Öröklés , kozos tulajdon!? ?
Sziasztok! Ki milyen tanácsot tudna adni ebben az esetben? Elég tanácstalan vagyok,mivel nincs senkim aki tudna segíteni.
Adott egy családi ház, aminek több tulajdonosa van ( 6ember).Nekem van a legnagyobb tulajdoni részem.
Én szeretném a többieket kifizetni ebbol a hazbol . Ugyved vagy közjegyző segithet ebben? Levelet írna nekik h ennyi jar ennek ,es ennek stb?!… nem tudom h mukodik ez!
Nem akkora összeg szerepel a tulajdoni papíron mint amennyit valójában ér az ingatlan, tehát mindenkinek több pénz járna a valóságban, mint ami a papíron szerepel, ebbe bele tudnak kötni az örököltek?
A megegyezéshez szerintem nem kell ügyvéd. Ha megvan az ingatlan becsült értéke és a tulajdoni arányok, akkor el kell osztani és megvan az eredmény. Ha valakinek nem tetszik a papíron lévő összeg, esetleg közösen meg lehet bízni egy értékbecslőt, aki majd újraszámolja. A végén ugyanaz lesz, hogy a tulajdoni hányadok arányában kell elosztani az értéket. Ennek két kockázata van: ha az új érték magasabb, akkor többet kell fizetni és te buksz rajta. Ha az új érték alacsonyabb, akkor a tulajdonos társak buknak rajta, és fogadták volna el inkább az eredetit.
Az ügyvédhez már csak akkor kell fordulni, ha megtörtént a megegyezés és megvannak a vételi szándékok és az adásvételi aláírására, közreműködésre a hajlandóság. Amíg ez nincs meg, nem lesz belőle semmi.
Megbízhatsz persze egy ügyvédet is jó pénzért egy tájékoztató levél megírására, de ugyanazt fogja elmondani amit te is tudsz (mennyi pénz jár az arányok szerint az egyes tulajdonostársaknak), másrészt attól hogy az egy ügyvédi levél, nem keletkeztet semmilyen kötelezettséget. Nem kényszeríthető az eladásra, aki nem akarja eladni a részét. Ilyenkor van az, hogy még a háttérben jól le kell fizetni a vergődő embert, mert papíron megkapja azt ami a számítás szerint jár, és még zsebbe kéri a jussát, különben be fog tartani és nem ír alá.
Ez pont fordítva van. Az osztatlan közös ingatlanban az összes tulajdonosnak ki kell vennie a részét a költségekből, hiszen közös. Ha csak az egyik végez értéknövelő beruházást, akkor a többiek ezzel az értékkel csökkentett vételárat kapnak (tudni kell igazolni számlával a költségeket). Azaz azon az áron adják el a tulajdoni hányadukat, mintha nem történt volna meg az értéknövelés. Vagy nekik is arányosan fizetni kell a felújítást.
Részletesebben:
Ettől sem leszel könnyebb helyzetben persze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!