Ez így birtoksértés a részemről?
Birtokvédelmet kérhetnél, de csak a tulajdonossal szemben. És pont az a lényeg, hogy a kiléte ismeretlen, az önkormányzat nem tudna kivel szemben eljárni.
Az elbirtoklás feltétele, hogy jogosan gondold, hogy az a terület a tiéd, és már soha nem fogják tőled visszakérni. Tehát ha a szomszéd engedélyével járnál át, akkor jó eséllyel megbukna az egész ügy, mert nyilvánvaló lenne, hogy a terület nem a tiéd. (Kivéve, ha az engedélyt adó tulajdonos már 15 éve meghalt, ismereted szerint örökös nélkül.)
Viszont azon is megbukik egy elbirtoklás, ha nem ismert a tulajdonos. Mivel elbirtoklást is csak konkrétan a tulajdonos ellen lehet indítani.
Vannak erre szakosodott cégek, amik örökösöket keresnek külföldön. Aztán kellene egy póthagyatékit indítani (ami esetleg nem érdekelné az örökösöket), aztán meg lehetne venni tőlük. De már az egész keresgélés is többe kerülne, mint amennyit a telek ér. Úgyhogy én a helyedben hagynám a dolgot.
Viszont mivel az esélye nulla, hogy tulajdonos beléd kötne a munkád miatt, ezért én azt javaslom, hogy ha van rá kapacitásod, akkor csináld. Azért csinálj fotókat a jelenlegi helyzetről, ez alapján még egy esetlegesen előkerülő kötözködő ellen is fel lehet lépni.
Nekem a telkem mellett mindkét oldalon elvadult, bozótos telkek vannak vagy 25 éve, ahonnan törnek át hozzám a bozótok. Emiatt gyomirtóval meg fűrésszel harcolok a bozótok ellen, nyilván saját költségen. A füvet mindkét oldalon vágom 2 m-es csíkban. Az egyik telken van pár öreg gyümölcsfa, plusz még oltottam is párat a szilvasarjakra, ezeket a fákat metszem, permetezem, szüretelem. Tavaly a másik telken kigyomirtóztam egy füves részt, ott most hagymát termelek, mert a fák alatt nálam nem akarnak nőni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!