Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nekem vagy a főnökömnek van...

Nekem vagy a főnökömnek van igaza?

Figyelt kérdés

6 éve dolgozom ennél a cégnél. 4 éve megváltoztattam a keresztnevem.. azomban a főnök születési nevemnél mindig a régit írja be nos Szabó János voltam.. és Szabó Péter névre változtattam nevem.

.most csinálta a szerződés hosszabbítást ahova azt írta

Név : Szabó Péter

születési neve: Szabó János

nos ez így jól van?

szerintem nem jól van. mivel én nem házassági nevet vettem fel akkor természetesen maradna a születési nevem. hanem én születési nevet vagyis születési utónevet változtattam. és teljesen úgy anyakönyvi kivonatot kaptam a régit bevonták. és az új anyakönyvi kivonatban az áll születési utóneve: Péter... tehát nem a János név van születési utonevnek ott hanem az uj nevem a Péter...

főnököm szerint hiába vonták be a régi anyakönyvi kivonaton es hiába van az ujba Péter utónev akkor is János a születési utonevem mert ezzel születtem,születésemkor igy hivtak es a rendszer igy ismer fel .. nos kinek van igaza? a nevemet teljesen jol irja csak sztem a születési nevem az uj nevem nem a regi mert az anyakönyvi kivonatimban a Péter nev van nem a Janos

2024. febr. 1. 22:32
 1/8 anonim ***** válasza:
83%
Szerintem jobban utána kellett volna nézned, ha már megváltoztattad a nevedet, ott érdeklődj, ahol ezt intézted. Úgy gondolom (mint mezei emberke), hogy anyakönyvi kivonatot nem vonnak csak úgy be, a születési nevedet nem tudják megváltoztatni.
2024. febr. 1. 22:46
 2/8 A kérdező kommentje:
régit be vonták és újat adtak az új nevem alapján
2024. febr. 1. 22:56
 3/8 anonim ***** válasza:
86%

Személyi igazolványodba milyen név szerepel? Ha Szabó Péter akkor a főnöködnek erre a névre kell veled szerződnie, és nem írhat semmit a születési név lehetőséghez, mivel ez a hivatalos okmányaidban nem szerepel.

Ha a saját belső rendszere ezt nem tudja értelmezni, akkor teljesen új szerződésre lesz szükség egy egyszerű módosítás nem lehetséges.

2024. febr. 1. 23:01
 4/8 anonim ***** válasza:
89%

Neked van igazad, de ezt tudnod kellene, hiszen annak idején Te a születési név megváltoztatását kérted.

Hogy a hétköznapokban mit ért születési név alatt irreleváns, mivel ez egy jogi szöveg, és jogilag egyértelmű, hogy születéi név az, ami az anyakönyvben van. Ha azzal van baja, hogy hogyan azonosítanak így, akkor arra ott az adóazonosítód.

2024. febr. 1. 23:10
 5/8 anonim ***** válasza:

"az anyakönyvi kivonatimban a Péter nev van nem a Janos"

Ennyi. Téged Péternek hívnak, nem Jánosnak. A főnöködnek semmi köze a névváltoztatásodhoz, ha nem dolgoztál volna ott, amikor történt, nem is tudna róla, hogy régen más volt a keresztneved.

A születési név kizárólag a házasság során megváltozott nevű emberekre vonatkozik a nyomtatványokon - pl. Kovács Istvánné, születési neve Tóth Gizella.

A főnököd voltaképpen valótlan adatokat írt a szerződésedbe.

2024. febr. 2. 07:15
 6/8 anonim ***** válasza:

A születési nevet is be kell írni. Éppúgy, mint nőknél a leánykori/születési nevet. Az utolsó anyakönyvi kivonatodon. már nem születési, hanem más elnevezés van /talán névváltozási?/

Honnan lehetne különben tudni, hogy ugyanarról a személyről van szó? Majd, ha később az új neveden leszel szerződve, akkor ott már nem kell a régi neved. Vagy pl a nyugdíjadat, amihez korábbi neveden is szereztél jogosultságot, hogy számolnák ki? Ez még többször is elő fog kerülni. A bankodnál is jelentened kell.

2024. febr. 5. 14:38
 7/8 anonim ***** válasza:
A munkahelyed Szabó Jánost foglalkoztatta, azt valahogy le kell papírozni, hogy miért lett ebből Szabó Péter, különben új dolgozó lehetnél az eltűnt János helyett...
2024. febr. 5. 14:46
 8/8 anonim ***** válasza:
Még mindig jobb mintha Eszterre változtattad volna.
2024. febr. 5. 23:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!