Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tudok valamit tenni ebben a...

Tudok valamit tenni ebben a helyzetben? Baj van.

Figyelt kérdés

Igyekszem érthetően leírni a problémámat:

Anyám és az új férje 2006-ban megkértek, hogy vegek fel nekik személyi kölcsönt, mert nagyon megszorultak, de egyikük sem hitelképes. Felvettem nekik 800 e ft-ot, fizették a részleteket, néha volt h elcsúsztak vele, vagy én fizettem 1-2 hónapot mert nem volt pénzük, de ez nem volt gond. Úgy voltam vele, hogy az anyám, segíthetek neki pár részlet kifizetésével.

Idén újra megkerestek, hogy újabb kölcsön kéne nekik. De most ajánlottak cserébe valamit: a férje ügynök volt, hitelekkel bizniszelt egy cégnél, és azt mondta, hogy két hónap múlva nagyobb összegű jutalákot kap, amiből visszafizeti az eslő kölcsönt, visszafizeti azt amit kértek h vegyek fel nekik, plusz ad nekem a segítségemért cserébe fél millió forintot. Újra belementem, hiszem az anyám, segítenem kell (én így gondoltam), meg az a jutalom pénz is jól jönne. Ez volt idén májusban.

Mostanra mindkét hitelt én fizetem, egyikre sem adnak pénzt, persze a jutalom is elmarat, állandóan csak ígérget, hogy hamarosan, majd, majd..

Elég nehéz helyzetbe kerültem a két hitel miatt, ami közel 70 e/hó.

Nyilvánvaló, hogy átvágott. Tehetek valamit?

Csalásért fel tudom jelenteni?

2010. okt. 23. 11:14
 1/9 anonim ***** válasza:

Normális esetben ez úgy hangzik, hogy "mégiscsak a lányom, amivel tudok segítek neki"...nálatok ez pont fordítva történt...nem tudsz tenni semmit. A szó elszáll...

Őszintén: anyukád mit szól ehhez? Nem gyötri a bűntudat, hogy a lányát nemhogy támogatja, még le is húzza?

2010. okt. 23. 11:29
 2/9 A kérdező kommentje:

Nem anya a hunyo, bár azért nem tudom megveregetni a vállát.

Anya dolgozi, csak nagyon keveset keres, éppenhogy elég kajára neki és öcsémnek. A férje b@ssza a rezet egész nap.

Szóba se jöhet h feljelenthessem?

2010. okt. 23. 11:35
 3/9 anonim ***** válasza:
Oké, feljelented...de mit mondasz? Hogyan tudod bizonyítani? Mert érted, ha pl nekem van két kölcsönöm, amit nem tudok fizetni, ráfoghatnék olyat a legjobb barátomra, vagy egy ismeretlen emberre amiket te írtál...hát jól ki lennék röhögve...
2010. okt. 23. 11:42
 4/9 A kérdező kommentje:

Igaz, papíron nincs nyoma, mert jóhiszemű voltam, hogy úgymondjam.

Viszont bőven vannak rá tanúk a családban.

Elég gáz egyébként ez a tehetetlenség... :-((

2010. okt. 23. 11:58
 5/9 anonim ***** válasza:

Már csak azért is reménytelen a csalás megállapítása, mert ahhoz azt is bizonyítani kell, hogy már a kölcsönfelvétel kérésekor tudták, hogy nem fognak fizetni. Tehát nem elég azt bizonyítani, hogy a részükre vetted fel a kölcsönt, de még ezt is kell. Ők meg nyugodtan mondhatják, hogy akartak volna fizetni, de hát így alakult. Te a szándékosságot nem igen tudod bebizonyítani a részükről.

