Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez így birtoksértés a részemről?

Ez így birtoksértés a részemről?

Figyelt kérdés
Van egy szép kis kertem egy városi telkes övezetben, rajta egy kis házzal. Hűsölni, veteményest, virágágyást gondozni, sövényt manikűrözni járunk ki, nagyon szeretjük. Viszont a szomszédban egy olyan telek áll, amelynek elhunyt évekkel ezelőtt a tulajdonosa és az önkormányzat nem találja az örökösöket, állítólag a világ másik felén élnek. A telket emiatt teljesen benőtte nemcsak a gaz, de már egy konkrét erdő nőtt ki rajta rókákkal, őzekkel meg minden ilyesmivel. Pár hete a rókák már a kertünk végében próbáltak rókalyukat ásni, akkor szállt el az agyam az egészen. (elzavartam őket, legyenek máshol cukik, ne az én telkemen ássanak, ráadásul mostanában terjed a veszettség is az országban, szóval emiatt is para)... Az önkormányzat nem csinál semmit, pedig többször jeleztük a dolgot. És már abból is elegem van, hogy ipari mértékben jön a gaz meg a cserje és mindenféle fák a kerítés mellől, amivel folyton kűzdök. Szóval arra gondoltam, hogy lebontjuk a kerítést egy kis részen a mi telkünk felől, és láncfűrésszel felaprítjuk az egészet. Lehet ebből valami bajunk? MIt tegyünk, ha rókacsaládot találunk, nem akarjuk bántani őket, mert amúgy jó arcok, csak nem a kertem végében, hanem az erdőben. (Ja, a múltkor egy szétszecskázott fél tyúkot is odahordott az egyik, nagyon díjaztam azt is.) A későbbiekben meg rendszeresen járnék át rendben tartani a telket, nehogy visszanőjön rá az erdő. Milyen következménye lenne ennek?

jún. 19. 18:14
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
95%

Ha nem tesz a tulajdonos bejelentést (aki a világ másik végén élő örökös), az önkormányzat meg nem foglalkozik vele, akkor nem lesz bajod belőle. Bár, ha javasolhatom, inkább a kert felől, vagy a kapu felől menj be, ne a kerítést átvágva.

Amúgy valóban birtoksértés, de ez most kit érdekel?

jún. 19. 18:23
 2/13 anonim ***** válasza:
91%

Mondjuk ha van írásos/egyértelmű bizonyíték, hogy jelezték, az önkormányzat meg nem csinál semmit, akkor jogi útra terelve kb nyert ügyük van.

Valószínűleg nem lenne bajotok ebből sem, de igen, ez birtoksértés.

jún. 19. 18:27
 3/13 anonim ***** válasza:
94%

Birtoksértést csak akkor vizsgálnak, ha van birtokvédelmi eljárás.

Amúgy nálunk is hasonló a helyzet. Van köztünk és a szomszéd között egy üres telek, ami túl keskeny építési teleknek. A tulajdonos pedig szarik rá. Mi is igyekszünk karbantartani, kiirtottuk róla az akácot, mert kisebb erdő volt már, rendszeresen kaszáljuk. Volt egy idő amikor napraforgót ültettünk a telekre.

Pár éve pedig elkerítettük olcsó drótkerítéssel, hogy ne ott járjanak át az emberek a szomszéd utcába és ne menjen be minden állat.

jún. 19. 18:32
 4/13 DK-s ***** válasza:
100%

Én tuti megkeresném az örököst, és mondanám neki hogy ha neki nem kell, adja nekem.

Egy próbát mindenképp megérne.

jún. 19. 18:46
 5/13 A kérdező kommentje:
A kertkaput öklömnyi méretű fágak nőtték körbe, onnan leheetlen megközelíteni, felőlünk viszont könnyen vághatunk egy kis részt a kerítésen, meg ott már elég sokat ritkítottunk, amit átnyúlva elértünk, még egész komplett fákat is kivágtunk, amit aztán a telek felé döntöttünk ki. Az az egyetlen pont, ahonnan egyáltalán 2 cm-t is lehetne haladni. Egyébként szerintem nem tenne bejelentést, ha megtudná, hogy többszázezres vagy akár milliós értékű munkát tettem a telkébe, lehet, hogy még meg is köszönné. De az is lehet, hogy az örökösök kihaltak. Ezesetben meg még talán így is, valahogy el lehetne birtokolni a telket? Nem pénzéhségből, de tényleg nagyon zavar ez az állapot, ami ráadásul az én kertem értékét is csökkenti, ha esetleg el akarnám adni.
jún. 19. 19:00
 6/13 A kérdező kommentje:
Az is lehet egyébként, hogy nekem adná a tulaj. Van rajta amúgy valahol egy ház is állítólag, de csak sejteni lehet a körvonalait. Még az is lehet, hogy halottat találok benne...
jún. 19. 19:02
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Elbirtokláshoz az kell, hogy a tulajdonos tudtával műveld a telkét X éven keresztül. Még ha át is mész, én is javaslom hogy próbáljátok meg felkeresni ti az örökösöket, akár kérjetek segítséget az önkormányzattól, különböző nyilvántartásokból, ahol erre lehetőség van. Ha megengedik hogy használjátok a telket és rendben tartsátok, és bizonyítani is tudod a későbbiekben hogy a telket gondoztátok, akkor idővel (a pontos jogszabályt most nem tudom) a tiétek is lehet.

Ha nem ad rá engedélyt, vagy nem találjátok meg, akkor meg egyébként sem fognak vele foglalkozni.

Ha rókákat találtok, hagyjátok őket a helyükön, és hívjátok ki az állatvédőket vagy a menhelyet, ők elviszik őket és gondjukat viselik akkor is, ha nem a te telkeden találod őket. Ne vigyétek el a helyükről, főleg a kicsiket.

jún. 19. 19:07
 8/13 anonim ***** válasza:
77%
Alapvetően már azzal birtoksértést követsz el, hogyha a tőle hozzád átlógó faágat levágod a tudta nélkül. De ha ennyire nem érdekli az örökösöket a telek sorsa, azért sem fognak szólni, hogy karbantartjátok.
jún. 19. 19:17
 9/13 anonim ***** válasza:
Ingatlan esetén 15 év az elbirtoklási idő közben lehet megszakad szóval sokat kéne arra várni.
jún. 19. 20:02
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Fordulj egy ügyvédhez elbirtoklás ügyében (ha egyébként fűlik hozzá a fogad). Tudok ügyvédet ajánlani. A kerítéshez csak akkor nyúlj, ha az a te kerítésrészed.
jún. 19. 20:18
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!