Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Megteheti a munkahely ezt?

Megteheti a munkahely ezt?

Figyelt kérdés

Egy nagyon nagy forgalmú boltban dolgozom. A polctér viszont kevés 1-2óra alatt lefogy az áru. Egy napra sem lehet telerakni, hogy kitartson.

Most a december brutális. Mindegyik kassza megy, egész nap áll a sor. Szóval teljes műszakban csak abban ülünk.

Ma rá kellett húzni 1 órát a délutánosoknak.

Közölte a főnök, hogy addig senki sem megy haza,amíg a sora nincsen feltöltve. Én ma is feltöltöttem. De 1 óra alatt lefogy! De ha nem jutok ki a kasszából mennyit húzzak rá? 12 órán keresztül kasszáztam egyik nap. Tegnap 12 óra, ma 9,holnap csak 7 óra lenne.

Megmódosíthatják a beosztást csak így?? Majd minden nap 12 órázni fogok?

Ez nem fair, hogy este közlik, hogy tovább kell maradni...

Bezárt mellettünk egy bolt, megnőtt a forgalom, persze nem lettünk többen.

Mit tegyek?

2023. dec. 19. 21:06
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
63%
Attól függ, találsz-e másik helyet. Ha igen, akkor azt mondod: "főnök bácsi, minden ráhúzott óra 100 százalék pótlék, nap végén kézbe". Ha nem tudsz jobb helyet, akkor csinálod, amit mondanak.
2023. dec. 19. 21:08
 2/12 A kérdező kommentje:

Engem a jogi oldala érdekel.

Különben el fogok jönni a beosztásom szerint. Dolgom van. Akkor terveztem programot amikor a beosztás megvolt. Nem tudok maradni. Kész.

De az érdekelne, hogy 1 nappal előtte csak úgy módosíthatnak?

2023. dec. 19. 21:13
 3/12 anonim ***** válasza:
68%
Jogilag szabálytalan. De mivel tűritek, megteszi. Ha képesek lennétek összefogni és közösen nemet mondani, akkor lehetne változtatni.
2023. dec. 19. 21:26
 4/12 anonim ***** válasza:
40%

Évi 250 óra túlórát rendelhet el a főnököd, ha a kollektív szerződés olyan, ez lehet 400 is.

Legközelebb ne szavazz a Fideszre.

2023. dec. 19. 22:07
 5/12 anonim ***** válasza:
0%

#4 Nem a fidesz írta a kollektív szerződésüket és nem a fidesz rendeli el a túlórákat, nem a fidesz írta alá oda a szerződését.

Neked ez valami görcs, hogy mindenért a fideszt teszed felelőssé? Legközelebb majd Orbán lesz a hibás ha kifut a tej nálad?

A mostani törvény szerint -ha olyan a kollektív szerződésük is - akkor többet kap ezekért a túlórákért, mint korábban kapott volna. Mos már 18 órától jár a 30% műszakpótlék és ezzel emelten az 50% műszakpótlék. Na ezért tényleg a fidesz a felelős.

2023. dec. 20. 00:00
 6/12 A kérdező kommentje:
Ezzel csak az a baj, hogy nem azt mondják kell 1 órát maradni. Addig kell meradni, amíg fel nincsen töltve a bolt. Tölthetem estig is... 1 óra és elhordanak mindent.Ez nem normális.
2023. dec. 20. 04:45
 7/12 A kérdező kommentje:
Meg közlik előző este. Amikor már a beosztásom szerint terveztem meg a dolgaimat
2023. dec. 20. 04:46
 8/12 A kérdező kommentje:
Meg mi van ha nem akarok túlórázni. A szerződésem szerint heti 40 óra. Túlórapénzt meg nem kapok... Munkaidőkeret van
2023. dec. 20. 04:51
 9/12 anonim ***** válasza:
33%

ma 00:00

A Fidesz tette ezt lehetővé. 2010 előtt 200 túlóra volt és 300 kollektív szerződéssel.

2023. dec. 20. 05:52
 10/12 anonim ***** válasza:

#4 Most meg 150 óra és 300 óra kötelező túlóra a lehetséges. Ezen felül még 100 óra önkéntesen vállalt túlóra lehet, amit a munkavállaló is írásban elfogadott előtte.

[link]

Semmi kötelezettség nem nőzz ,meg. A lehetősége lett megteremtve a pénzért vállalható többlet munkának.

"(3) Kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb évi háromszáz óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. Ezt meghaladóan a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján naptári évenként legfeljebb száz óra rendkívüli munkaidő rendelhető el (önként vállalt túlmunka). A munkavállaló a megállapodást a naptári év végére mondhatja fel.""

2023. dec. 20. 06:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!