Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Próbaidőn ha táppénzre kerülök...

Próbaidőn ha táppénzre kerülök kirúghatnak?

Figyelt kérdés

9 hónapja dolgozom egy cégnél de egészen egy hónappal ezelőttig csak hitegettek azzal, hogy bejelentenek. Most végre bejelentettek május közepétől, de az van a szerződésemben, hogy innentől akkor 3 hónap próbaidőn vagyok.

Június végén lesz egy tervezett nőgyógyászati műtétem, ami miatt kb. 3 hetet ki fogok esni a munkából. Kérdésem, hogy kirúghatnak táppénz alatt?

Mivel egyébként bejelentettem hogy műtétem lesz, tisztában vagyok vele, hogy akár ki is jelenthet előtte is egy nappal, de most az érdekel, hogy utána elbocsáthat, kijelenthet-e.

2024. jún. 4. 09:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
90%
hát téged jó hülyének néznek
2024. jún. 4. 09:49
 2/13 anonim ***** válasza:
78%
amúgy igen, a fidesznek hála betegállományban is ki lehet rúgni az embert.
2024. jún. 4. 09:50
 3/13 A kérdező kommentje:

Sajnos felénk nincs sok lehetőség. Tudom hogy hülyének néznek, de van két gyerekem és ha nem dolgozunk mindketten a férjemmel, akkor nem tudjuk eltartani őket.

Tavaly nyáron szűnt meg az előző helyem ahol 9 éve voltam már, mert bezárt a hely.

Szerencsére úgy tűnik találtam sokkal jobb, korrekt lejelentett munkát és a gyógyulás után otthagyom ezt a munkát végleg.

2024. jún. 4. 09:53
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

A próbaidő alatt nem kell indokolni semmivel ha nem hosszabbítják meg a szerződésedet. Ez a próbaidő lényege, hogy te is meg a munkaadó is eldönthetitek, hogy együtt akarjátok-e folytatni vagy sem.

A szerződésed aláírásával ezt elfogadtad. Innentől rajtuk múlik, hogy nekik megéri-e ez a 3 hét vagy sem.

Az egészséged a legfontosabb, most ne ezzel foglalkozz!

Munkát tudsz másikat találni, de ha elhalasztod miatta a műtétedet akkor egészséget már nem. Az a legfontosabb, hogy a műtét meglegyen és rendbe gyere, ilyennel nem szabad játszani. Nekem a fodrászom esett ki hasonló műtéttel, tolta ameddig tudta, mert félt, hogy elveszti a vendégeit, aztán az volt a következménye, hogy az első műtéte nem is volt sikeres, még tovább kiesett a munkából. Már túl van rajta, rendbe jött és lesz@rja, hogy most van-e ugyanannyi vendége vagy sem, mert rájött, hogy majdnem belehalt a halogatásba.

Gyógyulj meg ez a lényeg!

2024. jún. 4. 09:55
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

2#

Nem egészen.

A vállalat felmondhat neked táppénz alatt.Viszont egészen addig munkaviszonyod van,ameddig táppénzen vagy.Ha az lejárt, akkor indul a felmondási időd.

Normális vállalat nem mond fel, ha beteg leszel vagy kiveszel 1-2 szabit próbaidő alatt.

2024. jún. 4. 09:55
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Próbaidőn indoklás nélkül kirúghatnak.
2024. jún. 4. 09:56
 7/13 anonim ***** válasza:
0%

#2 Ennek semmi köze ehhez. Ráadásul ez egy ostoba hazugság, semmi iylen nem történt.

"2023. augusztus 15.

álhír, munkajog, július 1, Munka Törvénykönyve, változás, felmondás, várandósság, táppénz, védelem

Az elmúlt napokban a közösségi médiában több olyan bejegyzést, illetve egyes nem túl megbízható honlapokon több olyan cikket is lehetett olvasni, amelynek témája az volt, hogy július 1-jétől változott a Munka Törvénykönyve. Ezen bejegyzések, cikkek általában arról számoltak be, hogy az említett dátumtól kezdődően a munkáltatók a felmondhatnak a táppénz időszaka alatt, akár a beteg munkavállalóknak, akár a kismamáknak is. ... „poént” előre lelőve: álhírről van szó. A Munka Törvénykönyve legutóbb január 1-jén változott, ám azok a változások sem hoztak olyan fordulatot, mint amelyet az említett cikkek emlegetnek. Továbbra sincs olyan szabály tehát, amely – ahogyan ezek a cikkek és bejegyzések fogalmaznak – megszüntetné a táppénzen lévő munkavállalók védelmét, vagy változtatnának a kismamák munkajogi helyzetén. ....

Amikor a hétköznapi szóhasználatban azt mondjuk, hogy valaki táppénzen van, az valójában munkajogi szaknyelvre lefordítva azt jelenti, hogy az illető keresőképtelen állapotban van. A keresőképtelenség időtartamára a munkavállaló mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól (munkát nem kell végeznie), ... A betegség miatt keresőképtelen munkavállaló felmondási korlátozás alá esik. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató közölhet vele felmondást, azonban a munkavállaló felmondási ideje ebben az esetben egy későbbi időpontban fog kezdődni. Ebben az esetben a jogszabály azt mondja ki, hogy a felmondási idő legkorábban a betegség miatti keresőképtelenség lejárát követő napon, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év elteltével kezdődik. Egyszerűbben megfogalmazva tehát, hogyha a munkavállaló beteg lesz, akkor a felmondási korlátozás addig fog rá vonatkozni, amíg meg nem gyógyul, ismét keresőképes nem lesz. Abban az esetben viszont, hogy a keresőképtelensége a betegszabadság (15 nap) lejártát követő egy év elteltével is fennáll, már nem fog védelemben részesülni."

[link]

2024. jún. 4. 09:59
 8/13 A kérdező kommentje:

5. Normális vállalat mondjuk nem hazudja azt hogy 3 hónap után lejelent, addig menjek munkanélkülire, aztán meg legyek már 3 hónapot munkanélküli, hogy kapjon támogatást.. aztán meg kitalálja, hogy még 3 hónap.. csodálom, hogy most bejelentettek végül..

Amúgy igen, szóltam előre hogy műtenek, próbáltam korrekt lenni, de most közölte velem a főnökasszony, hogy mivel most bejelentettek, így az adó miatt kevesebbet kapok majd.

2024. jún. 4. 10:01
 9/13 anonim ***** válasza:

#8 "Normális vállalat mondjuk nem hazudja azt hogy 3 hónap után lejelent, "

Itt te is benne voltál, mivel az ELSŐ nap le kellett volna, hogy jelentsenek, nem 3 hónap után.

belementél egy piszkos alkuba és most csodálkozol, hogy azt se tartották meg. Mindketten törvényellenesen csináltátok, csak te kicsit, ők jobban. Elfogadtad hogy ők ilyenek azzal, hogy elfogadtad a jogsértő helyzetet és aktívan benne is voltál.

A mostani helyzet ettől teljesen független. Próbaidőn vagy, mindegy hogyan. A próbaidő alatt pedig nem kell indoklás és nem elbocsátanak, hanem nem kötnek veled a továbbiakra szerződést ha nem akarnak. Te éppen így mondhatod a próbaidő alatt, hogy viszont látásra, mert neked nem tetszik a cég.

2024. jún. 4. 10:23
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Próbaidő alatt bármikor felmondhatnak, ok nélkül.

Erről szól a próbaidő.

2024. jún. 4. 10:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!