz a házassági életközösség alatt szerzett vagyon osztatlanul és egyenlő mértékben illeti meg a feleket, tekintet nélkül a szerzésben történő közreműködésükre.

Előbbiek alapján nem bír jelentőséggel a felek házassága alatt szerzett jövedelmi aránya, mint ahogyan az sem, hogy kinek a fejéből pattantak ki a “nagy” ötletek és annak kivitelezése mennyivel gazdagította a feleket. Így az a házastárs, aki “csak” gyermeket nevel, illetve az otthon melegét ápolja, ugyanolyan arányban fog részesülni a házasság alatt megszerzett vagyonból, mint az, aki a pénzt kereste."

tegnapelőtt 08:39
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Az örökölt vagyon személyre szól. Mindegy milyen kapcsolatban él, nem a család örököl, hanem bizonyos személy. Értsd, én örököltem, az örökségem igazoltan ráköltöttem a házunkra, váláskor ez az összeg az enyém, többi feleződik.
tegnapelőtt 08:47
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
tegnapelőtt 09:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!