Külföldre költözés során milyen papírokat kell beszereznem?
Ausztriába költöznék.
Erkölcsi bizonyítványt már igényeltem.
EU egészségbiztosítási kártyát már most igényeljek vagy majd csak kint?
Adózással kapcsolatosan hova kell majd fordulnom?
Van esetleg még valami, amit ki kell töltenem?
A magyar TB-t fizetném, mert van olyan gyógyszerem, amit itt tudnak felírni.
Hova kell bejelentenem magam? Hogy ne "illegális" bevándorló legyek.
Erkölcsi bizonyítvány minek? Kérte az új munkahelyed? Kint nem divat az ilyesmi.
Nincs szükséged EU biztosítási kártyára, ugyanis Ausztriában kéne betegbiztosítást fizetned. Aktuál jogszabályok szerint nem lehet egyszerre két helyen biztosításod, szóval a magyar TB-t le kell mondanod. Ausztriában mehetsz magadtól is valamelyik biztosítóhoz, vagy a munkahely is bejelenthet, ahová ők szoktak.
Otthoni TB-t le kell mondani, ezzel kapcsolatban a NAV-nak is írni kell, mert nem kommunikálnak egymással.
Helyi önkormányzatnál kell bejelentkezz az osztrák lakóhelyed szerint (lakcímbejelentés), illetve az idegenrendészetnél.
Köszönöm szépen a választ!
Ha lemondom a magyar TB-t, akkor hogyan írathatom majd ki a gyógyszeremet? Esetleg magyar családtag TAJ számára? Mert önként fizetném a havi közel 8ezret csak ezért, de ha nem lehet, akkor ugye más megoldás kell.
Akkor tulajdonképpen az én dolgom csak a lakcím ügyintézése és az idegenrendészethez való bejelentkezés? A többit a munkáltató intézi, adószám és tb? Jól értem?
"Ha lemondom a magyar TB-t, akkor hogyan írathatom majd ki a gyógyszeremet?"
Az itthoni háziorvosodat kellene erről megkérdezni, hogy milyen lehetőséged van erre. Kint nem forgalmazzák ezt a gyógyszert amúgy? Mert ha de, akkor viszed az eddigi recepteidet/diagnózist vagy bármit, amire kaptad, és mondod kint, hogy ezt szeded X ideje, írják már fel legyenek kedvesek.
Én Svájcban, Ausztriában és Németországban is dolgoztam már, egyik helyen sem kérnek átlag munkákhoz erkölcsi bizonyítványt, ezt csak Magyarországon szokták elkérni. De nyilván, ha kikérted, már mindegy.
Kint elmész bejelentkezel a háziorvoshoz. Ő fog adni valamit.
Szerintem érdemes megcsináltatni az eus tb-t, mert kint idő mire elrendeződnek a kinti papírok, addig is jó ha van
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!