Mi az a szokásjog?
Úgy tudtam sokáig, hogy egy jog, ami megengedi, hogy több ember egyfajta régi szokás alapján cselekedhessen, és ez alapján módosíthassák a jogot.
A neten nem sok mindent találtam róla, ami komolyabban feszegetné a témát, de egy helyen olvastam, hogy semmit nem számít, de akkor meg miért létezik ez a fogalom?
Egy posztban volt, hogy valakik lakóterületén, évtizedek óta nem tartanak be egy elsőbbségadás táblát. Akinek elsőbbséget kellene adni, azoknak nehézkes, mert dombon felfele, kell visszatolatni egy szűk utcában, majd száz métert, így az ott lakók már rászoktak, hogy fentről nem adnak elsőbbséget, és inkább a lenti tolat vissza. Illetve sokan az járdán állnak meg, mert nincs máshol hely, és szűk az útest, így nincs meg a 3 méter.
Itt felhozták, hogy ez szokásjog, és lehet hivatkozni rá, mert már ötven éve így megy, de valaki azt mondta, hogy a szokásjog nem számít, ugyanúgy megy a büntetés, és még csoportosan sem lehet intézkedni ellene, mint szokásjog.
A kérdés akkor, hogy mi a szokásjog? Mikor lehet alkalmazni, és mi a menete? Egyáltalán létezik ez, vagy csak mítosz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!