Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 7 éves párkapcsolat után,...

7 éves párkapcsolat után, dönthet úgy az egyik fél hogy visz mindent?

Figyelt kérdés
Lehet hosszúra sikeredik, de fontos kérdés számomra! 7 éve élek együtt a párommal. Neki van egy kis kertes háza, nekem egy lakásom. Az enyémen hitel van, 1 éve kezdtem el fizetni, az övén nincs semmi, együtt fizettük ki ami volt rajta. 7 év alatt rengeteg mindent vettünk együtt. 2 autót, 2 tv-t, mosógép, szárítógép, bútorok, a kis kertes házba kályhát, burkolatot, új ablakokat, teljes fürdőszoba renoválás volt... Úgy alakult hogy most az én lakásomban lakunk. Kb fél évvel ezelőtt nagyon csúnyán összevesztünk egy buliban, és én csak másnap jöttem haza. Mire haza értem, a bútorokon kívül mindent elvitt. Mosógép, szárítógép, mind a 2 tv, és mind a 2 autót, mert hogy az övé, az ő nevén van. Kibékültünk, visszajött, de most úgy érzem, nem akarok már vele lenni. Tudom hogy ne is ez miatt legyek vele, ne értsetek félre, csak úgy gondolom, hogy nem minden illet őt a közös életünkből. Tudok tenni ez ellen valamit? Nekem nem kellenek se az autók, semmi a kertesházából amit együtt vettünk, tettünk újjítottunk (nem kevés pénzért), nekem őszintén csak a tv, mosó és szárítógép kell a 7 éves kapcsolatunkból. Így hogy se házasok, se élettársak nem vagyunk, se közös gyerek nincs, de egy a bejelentett lakcímünk tudok valamit tenni? Vagy visz mindent, és törődjek bele. Nem mellesleg annó a volt feleségét is együtt fizettük ki, az én pénzem is benne van. Tényleg nem érdemlek ennyit? Gondolom jogilag hiába is próbálkoznék így hogy papíron nincs közünk egymáshoz. Azt még megjegyezném hogy a 2 kocsi nem drága max 1,5millió a kettő együtt!

2023. okt. 17. 15:52
 1/5 arpi1969 ***** válasza:
30%
aki 5 éve együtt él az élettársnak számít jogilag. ehhez elég két szomszéd tanú és az önkormányzaton adnak róla egy hivatalos papírt, szóval azzal akár perre is lehet menni. én legalábbis így gondolom, bár laikus vok a témában valójában
2023. okt. 17. 16:29
 2/5 anonim ***** válasza:
74%

Elvileg mindekinek az jár, amit ö vett a saját pénzéböl. Ha bizonyítani tudod, hogy a mosógépet te vetted, azt nem viheti el, lopásnak számít, a közösen törlesztett hitelböl annyi visszajár, amit bizonyíthatóan te fizettél a saját számládról.

Amennyiben nincs semmiröl számlád, alapesetben a jövedelmek arányában oszlik meg minden, amit az együttélés alatt fizettetek vagy vettetek.

Az élettársi viszonyhoz elég az, ha bizonyítottan egy háztartásban éltetek, ehhez semmiféle papír vagy bizonyítvány nem szükséges.

Másrészt a te lakásodba azt jelentesz be vagy ki, akit akarsz, tehát nyugodtan kijelentheted.

ÉS JOGILAG van esélyed, mert bizonyítható, hogy életvitelszerüen együtt éltek több éve.

Keress meg egy ügyvédet, a segítségével le tudod rendezni helyzetet.

2023. okt. 17. 16:34
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Nincs ilyen 5 éves szabály amúgy.

Egyébként élettársként önálló vagyonszerzés van. Amit te vettél, a tied, amit te adtál pénzt a háza felújításba, az is visszajár neked. Nem lehet minden az övé, szép is lenne.

Mindenképp menj ügyvédhez!!! Ne hagyd magad lehúzni csak azért, mert ő erőszakos!

2023. okt. 18. 08:53
 4/5 A kérdező kommentje:
Csak hát mivel bizonyítok? 😞
2023. okt. 22. 17:05
 5/5 anonim ***** válasza:

Mit akarsz bizonyítani? Az együttélést? - ezt minden ismerös tanusíthatja, és ez elég.

Vagy hogy közösen szereztetek be mindent= ez mindenkinek egyértelmü, csak az osztozás a jövedelmek arányában lesz felosztva

A hiteltörlesztést meg bankszámlakivonattal lehet igazolni.

De tényleg keress meg egy ügyvédet, neki kellö tapasztalata van az olyanok ellen, mint a "még"párod

2023. okt. 22. 17:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!