Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi a teendő, ha online aukción...

Mi a teendő, ha online aukción hamisított festményt vettem?

Figyelt kérdés
Eleve gyanús volt nekem, laikusnak is, de egyébként maga a festmény jó kvalitású, hangulatos, és nem százezreket adtam ki érte, hanem húszezret. Az eladó eleve nem eredetiként hirdette, hanem ismeretlen eredetűként, tehát a 30 napos pénzvisszafizetési garancia itt nem játszik. Kértem rá két értékbecslést is, mindkét helyről azt a választ kaptam, hogy a "híres magyar festőnek tulajdonított" festmény (az eladó így tüntette fel a leírásan) nem eredeti. Bennem csak az a kérdés merült fel, hogy ezek után szabad-e továbbadnom rajta. Természetesen korrekt leírással. Vagy meg kell tartanom és ez volt a tanulópénz? Köszönöm előre is a válaszokat.

jún. 6. 14:11
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

De mi nem eredeti benne, ha senki nem is állította, hogy X vagy Y festette? Vagy legalább azt, hogy melyik korban. Híres magyar festő régen is volt, meg ma is van.

Ez kb. olyan, hogy veszek egy utángyártott autóalkatrészt, majd megállapítják róla, hogy nem eredeti márkájú.

Szóval én nem értem, hogy az értékbecslők mit akartak ezzel mondani.

jún. 6. 14:19
 2/8 A kérdező kommentje:
Jobb alsó sarokban volt egy szignó is... Ez kimaradt a leírásból. És ahogy utánanéztem, ő egyike azoknak a népszerű festőknek, akiket gyakran hamisítanak.
jún. 6. 14:20
 3/8 anonim ***** válasza:
85%

De az eladó nem állította, hogy az a festő festette. Ergo nem vert át.

Eladni lehet, ha mindent korrektül elmondasz róla. Legjobb írásban, nehogy utólag le tudják tagadni.

Egy ilyen festményt szerintem azért érdemes megvenni, mert neked tetszik és te szívesen nézegetnéd a nappalid falán. Semmiképpen sem kereskedelmi céllal.

jún. 6. 14:25
 4/8 A kérdező kommentje:
Nem vert át, ez tény, bár valószínűleg tisztában volt vele, hogy a kép nem eredeti. Azóta kicsit utánanéztem az öregnek és többször is belebotlottam a felhasználónevébe blogbejegyzésben, vatera vélemények közt, ahol a hamis festményeket áruló felhasználókat gyűjtötték össze. Akkor még persze több százezerért árulta ezeket, azóta minden bizonnyal tanult a dologból és igyekszik hárítani a felelősséget, ahogy lehet. Mindegy már. Alapvetően nem kereskedelmi céllal vettem, de a háttérinfók fényében egy kicsit elment tőle a kedvem. Csak arra voltam kíváncsi, hogy adott esetben később túladhatok-e rajta korrekt keretek közt. Köszönöm a válaszod, mindenképp hasznos volt.
jún. 6. 14:38
 5/8 anonim ***** válasza:
51%
Tulajdonképpen mit vártál 20 ezerért? Egy eredeti Rembrandtot?
jún. 6. 14:44
 6/8 A kérdező kommentje:
Még mindig magyar festőről van szó, úgyhogy ezt minden szempontból kár volt ideböffentened. Egészségedre.
jún. 6. 14:50
 7/8 anonim ***** válasza:
51%

20 ezerert festeket nem kapsz, te meg egy festmenyt kaptal annyiert

ha tetszik tedd falra, ha nem akkor add el, ha van valaki aki megveszyi

jún. 6. 15:50
 8/8 anonim válasza:
72%
#7 Látszik, hogy nem értesz hozzá. Manapság nagyon népszerűek az 1 Ft-ról induló aukciók, úgyhogy ha az embernek szerencséje van, simán lehet EREDETI festményhez hozzájutni, bőven 20.000 alatt is. Onnan tudom, mert én is vettem már ilyen aukción potom pénzért. De kvára nem az összeg itt a lényeg, hanem maga az eljárás. A kérdés az volt, hogy ha kiderült, hogy nem eredeti, az odahamisított szignó ellenére is értékesítheti-e. A válasz: igen, de csakis korrektül.
jún. 6. 16:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!