Ha a páromnak van 2 gyereke de nekünk nincs és még nincs végrendelet írva, akkor ha ne adj Isten a párom meghal a gyerekei fognak mindent örökölni?
Amit közösen szereztetek, annak a fele, ami előtte is az övé volt, az mind a gyerekeké.
A közös ingatlanra holtig tartó haszonélvezetet kapsz, de akkor meg ugye nem adhatod el soha, vagy ugrott a pénz fele, amit akkor már ki kell fizess nekik.
Ha lesz is közös gyereketek, attól még csak a fenti dolgok 1/3-a marad meg neked és a gyerekednek. Talán nem árt egy végrendelet, ha akar a párod...
Igen akar ő is írni.Csak azért kérdeztem mert a gyerekei már kaptak egy házat a páromtól és nyitott a nevükre egy bankszámlát is.Most szeretnénk építeni egy házat és végrendeletet írni hogy ha valamelyikünk meghal akkor mindent a másik fél örököljön.
Köszönöm a válaszokat.
09:43-as: haszonélvezeti jog csak akkor jár - a jelenlegi jogszabályok szerint -, ha a kérdező házasságot kötött.
A majdani - még nem hatályba lépett - új Ptk. szerint élettársnak csak akkor jár, ha legalább 10 éve éltek élettársi kapcsolatban és/vagy gyermek származott az együtttélésből.
Kérdező: a végrendeletben a párod gyermekeit nem tagadhatjátok ki, ők így is, úgy is kötelesrészre lesznek jogosultak, amely az egyébként törvényesen járó örökrész fele.
egy ügyvéd
Bocs, én házasságot feltételeztem (ezek szerint ok nélkül)...
Nálunk eltartási szerződéssel oldják meg a kötelesrész kikerülését...
Esetleg egy ügyvéddel konzultáljatok, vagy utolsó válaszoló tud ebben (is) tanácsot adni, hogy az megoldás-e.
Köszönöm a válaszokat.
Igen házasok vagyunk 2 éve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!