Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kell menni majd hagyatéki...

Kell menni majd hagyatéki tárgyalásra,várjunk vmilyen értesítést?

Figyelt kérdés

Apám 2 héttel a halála elött mindenét a testvéreinek ajándékozta.

Halálakor nem volt semmije,tartozása sem.

Ebben az esetben lesz hagyatéki? Ha nem lesz jön vmi értesítés hogy nem lesz?

aug. 15. 11:57
1 2
 1/11 Fsms ***** válasza:
54%
Hagyatéki eljárás mindenféleképpen lesz. Majd a közjegyző értesít.
aug. 15. 12:17
 2/11 anonim ***** válasza:
31%

Nem minden esetben van hagyatéki tárgyalás. Anyámnak sem volt semmije az utolsó havi nyugdíján kívül, az meg elment arra hogy a bérlakásában kifizessék tesóim a számlákat, hogy a tulajdonossal rendezni lehessen a kiköltöztetését a cuccainak. Nem volt hagyatéki tárgyalás mert nem volt hagyatéka.

Ha te jelzed az apád lakóhelye szerint illetékes jegyzőnél, hogy igényt tartanátok apád után örökségre és kéritek a hagyaték osztályra bocsátását - majd jelzitek, hogy miket ajándékozott el a halála előtt, akkor ezen adatok alapján lesz hagyatéki tárgyalás. A jegyző megvizsgálja, hogy jogos-e az igényetek, ha jogos akkor az ajándékozott dolgokat milyen mértékben vonja be a hagyatékba majd abból mennyi illet meg titeket. Ez valószínűleg a köteles rész, vagyis annak a harmada amit akkor örököltetek volna meg ha nem történik meg az ajándékozás.

Ha nektek jó ez úgy, hogy a testvéreinek ajándékozta a dolgait akkor nem kell vele többet foglalkozni.

aug. 15. 12:20
 3/11 anonim ***** válasza:
25%
Ha nincs hagyaték akkor nincs hagyatéki tárgyalás. Ha utólag kiderül valami hagyaték akkor póthagyatéki tárgyalást tartanak.
aug. 15. 12:30
 4/11 anonim ***** válasza:
55%

Elvileg hivatalból indul a hagyatéki eljárás, gyakorlatilag pedig jobb, ha az örökölni vágyók bejelentést tesznek, az a biztos. Ez azért is jó, mert a birtokukban lévő bizonyítékok leadásával tudják a folyamatot gyorsítani, így nem kell arra várni, hogy hónapokig nyomozgasson a jegyző, és akkor még nem is biztos, hogy mindent meg is talál.

Nektek, mint törvényes örökösöknek, legrosszabb esetben is jár a köteles rész, ami az elajándékozott ingatlanok (forgalmi értékének) 1/3 része, persze, ha igényt tartotok rá.

aug. 15. 13:17
 5/11 anonim ***** válasza:

2

Egy pontosítás: a hagyatéki ügyeket nem a jegyző intézi, hanem a közjegyző.

Osztályra bocsátani csak akkor kell az ajándékokat, ha az örökhagyó ezt kikötötte, vagy legalábbis vélelmezhető, hogy azt akarta, hogy az örökségébe be legyenek számítva az ajándékok.

A kérdéses esetben szerintem is ugyanúgy a kötelesrész jár, mint ha végrendeletben hagyta volna a testvéreire az elajándékozott dolgokat.

De ha az vélelmezhető, hogy direkt a gyerek vagyonhoz jutásának megakadályozása végett ajándékozott, akkor nem kell osztályra bocsátani semmit. Akkor az marad, hogy nem volt örökség, kész.

aug. 15. 13:53
 6/11 A kérdező kommentje:
Arról jön levél hogy nem volt mit örökölni ezért nincs hagyatéki tárgyalás sem?
aug. 23. 06:54
 7/11 A kérdező kommentje:

A testvérek kihasználták apám állapotát ,a cél az volt a gyerekei ne kapjanak semmit.

Vannak furcsa dolgok ebbe az ajándékozással kapcsolatban. Nrm az egészet de a köteleset részt szeretnék megkapni.

aug. 23. 06:56
 8/11 anonim ***** válasza:

#6 Nem, nem jön semmiféle levél. Ha nincs hagyatéki akkor nincs is olyan eljéárás ami során kiderülne, hogy kinek kellene erről levelet küldeni.

3 éve halt meg anyám és nem volt semmiféle hagyatéki eljárás, nem is kaptunk róla semmit.

aug. 23. 07:22
 9/11 anonim ***** válasza:

Hagyatéki eljárás mindig van. Itt tudják hivatalosan megállapítani és határozatban rögzíteni, hogy nincs mit örökölni. Csak ha úgy néz ki, felesleges a tárgyalás, akkor nem tartanak, hanem csak úgy magában elintézi a közjegyző, és megírja a határozatot.

A határozat ellen fellebbezni lehet, tehát valószínű, hogy kapnak értesítést az érdekeltek.

De te ne erre várj, kérdező, hanem keresd fel a közjegyzőt, és beszélj vele még a határozat előtt. Kérdezd meg, van-e reális esélyed örökölni.

8

Szerintem nálatok valami homokszem csúszott a gépezetbe, mert határozatot kapnotok kellett volna, mint törvényes örökösök.

aug. 24. 06:12
 10/11 anonim ***** válasza:

#9, nálunk is úgy volt, hogy nagyapám meghalt, nem volt semmi a nevén, el sem kezdték intézni a hagyatékit. Nekem kellett 300 km-ről telefonálnom, hogy hogy áll az ügy, akkor mondták, hogy sehogy. Azért is telefonáltam, mert igényt akartam tartani legalább a köteles részre, merthogy furcsamód a nagyapám 1 héttel a halála előtt ajándékozta el a nagynénémnek a fél házat, ami a nevén volt (a másik fele az enyém volt, amit apám után örököltem meg, a nagynéném nagyanyám halálakor lemondott apám javára, azért nem volt benne tulajdona).

Azt nem tudom, hogy törvényileg hogyan kellene működnie, de nálunk így volt.

aug. 24. 13:11
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!