Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örököltem földet, elvehetik...

Örököltem földet, elvehetik tőlem?

Figyelt kérdés
Nagyanyám után örököltem 7 hektár földet, 1990-ben került a nevére. Eddig tudomásom nem volt róla. Beállított egy férfi, hogy a föld az övé, irassuk át a nevére, mondván, hogy ő anno a mama kárpótlási jegyét megvette és ezzel a jeggyel licitál a földre és meg is vásárolta. A föld azért van a mama nevén mert a kárpótlási jegyen is az ő neve szerepelt. Állítása szerint a mama túl hamar meghalt így nem történt meg a föld átírása, majd édesanyámat nem találta akivel ezt még elintézhette volna, így maradtam én és tőlem követeli az átírást. Elvileg van egy igazoló papírja amit nem hajlandó megmutatni hiába kértem, ha megmutatná és kiderül, hogy jogos a követelése akkor elfogadnám és átiratnám. Két lehetőséget vázolt fel, vagy elfogadok 2millió forint kenőpénzt vagy bíróságra megy. Jeleztem neki, hogy ha átküldi a papírt akkor tudunk miről beszélni, ha nem küldi akkor én egyelőre elengedem ezt a témát. Mik az esélyeim? Nekem nem hiányzik a bíróság de egy vadidegen szavára sem adhatok csak úgy. Senki rokonom nem él aki bármiféle infóval szolgálna. (Édesanyámra nem került át a föld, ezért van még a mama nevén, nem tudom hogy ez miért alakult így) Ja és 1990 óta ez a férfi használj a földet, állítása szerint.
máj. 22. 14:35
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Teljesen biztos lehetsz abban, hogy alattomos úton birtokolja a földet nagymamád halála óta (biztos hogy nem tud törvényes bérleti szerződést felmutatni, ami alapján államnak adót is fizetett volna), így pedig az elbirtoklás kizárt.

Ptk.

5:47. § [Az elbirtoklás kizártsága]

(1) Aki bűncselekménnyel vagy egyébként erőszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához, elbirtoklás útján nem szerez tulajdonjogot.

(2) Ingatlan tulajdonjogát elbirtoklás útján nem lehet megszerezni, ha az elbirtoklás feltételei a föld egy részére vonatkozóan állnak fenn, és a föld nem osztható meg.

máj. 22. 15:30
 12/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Jelenleg búzája van a területen, tehát neki ez fontos, rendesen műveli.
máj. 23. 10:19
 13/13 anonim ***** válasza:

Szívesen. Hektáronként 75 ezer Ft éves bérleti díjat állapíts meg.

[link]

máj. 23. 11:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!