De miért nem áll melléd legalább az anyád? Én amúgy is inkább egy polgári eljárásban gondolkodnék, bár ha nincs semmi lefoglalható vagyonuk, jövedelmük, akkor az is felesleges. De ha mégis, először ki kellene bocsátani ellenük egy egyetemleges fizetési meghagyást arra az összegre, amivel tartoznak neked. Ez egy viszonylag egyszerű és olcsó eljárás, közjegyzők intézik. És ha ez ellen nem nyújtanak be kifogást, akkor az igényed jogerőssé és végrehajthatóvá válik. Más kérdés, hogy lesz-e miből végrehajtani, és ugye a végrehajtó díját is te előlegezed. Ha ellentmondanak, akkor perré alakul, és a fizetési meghagyásért befizetett közjegyzői munkadíjat ki kell egészítened a per illetékévé, ami a követelés 6 %-a. A perben megpróbálhatod bizonyítani, hogy az ő részükre vetted fel a hitelt. Ezt nem tudom, mivel lehetne. Nem maradt valami nyoma annak, hogy ők használták fel a pénzt? Pl. átutalás a részükre, vagy átvételi elismervény. Én még elgondolkodnék azon is, hogy csak a pasast perelem, illetve ellene kérem csak a fizetési meghagyást, és az anyámat mellette megjelölöm tanúnak. A tanúnak megjelenési és igazmondási kötelezettsége van. Egy anya egy ilyen helyzetben hátha nem olyan profi hazudozó a lányával szemben, és a kikérdezésekor előfordulhat, hogy ellentmondásba kerül, elszólja magát, vagy esetleg nyíltan be is vallja az igazságot.

Persze ez itt valószínűleg csak elmélet, amit írtam, mert ha nincs mit végrehajtani, akkor csak egy csomó plusz kiadás. A büntetőeljárás meg szerintem is elég reménytelen.

2010. okt. 23. 12:11
 6/9 A kérdező kommentje:

Az anyám részemről fel sem merül a feljelentés kapcsán, ő lenne az egyik tanúm, a másik a párom, a harmadik az öcsém, illetve az egész család tud mindenről.

Bizonyítani nem tudom, de sanszos h már az elején tisztában volt vele a pasas h nem tud fizetni majd.

Átutalás nincs, a pénzt én adtam a kezébe.

Van lakásuk és autójuk, utóbbit az első felvett kölcsönömből vette...

Illetve van egy általam írt megállaodás erről a második kölcsönről, és az általa beígért fél misi jutalomról, ezt ő is aláírta két tanúval. Ezzel kezdhetek valamit?

2010. okt. 23. 12:26
 7/9 anonim ***** válasza:
A dolog roppant egyszerű, szólsz az ürgének vagy fizet, vagy írassa a nevedre az autót. Ha nem tetszik neki a sztori szólsz pár nagyobbacska barátodnak.
2010. okt. 23. 12:36
 8/9 A kérdező kommentje:

Nem mondom, a verőlegények már nekem is eszembe jutottak... :-))

De azért idáig nem süllyedek.

2010. okt. 23. 12:41
 9/9 anonim ***** válasza:

12.26: Igen, ez már elegendő egy polgári eljárás megindításához. Vannak tanúk (nem baj, hogy rokonok, a bíróság majd értékelni tudja, hogy mennyire hitelesek), van papír is, ha nem is mindenről, mi kell még? Van rá esély, hogy a bíró fejében összeáll a kép erről a sztoriról, és elmarasztalja a pasast. Az némileg kétséges, hogy a papírral nem igazolt kölcsönnel mi lesz, de ha logikus és egybehangzó a családtagok vallomása, illetve a te keresteted, akkor ebből is lehet valami.

Ezzel együtt kín és nyűg ez az egész: Fizetési meghagyás, fizetni kell a közjegyzőnek, fizetni kell a bíróságnak, fizetni kell a végrehajtónak, és te még mindig nem láttál egy fillért se. Közben eladhatja az autóját, a házát, amit ugyan esetleg zár alá vehet a bíróság, de ez is lassú, hosszadalmas. Meg lehet próbálni...

2010. okt. 23. 13:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!