Kell menni majd hagyatéki tárgyalásra,várjunk vmilyen értesítést?
Apám 2 héttel a halála elött mindenét a testvéreinek ajándékozta.
Halálakor nem volt semmije,tartozása sem.
Ebben az esetben lesz hagyatéki? Ha nem lesz jön vmi értesítés hogy nem lesz?
Nem minden esetben van hagyatéki tárgyalás. Anyámnak sem volt semmije az utolsó havi nyugdíján kívül, az meg elment arra hogy a bérlakásában kifizessék tesóim a számlákat, hogy a tulajdonossal rendezni lehessen a kiköltöztetését a cuccainak. Nem volt hagyatéki tárgyalás mert nem volt hagyatéka.
Ha te jelzed az apád lakóhelye szerint illetékes jegyzőnél, hogy igényt tartanátok apád után örökségre és kéritek a hagyaték osztályra bocsátását - majd jelzitek, hogy miket ajándékozott el a halála előtt, akkor ezen adatok alapján lesz hagyatéki tárgyalás. A jegyző megvizsgálja, hogy jogos-e az igényetek, ha jogos akkor az ajándékozott dolgokat milyen mértékben vonja be a hagyatékba majd abból mennyi illet meg titeket. Ez valószínűleg a köteles rész, vagyis annak a harmada amit akkor örököltetek volna meg ha nem történik meg az ajándékozás.
Ha nektek jó ez úgy, hogy a testvéreinek ajándékozta a dolgait akkor nem kell vele többet foglalkozni.
Elvileg hivatalból indul a hagyatéki eljárás, gyakorlatilag pedig jobb, ha az örökölni vágyók bejelentést tesznek, az a biztos. Ez azért is jó, mert a birtokukban lévő bizonyítékok leadásával tudják a folyamatot gyorsítani, így nem kell arra várni, hogy hónapokig nyomozgasson a jegyző, és akkor még nem is biztos, hogy mindent meg is talál.
Nektek, mint törvényes örökösöknek, legrosszabb esetben is jár a köteles rész, ami az elajándékozott ingatlanok (forgalmi értékének) 1/3 része, persze, ha igényt tartotok rá.
2
Egy pontosítás: a hagyatéki ügyeket nem a jegyző intézi, hanem a közjegyző.
Osztályra bocsátani csak akkor kell az ajándékokat, ha az örökhagyó ezt kikötötte, vagy legalábbis vélelmezhető, hogy azt akarta, hogy az örökségébe be legyenek számítva az ajándékok.
A kérdéses esetben szerintem is ugyanúgy a kötelesrész jár, mint ha végrendeletben hagyta volna a testvéreire az elajándékozott dolgokat.
De ha az vélelmezhető, hogy direkt a gyerek vagyonhoz jutásának megakadályozása végett ajándékozott, akkor nem kell osztályra bocsátani semmit. Akkor az marad, hogy nem volt örökség, kész.
A testvérek kihasználták apám állapotát ,a cél az volt a gyerekei ne kapjanak semmit.
Vannak furcsa dolgok ebbe az ajándékozással kapcsolatban. Nrm az egészet de a köteleset részt szeretnék megkapni.
#6 Nem, nem jön semmiféle levél. Ha nincs hagyatéki akkor nincs is olyan eljéárás ami során kiderülne, hogy kinek kellene erről levelet küldeni.
3 éve halt meg anyám és nem volt semmiféle hagyatéki eljárás, nem is kaptunk róla semmit.
Hagyatéki eljárás mindig van. Itt tudják hivatalosan megállapítani és határozatban rögzíteni, hogy nincs mit örökölni. Csak ha úgy néz ki, felesleges a tárgyalás, akkor nem tartanak, hanem csak úgy magában elintézi a közjegyző, és megírja a határozatot.
A határozat ellen fellebbezni lehet, tehát valószínű, hogy kapnak értesítést az érdekeltek.
De te ne erre várj, kérdező, hanem keresd fel a közjegyzőt, és beszélj vele még a határozat előtt. Kérdezd meg, van-e reális esélyed örökölni.
8
Szerintem nálatok valami homokszem csúszott a gépezetbe, mert határozatot kapnotok kellett volna, mint törvényes örökösök.
#9, nálunk is úgy volt, hogy nagyapám meghalt, nem volt semmi a nevén, el sem kezdték intézni a hagyatékit. Nekem kellett 300 km-ről telefonálnom, hogy hogy áll az ügy, akkor mondták, hogy sehogy. Azért is telefonáltam, mert igényt akartam tartani legalább a köteles részre, merthogy furcsamód a nagyapám 1 héttel a halála előtt ajándékozta el a nagynénémnek a fél házat, ami a nevén volt (a másik fele az enyém volt, amit apám után örököltem meg, a nagynéném nagyanyám halálakor lemondott apám javára, azért nem volt benne tulajdona).
Azt nem tudom, hogy törvényileg hogyan kellene működnie, de nálunk így volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!