Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért kellett bíróságra járni...

Miért kellett bíróságra járni a “fagyállós gazdának”? Amit csinált az nem legális?

Figyelt kérdés

Amikor ez az ügy zajlott még fiatal voltam és nem igazán érdekelt semmi a fifán kívül :D most hallottam róla a középiskolában Etikán, és nem akarom elhinni, hogy elítélték a gazdát is.

Csak azért mert beleivott a betörő a fagyállós borba.

Ha én ezek szerint valahova betörök, és ráhúzok valamire amit a hűtőben találok és abba belehalok, akkor elítélik akihez betörtem?

2023. okt. 6. 18:12
1 2 3
 11/25 anonim válasza:
70%

De álljunk már meg egy szóra... miért kellett betörni és hozzányúlni a borhoz? Innentől kezdve teljesen mindegy lett volna, hogy mi van benne, ha nem hatol be illetéktelenül, pláne nem nyúl hozzá, nem pusztul meg...

Ha jól emlékszem, a gazda ott b*szta el, hogy bevallotta (!!), hogy ez volt szándékosan a célja. Ha tagad mindent, lehet nem is tudnak ráhúzni semmit...

2023. okt. 6. 18:55
 12/25 anonim ***** válasza:
53%
nekad mit jelent a demokrácia ? kirabolnak ,kirabolnak ,kirabolnak ,kirabolnak elköltözök majd ott is kirabolnak mert a bűnözőnek jogai vannak
2023. okt. 6. 18:57
 13/25 anonim ***** válasza:
27%
De nem kínálta vele, nem Ő itatta meg vele, nem keverte a betörő piájába, nem csempészte a kajájába, nem Ő adott engedélyt a betörőnek, hogy igyon belőle, a tolvaj önhatalmúlag szolgálta ki magát a kétes eredetű itallal. Rá volt írva, hogy iható? Bor van benne? Mi volt a címkén? Mi utalt egyértelműen arra, hogy az elzárt pincében található folyadék az fogyasztható?
2023. okt. 6. 19:00
 14/25 anonim ***** válasza:
33%
Mert a liberális rendszer a bűnözőket védi, különösen ha azok cigányok.
2023. okt. 6. 19:10
 15/25 anonim ***** válasza:

A magam részéről morálisan elítélem a gazda tettét, ugyanis vélhetőleg azzal a céllal tette bele, hogy akár halált okozzon vele, ami emberileg egy aljas cselekedet.

Ugyanakkor jogilag nem követett el bűncselekményt, hisz a saját magántulajdonában mindenki ezt tart és úgy ahogy akar.

Ez egy elég speciális eset. Nem ismerem a részleteket, de ha a gazda nem vallja be, hogy azért tette bele, akkor semmilyen szinten nem lehet elítélni.

A szituáció mindenesetre sok problémára felhívja a figyelmet, hogy milyen kiszolgáltatott helyzetben és lelkiállapotba lehet az az ember, aki ilyen tettre vetemedik a sorozatos lopások után. Ettől függetlenül az ilyen durva önbíráskodást semmilyen szinten nem tartom elfogadhatónak.

Ha én lettem volna a helyében max hashajtót teszek bele,vagy valami olyasmit, ami lehet elveszi a kedvét a tolvajnak, de az életét nem veszélyezteti.

2023. okt. 6. 19:23
 16/25 anonim ***** válasza:
25%

Elvileg! (mert nálunk nem így van) egy bíróág mérlegel egy tettet, vizsgálja alaposan körülményeket, és ugyanarra a cselekményre ettől függően adhat akár felmentést, akár súlyos fegyházat.

Más! Ez szemlélet kérdése is. Az USA-ban nem a betörésért, lopásért, de szimpla tulajdonba történő behatolásért a tulajdonosnak (felszólítás után) joga van lelőni a behatolót. És a lakosság kirugja azt a politkust, aki ezt meg akarná változtatni.

