Az eltartási szerződést az eltartó halála után ki örökli?
Apukám eltartási szerződést kötött papával. Sajnos apu időközben meghalt. A nagynéném szerint ( apu nővére) a tesóm és én örököltük a papát. Nagyon szívesen foglalkozunk vele, hiszen eddig is megtettük, csak most már apu nélkül.
Viszont ha papának van még egy gyereke apukámon kívül, akkor nem őt illetné ez a dolog? Vagy ez olyan, mint a tartozás? Ha apunak volt a tesómmal kettőnkre száll?
Köszönöm a válaszokat.
Ilyen nincs. Ha az eltartó és eltartott kötött szerződést, akkor ag a kettejük dolga. Ha az eltartó időközben meghal, akkor megszűnik a szerződés.
Írhatsz te is egyet a papával, és akkor te gondozod, cserébe minden a tiéd halála után.
Tudod ez olyan dolog mint a haszonélvezet. Nem száll tovább
szerződés a jogosult haláláig áll fenn; a tartási kötelezettség - az örökhagyó tartozásaiért való felelősség szabályai szerint - annyiban száll át, amennyiben a kötelezett haláláig nyújtott tartás az ellenszolgáltatást nem fedezi.
Így megfelel 3?
Papa nevén már kb.5 éve nincsen semmi, mert eladta a házát , aminek az ára a két testvér között elosztódott. Egy kis hétvégi házban él, de az most már csak a nénémé. Előtte kettejüké volt, de kifizette nekünk apu részét.
Engem is inkább ez idegesít. Hogy az apja, miért ilyen vele?
A jogszabályt én is keresgettem, de tartozása sincs papónak, így nincs is mit vállalni helyette.
Nagyon nehéz ez. Leginkább az eltartott halálával egyértelmű. Ha az eltartó megy el előbb, miért nem az?
“…annyiban száll át, amennyiben a kötelezett haláláig nyújtott tartás az ellenszolgáltatást nem fedezi.”
Ezt nem értem.
Ebben tudnátok segíteni még egy kicsit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!