Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kik fognak örökölni? több alul.

Kik fognak örökölni? több alul.

Figyelt kérdés
Szüleim élettársi kapcsolatot éltek, csak én vagyok a közös gyerekük. Anyám váratlanul hirtelen elhunyt, végrendelet nincsen, az örökség tekintetére.Egy közösen vásárolt családi ház a vagyonuk. Csakhogy, apám is, és anyám is előzőleg házasságban éltek mással, amelyből apámnak is és anyámnak is két két gyereke született. Majd megromlott a házasságuk elváltak, és ezt követően ismerkedtek meg egymással az én szüleim élettársi kapcsolatban éltek és születtem meg én, mint a közös gyermekük. A fentiek alapján kik lesznek az örökösök?
nov. 5. 07:19
 1/3 anonim ***** válasza:

Alapesetben az élettárs nem örökös. Ez az egyik fontos különbség a házassághoz képest, hogy nincs vagyonközösség. Azonban a hagyatéki eljárásban az élettárs ugyanúgy kérheti a vagyon megosztását, mint ha simán csak a különélést választanák. Az együttélésük alatt keletkezett vagyon szaporulat a szerzés arányában megilleti az élettársat.

Édesapád tehát először azt kell kérje, hogy az együttélésük alatt keletkezett többlet vagyont ossza meg a hivatal és derüljön ki, hogy abból mi az ő része, a többi, édesanyád része és a magánvagyona lesz a hagyaték.

Innentől, mivel van gyereke édesanyádnak, de nincs házastársa - az elvált férj nem örököl - mindent a hagyatékból a gyerekei örökölnek egyenlő arányban. Nem számít, hogy a gyereknek ki az apja, csak az, hogy ő az anyjuk.

Ebben az esetben a közösen vásárolt ingatlant kell megosztani a szerzés arányában és édesanyád tulajdonrésze, meg ha van bármi más hagyaték utána, az kerül 3-felé elosztásra 1/3-1/3-1/3 arányban a 3 gyereke között.

nov. 5. 07:52
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a kimagasló válaszát!
nov. 5. 13:14
 3/3 anonim ***** válasza:
Az 1. választ csak annyiban egészíteném ki, hogy élettársi megosztásnál mégis csak az az alap, hogy nem örökölnek egymás után. A vagyonmegosztás csak akkor realizálható, ha valamilyen módon bizonyítható, hogy ami az egyikük nevén van, az a másik pénzéből lett vásárolva. És ez a bizonyítás gyakran lehetetlen, mert nem irkáltak egymás közt elismervényt az átadott pénzről. Persze, ha az egyiknek nem volt se jövedelme, se pénze, mégis az ő nevére lett vásárolva mondjuk egy drága autó, akkor az oké. De ha az autótulajdonos jövedelméből is megvásárolható volt az autó, és semmi se utal arra, hogy a vásárlására pénzt kapott a másiktól, akkor nem lesz megosztás.
nov. 8. 07:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!