Az elbirtoklást (szakadatlan használat 22 év) meg tudja akadályozni a bejegyzett tulajdonos ha ajándékozás jogcímen a gyerekének adja? Vagy meghal és megöröklik. Ez számít valamit?
1 Elbirtoklás,konkrétan az udvarom ami 60 éve a jogelődömé.Azért csak tudnám ha futkozna itt valaki??? 🤣🤣🤣
Öröklés volt anno.
Az első egy ostoba senki. Ne hallgass rá.
Az elbirtoklást (jelenleg 15 év szakadatlan használat) megszakítja a tulajdonos bármely olyan intézkedése, amellyel a tulajdonjogát gyakorolja, tehát, a tulajdonával rendelkezik.
Ilyen az eladásra meghirdetés is, vagy az is, ha bérbe adja egy napra a tulajdonát valakinek, szerződésszerűen, papíron, száz forintért. Aztán hogy az illető bérlő él-e a lehetőséggel vagy nem, az már nem számít.
Én vagyok az elbirtoklóTudom igazolni természetesen, hiszen itt lakom 22 éve családommal. De a régmúltban is megvan a minimum 20 év hiszen nagyapám kb. 60, míg édesanyám közel 30 évig itt lakott. Ugye nagyapó nem intézkedett. Tudom, hogy magamnak, édesanyámnak kell kérni, halott már nem kérheti a tulajdonjogot.
Csak ha időközben meghal az egyik (gondnokság alatt van, ő résztulaj csupán, a testvérével felesben), vagy netán csemetéjének vagy másnak adná papíron akkor gebasz van. De talán támadható, vagy azt olvastam nem számít.
Az elbirtoklás egy ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonszerzés. Ilyen még az öröklés is.
A dolog lényege, hogy ha az elbirtokló nem jegyezteti be a tulajdonjogát a nyilvántartásba, akkor egy jóhiszemű jogszerző (vevő, megajándékozott) tuléajdonjogot szerez az ő kárára, ami ellen semmiféle perrel nem megy semmire.
Amúgy, nálunk az ingatlan elbirtoklás egy elég nyögvenyelős történet. A bírák háklisak, hajlamosak mindenbe belekötni és a keresetet elutasítani, félve attól, hogy hibás döntésükkel esetleg jogellenesen fosztanak meg egy törvényes tulajdonost az ingatlanától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!