Kiderült a kertem közepén (függőlegesen) külön hrsz-on van a szélén egy parcella ami (Győr, beltérület) nincs a nevemen hanem egy elhunyt nagybátyám nevén aki külföldön halt meg, nincsenek leszármazói most lesz hagyatéki tárgyalás. Mire számítsak?
Elbirtokolhatom? Nem akarom megvenni, elég nagy ami van. Tetethetnek szolgalmi jogot az udvarra ami teljes egészében az enyém?
Megközelíthető lett volna a végéről (külterületről, amit tudtom és beleegyezésem nélkül felajánlottak az államnak!!!)
Ti mennyit adnátok, ajánlanátok nekik érte a helyemben?
Ft/nm árat írjatok
Nézd, nem vagyok ingatlan becsüs, és a családi helyzetet sem ismerem. Célszerű a hagyatéki lista ismeretében összeülni, és megegyezni, hogy ne a közjegyző előtt menjen a veszekedés. Civilizált embereknél ez így szokás, legalábbis a mi családunkban így volt. Ha összehívod a jónépet egy ebédre, utána asztalnál szépen meg lehetne ezt beszélni.
Abban az esetben, ha a telkére nincs bejárása az illetőnek, szolgalmi jogot vagy kénytelen biztosítani, vagyis adnod kell kulcsot, hogy bemehessenek, ha el van kerítve, szóval semmi ejtőernyőzés, meg helikopterezés.
Becsültesd fel egy ingatlanossal, ha akarod annak tekintetében, hogy osztatlan közös tulajdon. megegyezel, hogy ilyen esetleg egy kicsit nagyobb értékben lemondasz a többiek javára a többi hagyatékról, talán van kp. is, akkor még egyszerűbb, és máris meg van oldva. Én csak akkor tenném ezt az ajánlatot, ha ebbe mindenki belemegy, és írásban adja, hogy ezen nem változtat, nem fellebbezi meg ezt a döntést, magyarán szerződést köttök.
Esetleg már azzal is beljebb vagy, ha az egyik helyrajzi számut megszerzed. Kérhetsz részletfizetést, felvehetsz kölcsönt, ha nincs megállapodás és nincs örökség. Kb. a kutya nem akarja szerintem megvenni azt a területet még közülük se, ha per menne, hogy eladják. Az árverezés rettentő nyomott áras lesz. Még nem voltam ilyenen, de el tudom képzelni,ha senki nem licitál rá, akkor a kikiáltási ártól lefele mennek. Mivel valószínűleg a kutyának nem kell, hát neked.
Főleg, ha olyan kicsi területről van szó, hogy még egy faházat se se semmit nem lehet ráhúzni, ill. nincs bevezetve semmilyen közmű, szóval akkor pláne nem kell a kutyának. Azért a beszélgetésben ezt is megjegyezném, ha így van, hogy arra nem adnak ki építkezési engedélyt, milyen közmű van rajta, így elég korlátozottan hasznosítható és értékesíthető.
Viszont ha megvetted, akkor én a helyedben egy helyrajzi szám alá venném az egészet a földhivatalnál, esetleg
Ha totál hajthatatlanok, és semmibe sem mennek bele, és neked sincs pénzed, hogy megvedd, akkor a helyedben még egy olyan megállapodást próbálnék bevetni, amivel mindenki jól járna: felajánlanám hogy a telkem széléről az utcával csatlakozóan cseréljetek.
Hogy világos legyek: ebben az esetben lenne egy osztott közös tulajdon, (esetleg ha ebbe nem mennek bele, akkor külön helyrajzi számra jegyzitek), és azon belül pedig egy osztatlan közös tulajdon.
Talán mégis jobb az, ha nem is mindenkivel, de egy-egy örökössel mégis meg tudsz egyezni, kifizetni. Később annál könnyebb lesz a többivel megegyezni, rettentő nehéz lesz ugyanis a rengeteg emberrel alkudozni, tárgyalni, főleg, ha mind rosszindulatú.
Persze az is lehet, hogy valójában nem rosszindulatúak, csak nagyon igyekeznek a saját érdeküket képviselni, amiről neked nagyon más az elképzelésed. Lehet, hogy ha egy kicsit a helyükbe képzelnéd magad, akkor nem lenne ennyire feszült a hangulat, de ezt nem tudhatom.
13 felajánlanám hogy a telkem széléről az utcával csatlakozóan cseréljetek.
Az eleje mindig drágább ki nem szúrok magammal, egyébként hátulról megközelíthető lett volna, de ők a tudtom nélkül odaadták a Magyar Államnak,kihagyva ebből is nem tudtam róla, eltüntették a hivatalos értesítést, sok a katyvasz. Szolgalmi jogot nem tetethet rá azt nem hiszem, akkor jelentősen csökkenne az egész telek, ház minden értéke.
Néhány nm barázda miatt, az elég érdekes lenne!
20 év szakadatlan használat csak jelent valamit?
Nem jár nekik semmi, de megkérdezem ügyvédtől természetesen!
"Szolgalmi jogot nem tetethet rá azt nem hiszem, akkor jelentősen csökkenne az egész telek, ház minden értéke.
Néhány nm barázda miatt, az elég érdekes lenne!"
- pedig de. Különben megakadályoznád az ingatlanhoz való jogukat. ill. van egy harmadik rész is, amiről lemondtak az állam javára, és azon be tudnak jutni, akkor nyilván azt terhelhetik szolgalmi joggal.
"13 felajánlanám hogy a telkem széléről az utcával csatlakozóan cseréljetek.
Az eleje mindig drágább ki nem szúrok magammal, egyébként hátulról megközelíthető lett volna"
A te telked értéke valószínűleg többel emelkedne, ha nem lenne megosztott.
Tök mindegy, hogy eleje, hátulja, bocs, de nem rajzolgatsz itt telekrajzot, honnan a rákból kéne tudnom, hogy hogy van, és kezd fogyni a türelmem.
Ha a célod a megegyezés, akkor nyilván olyant kell hozni, amiben ők is érdekeltek lesznek, tehát ők is jól járnak, meg te is jól jársz. Eleve nem tudom, hogy a "hátulja" az mi, utca, vagy nem utca, de már nem is érdekel igazán.
Ha korábban az államnak adományoztak egy földet, akkor az azt jelenti, hogy nyűg a számukra, tehát örülnek, ha felajánlasz egy összeget azért, hogy lemondjanak róla, az állami részt meg kisajátíthatod idővel.
Nekünk is van olyan, hogy ezer tulajdonosa volt egy rakás földnek, és mi is azon gondolkozunk, hogy az államnak adományozzuk, és nem bajlódunk azzal, hogy kinek adjuk el, meg akarja-e valaki venni, főleg ha az nem is akarja. Az állammal szembeni adományozásnál eleve nem is tudsz mit tenni, ott nincs elővásárlási jogod, arról neked nem is kell tudnod, hacsak nem a te tulajdoni hányadodat is odaadták. Kérd ki a földhivatalnál a tulajdoni lapot, hogy is van. Ezt már most megindíthatod, mert az elég sokáig tart, és 100% a siker.
Ha nem sikerül megegyezni, eladni sem akarják, se semmi, akkor még mindig maradhat az elbirtoklás.
Azért nem kell bunkónak lenni.
Mindenkit érhet az életben valami katyvasz, csak iső kérdése, amilyen világot élünk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!