Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi lehet a következmény?

Mi lehet a következmény?

Figyelt kérdés
Adott egy személy aki kamera felvétel és minden egyéb alapján el lopott 10.000Ft készpénzt azonban mivel ez nem volt látható mert borítékban volt és állítása szerint erről tudomása sem volt, amikor erre fény derült szó nélkül át utalta az összeget, feljelentés esetén milyen következmény lehet? Minden jel a felvétel alapján arra utal szándékos lopás volt a boríték és annak tartalma, azonban a többi le lökött készpénzt vissza helyezte és a borítékot előbb el rúgta, majd később fel vette és zsebre tette. Abban láthatóan kp nem volt és állítása szerint szemét jelleggel kezelte amit azzal igazol hogy ami kp volt azt vissza tette a helyére! Milyen következmény lehet ebből jogilag?
2023. nov. 13. 21:22
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom te vagy a személy.

A boríték elrúgásos jelenetnek mi a célja? Eljátszottad, hogy úgy csinálsz mintha szemét lenne, amit végül felveszel, és tudod hogy benne a pénz? Nem fogja az ártatlanságodat bizonyítani. Előre kitervelted, mert tudtad hogy a kamera látni fogja, ezért kellett egy kis színjáték. Lebuktál, visszautaltad az összeget, amit nyilván nem tettél volna meg, ha ártatlan vagy. Csak mentetted a helyzetet.

Következmény: az alacsony érték miatt nem bűncselekmény, csak szabálysértés. A kirúgás nyilvánvaló, tolvaj nem kell senkinek. Ha büntetlen előéletű vagy, megúszod felfüggesztettel.

2023. nov. 13. 21:31
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Ha rólad van szó, akkor hibás vagy. Ha nem loptál volna, nem szándékosan vagy ilyesmi, akkor azt kérdeznéd, hogyan tisztázhatod magad (amit amúgy nem kell), nem pedig azt, hogy a felvétel alapján mi bizonyítható rád.
2023. nov. 13. 21:58
 3/14 A kérdező kommentje:
A baj az és azért kérdezem így mert a tiasztázásra van azért mit mondani úgy érzem. Éveket óta oda járok, soha nem történt ilyen, ami kp kint van előttem évek óta soha nem vettem el, ami le esett és kp azt is vissza pakoltam tisztességgel! Abban a papír bán míg fent volt néztem nem látszott kamerán sem h van benne, miután le esik sem és amikor fel veszem sem! A becsület is szerintem támaszt, hogy miután haza értem fel hívtam és elnézést kertem mert tényleg volt abban a papírja pénz, amit előzetesen neki való hittel és múlttal meg ahogy reagált vissza adtam aztán mára kicsit mérgesebb lett a dolog, így a legrosszabb érdekelne ami lehet ebből!
2023. nov. 13. 22:21
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez micsoda, egy kassza, bolti pénztár? Mi és honnan esett le? Ha mindent visszaraktál, akkor nem lenne hiány.

Az is kínos, hogy ha a boríték nem a tiéd, és egy idegen helyen vagy, milyen jogon teszed zsebre, és viszed el más tulajdonát. Még ha üres lett volna, akkor sem sétálhatsz ki vele engedély nélkül. Ha véletlenül pénz is volt benne, nem tudod kimagyarázni, hogy te azt nem tudhattad, mert a borítékot akkor is elloptad. A becsület ott kezdődik, hogy ami nem a tiéd, azt nem rakod el.

Hiába térült meg az állítólagos kár, a bizalmat már elvesztették. A legrosszabb, hogy elvesztheted a munkát, és ha híre megy annak hogy loptál, mások is bizalmatlanok lesznek.

2023. nov. 13. 22:32
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Legalább fogalmazni tanultál meg volna, de még azt sem sikerült. Ha pedig lopsz, akkor annak a Btk vonatkozó részei alapján meglesznek a következményei.
2023. nov. 13. 23:38
 6/14 A kérdező kommentje:
Az asztalon volt jóval nagyobb összeg kint amit az a papír takart ami vissza került. A tulaj is volt nem egyszer, hogy a cuccokat el rakta véletlenül és amikor úgy volt vissza mentem szóltam, vissza adta. Ebből kifolyólag, hogy a billentyűzetnél voltam és nekem a gép miatt szükségem lett arra húztam le a papírokat véletlen. Pénzt, iratokat vissza raktam csak a papírt nem. Javítani mentem neki vasárnap délután a gépet, hogy tudjon utána ismét dolgozni de, hogy ebbe miért nem látni, hogy az a papír le esett, nem raktam fel de mindent az utolsó Ft-ig ami kp volt és tudni is lehetett, hogy pénz… a papírt meg mivel nem vettem fel majd csak később amikor lent lomoltam. Mihelyt ő közölte, hogy abban volt valószínűleg pénz is bizalom alapon meg térítettem neki a nem szándékosan elhozott összeget! Ezt akárhogy nézem lopás?
2023. nov. 14. 06:24
 7/14 A kérdező kommentje:
Részemről ami pénz volt vissza raktam, számomra egy üresnek tűnő papírt nem. Amikor mondta abban is van valószínűleg, azonnal rendeztem, majd később itthon kiderült tényleg volt benne, ezt követően is fel hívtam és jeleztem neki, hogy ismételt elnézést.. nem szándékos volt abszolút
2023. nov. 14. 06:27
 8/14 anonim ***** válasza:

"Az asztalon volt jóval nagyobb összeg kint amit az a papír takart ami vissza került."

Az nem számít, hogy az egészet elloptad-e, ha egy részét igen. Azbsem számít, hogy a kamerafelvételen nem látszik, mert élőben még láthattad.

De tanuld már meg, hogy az igekötő az utána álló igével egybe írandó!

2023. nov. 14. 09:29
 9/14 anonim ***** válasza:

"azonnal rendeztem, majd később itthon kiderült tényleg volt benne"

Előbb utaltad el, minthogy megnézd, hány forint?

2023. nov. 14. 09:31
 10/14 A kérdező kommentje:
Rettenetesen kínos volt, hogy lopással vádol és el is mondtam, hogy kizárt! Amennyiben tényleg nincs meg neki, zárjuk ezt le és el utalom mert több mint 2 éve ki járok akar hétvégén ha baja van! Soha nem volt velem ilyen, így egyszerűen le akartam zárni, el utaltam mert neki megfelelt! Amikor haza értem, fel hívtam és jeleztem tényleg igaz amit mondott, de akkor sem szándékos volt! Azt ő is alá támasztja, hogy nem tudhattam, hogy abban pénz van!
2023. nov. 14. 15:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!