Örököltem egy ingatlant, azt eladtam, annak az árából mást vettem. Mindezt házasság alatt. Olyankor enyém marad az is, mert eredetileg örökségből van, nem?
Azt tudom, hogyha valaki örököl egy lakást házasság alatt és megtartja végig, akkor az nem feleződik váláskor. De mi van, ha mondjuk eladta azt a lakást, az árából vett egy másik kisebbet, a maradék különbözetet pedig befektette? Ez most csak egy példa, vagy bármi mást csinált az árával, kivéve elköltötte. Ilyenkor ez nem számít közösnek, nem? Nézik azt, hogy igen, ezek a vagyontárgyak eredetileg örökségből valóak?
Vagy ha valaki örököl egy ingatlant, akkor azt tartsa meg örökre, ha nem akarja elveszíteni válás esetén, akkor is ha nincs arra szüksége?
Az örökség sosem lesz közös. Teljesen mindegy, hogy az ingatlan, ingóság, vagy akármi. Te ezt pénzzé tetted, de ettől még örökség, vagyis nem közös.
Ha váláskor nem tudtok megegyezni az anyagiakban és a házastársad ennek a felére is igényt tartana, akkor te becsatolhatod a hagyatéki eljárás határozatát, amiben megállapítják az örökségedet, valamint csatolhatod az adásvételi szerződést is, amiben benne van mennyiért adtad el. Ennek az összegnek a felére a házastársad nem jogosult.
Az ági vagyon a tiéd. Az ági vagyon helyébe lépő érték szintén. Az ági vagyon helyébe lépő érték haszna az ami feleződik.
Példa: örökölt ház a tiéd. Eladod, veszel az egyik feléből lakást, a másikból meg 2 bitcoint 18 milláért összesen (mondtam valamit). Elválnak útjaitok. A 2 bitcoinod ahhoz az árfolyamhoz képest amin vetted a dupláját éri, tehát a 18 milla tőkéd a tiéd, a hasznod a másik 18 milla, amit ha felezel, az 9milla. Kb így működik.
Értem köszönöm a válaszokat!
2. És itt az inflációt is figyelembe veszik? Vagy ha örököltem 10 éve 10 milliót, csináltam belőle a tőzsdén közben 100 milliót, akkor 45 millió a másiké? Mert az az egykori 10 millió már amúgy sem ugyanaz a 10 millió, közben volt mondjuk egy dupla infláció (minimum).
Szerintem az inflációt nem veszik bele, ugyan úgy "jár" a tőkéden kívüli nyereség fele. De ennyire nem értek hozzá, ügyvédet kellene megkérdezned róla.
Nekem az villant be inkább, hogy azt az exházastárs már leadózva kapja meg vagy neki kell leadóznia utána.
Elvileg az is a tied, de néha elég nehéz bizonyítani, hogy mi miből lett véve.
Az örökségen vett vállalkozás is a tied, de azt tudnod kell, hogy amíg házasok vagytok, a vállalkozás haszna közös.
Érdemes ezt az összeget mindig külön számlán vezetni, mert ha a saját folyószámláddal kevered, onnantól már kétséges, hogy mit fogadnak el belőle saját vagyonként egy válópernél.
2: amit írtál, az úgy van, de az ági vagyonhoz nincs köze a dolognak. Nézz utána a Ptk-ban.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!