DK-shoz: ez még formális demokrácia szabályait sem merti ki, a fogalmakat nemcsak használni, érteni is kéne.

Mi itt a probléma. Az állam a legcsekélyebb mértékben sem teljesíti feladatát. A tolvajlás jelenős mértékben nőtt, részben a kormány példája nyomán, részben a nyomor miatt. A büntetés erősen részrehajló és esetleges. Ilyen esetekben a lakosság rákényszerül a saját érdekei védelmére, persze csekély lehetőség van a kezében. Ha valaki hiába kéri, követeli a bűnüldöző szervek segítségét (amiért a fizetésüket kapják), előbb utóbb elkeseredésében megpróbál kitalálni valamit, és mivel lehetőségei gyakorlatilag nincsenek, teszi, amire képes. Aztán bűnhődik a valódi bűnös helyett. ez esetben a bíróságnak (ha nem lenne függő helyzetben) a bűnüldöző szerveket, a törvényalkotót, és a helyzetet megteremtő kormányt kellene közvetett elkövetőként elítélni. De nem tudja. Valakit viszont kell. Nyilván azt, aki nem tud védekezni.

Ha nincs jogállamiság, akkor minden ítélet törvénytelen. Csak mg kellene érteni ennek a kijelentésnek a lényegét.

2023. okt. 6. 19:40
 17/25 anonim ***** válasza:
38%

A villanypásztoros öreget is meghurcolták miután életveszélyesen megfenyegették és a rejtett erőforrás egybeolvadt a kerítéssel. És igen, szerintem vezessük be, hogy ha valaki bejön a portádra lopni, akkor oda lehessen csapni neki rendesen.

És ha ráírod a borra hogy mérgező és tényleg az, akkor ne hurcoljanak már meg érte! Ha ráírod a kerítésre, hogy elektromos áram van benne, azért se hurcoljanak meg, még akkor se, ha a drogos erőforrás ropogósra sül rajta!

2023. okt. 6. 20:32
 18/25 anonim ***** válasza:

A fagyálós gazda ott követte ela hibát, hogy bevallotta hogy direkt öntötte bele a megyborba a cuccot, hogy ha valaki ellopja az rábasszon.

Ha azt vallotta volna hogy véletlen kerülhetett a borba a fagyálló, akkor sose bizonyítják rá hogy szándékos volt a dolog.

Ergo, egy meggondolatlan öszinte vallomás a rendörségen az ami miatt elítélték.

Ez is mutatja amugy hogy a gazda amugy egy becsületes ember, de annyira elkeseredett hogy tehetetlena tolvajok ellen hogy meggondolatlan dologra szánta el magát, amit az eset után azonnal meg is bánt.

Ha én lettem volna a kihalgató rendőr, akkor szoltam volna neki a vallomásakor hogy ne ezt mondja... És sose lett volna belőle büntetőügy! Vagyis a rendör is fasz volt aki első félelmében tett vallomásást egyből jegyzőkönyvezte.

2023. okt. 6. 22:09
 19/25 Justinianus ***** válasza:
52%

Az ajtó nélküli (!), löszfalba vájt pincében fagyállót önteni a hordóba (amely már magában is bűncselekmény, ha nem iszik belőle senki, akkor is) az közelebb áll az emberöléshez (első fokon így minősítettek a cselekményt), mint a jogos védelemhez.

"Amit csinált az nem legális?" Nem, egyáltalán nem legális.

"Ha ráírod a kerítésre, hogy elektromos áram van benne, azért se hurcoljanak meg, még akkor se, ha a drogos erőforrás ropogósra sül rajta!"

Ha a gyereked érne hozzá véletlenül, és ő sülne ropogósra, gondolom nem lennél ilyen megértő.

2023. okt. 7. 01:21
 20/25 anonim ***** válasza:
34%

19.

Éljen a bűnözés! Éljenek soká a bűnözők! Szabadrablás, ez az igazi élet 😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎

2023. okt. 7. 08:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!