Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi baja a szomszédnak, hogy...

Mi baja a szomszédnak, hogy átnyúl a telkemre, és hosszú ágvágóval levágja a fügémet, amely éppen terem? A nyaralójában derékig ér a gaz, patkányok vannak, kosz, rendetlenség, nem is jár ide, csak tegnap volt itt, levágta a fügémet és elment.

Figyelt kérdés
Más munkának semmi nyoma nála.

2024. aug. 8. 14:18
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
Nincs a honlapján telefonszám. E-mailben írtam a vállalkozásnak, visszajött az e-mail. Valószínűleg kamu vállalkozás.
2024. aug. 9. 05:55
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy nem tudod bizonyítani, hogy a szomszéd vágta le a fügédet, nem pedig külön ezért mászott be valaki az udvarára, hogy a te fügédet levágja. Mert ha lenne fotód, vagy pár szemtanúd, akkor feljelenthetnéd rongálásért, meg birtokvédelmet kérhetnél a jegyzőtől, aki bírságokat helyezne neki kilátásba.

Így jogilag kb. csak annyit tehetsz, hogy feljelented a parlagfű miatt, mondván, hogy allergiás vagy rá (vagy családtagod), és akkor már te is kellemetlenkedtél neki valamivel. Majd kap egy papírt, hogy nyírja le a parlagfüvet, vagy a kényszerkaszálást ki kell fizetnie.

Mindenesetre, az ingyen van, hogy beszélsz a jegyzővel, és megnézed, hajlandó-e valamit intézkedni. Esetleg van-e valami helyi rendelet az ingatlanok rendben tartásáról. Még a kamu vállalkozásról is beszélhetsz vele.

Vagy tényleg a verés, de hát az problémás lehet, ha feljelent. Ebben az esetben hagyd otthon bekapcsolva a telefonodat, és legyen 3 ismerősöd, akivel együtt voltál abban az időpontban egy távoli helyen.

2024. aug. 9. 09:42
 13/27 anonim ***** válasza:

Birtokvédelmi eljárást tudsz indítani ellene az elhanyagolt telek miatt ill a rongálásért fel tudod jelenteni

Tegyél kamerákat

2024. aug. 9. 11:33
 14/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos válaszokat.

Legjobban az aggaszt, hogy valami baj van vele mentálisan, és mivel alacsony a kerítés, még át is ugorhat. Az ő kötelessége lenne keríteni, de úgy gondoltam, hogy jó magas oszlopokat tetetek a fügék mellé (természetesen a saját területemre), és az oszlopok felső részén csibedrótot húzok ki, és a legtetején szögesdrótot. (Szögesdrótot csak közterületen tilos). Így nem tudna átnyúlni a teleszkópos ágvágójával. (Igaza van annak, aki azt mondja, hogy ez az ágvágó valamit helyettesít nála).

Igaz, hogy nekem kerül pénzbe az egész, de a nyugalmam ennyit megér, mert ha lehetne vele beszélni, az más eset lenne. De nem lehet.

Valami nem stimmelhet vele, mert mikor idejött, hintákat szerelt fel, de gyerek soha nem volt itt. A hintákat is már benőtte a gaz, és gödröket ásott körülötte, ezért gyerek már nem is jöhetne ide, mert veszélyes.

2024. aug. 10. 06:51
 15/27 anonim ***** válasza:

"Az ő kötelessége lenne keríteni"

Nézted a Helyi Építési Szabályzatban, hogy kötelessége?

A legtöbb településen nem kötelező kerítést létesíteni a telkek között. Ahol igen, ott pedig a HÉSZ-ben van leírva, hogy a telek mely részén kötelező. Az tényleg nagyon ritka, hogy körben kötelező legyen.

2024. aug. 10. 10:16
 16/27 A kérdező kommentje:

16-os: természetesen néztem a Helyi Építési Szabályzatban. Nyilván tisztában vagyok vele.

És egy szóval se mondtam, hogy neki kötelessége lenne körben. Honnan veszed ezt? Én csak egy telekhatárról beszéltem.

aug. 11. 07:58
 17/27 anonim ***** válasza:

17

Az itt kérdezők 99%-a nem is hallott arról, hogy létezik HÉSZ. Nem hogy megnézze, náluk mit ír a kerítésről.

Ezért kérdeztem rá, hogy veled mi a helyzet, hogy nehogy felesleges köröket fuss. De ezek szerint te a ritka kivétel vagy, és a településed is a ritka kivétel, ahol előírják a kerítés létesítését.

aug. 11. 13:53
 18/27 A kérdező kommentje:

Igen, itt szinte mindenki tisztában van vele. Én még olyannal nem találkoztam itt, aki ne tudná, hogy van HÉSZ, és mit ír elő.

Még azt is tudják például, hogy üdülőterületen csak áttört kerítés létesíthető.

Inkább az áthajló ágakra és a termésre vonatkozó előírásokkal nincsenek tisztában, az a divat, hogy ha valaki vesz egy ingatlant, a legelső dolga, hogy ha áthajlik az ág, ha nem, a szomszédot idegesíti a kerítéshez szerinte közel levő fák-bokrok miatt, vagy egyszerűen fogja a teleszkópos ágvágót, és élvezettel levágja a szomszéd növényét. Ez szinte általános. Ez szerintem erőfitogtatás. Rögtön meg akarja mutatni, hogy ő van felül. (Legalábbis ebben).

aug. 12. 14:37
 19/27 A kérdező kommentje:
Abban az övezetben, ahol lakóházak és nyaralók vegyesen vannak, ott kötelező kerítést létesíteni, az állandó lakosok védelme érdekében.
aug. 12. 14:40
 20/27 anonim ***** válasza:
Megadod a honlapját a vállalkozásának?
aug. 20. 13:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!