Ebben az esetben felelősségre vonható a fa tulaja?
Az utcákon sok helyen vannak gyümölcsfák ültetve. Ezeket permetezni is kell. A tábla kint lóg hogy "Méreggel permetezve". Némelyik nagyobb fán 4 is van. De ha ezekről a fákról valaki mégis enne gyümölcsöt és azt a permetszer megmérgezné, beteg lenne tőle, legrosszabb esetben belehalna. Ebben az esetbe a fa tulajdonosa részesülne bármiféle büntetésben?
A kérdés azért fogalmazódott meg bennem mert nálunk is és szinte az egész utcában vannak gyümölcsfák az utcán. És sorban kint lógnak a táblák hogy permetezve vannak de sokan mitsem törődve ezzel esznek a fákról. A mi fánkról például már futár is evett mikor hozta a megrendelést, mikor szóvátettem neki hogy nagyon nem kéne mert permetes, azt válaszolta hogy ettől a kicsitől úgy se lesz baja.
9
Abban igazad van, hogy nem lehetne bizonyítani, ki permetezte le a fát.
A tábla kézírása mondjuk már megalapozná a gyanút. Nem tudom, mennyire fogadnák el reálisnak, hogy kirakok egy táblát a permetezésről, a fát ténylegesen is lepermetezte valaki, de az meg állításom szerint nem én voltam...
De ez mindegy is, a 10-ben részletezett okok miatt. Csak a jogi oldala miatt írtam.
A borosgazda nem annyira bácsi volt, hanem fiatalember, ilyen 30-as korosztály, ha jól emlékszem.
Ha feliratozza a meggybort, hogy fagyállót tartalmaz, az sem mentesítette volna. Ahogy az a (tényleg) bácsi is eljárás alá került, aki az uborkáját lopó színesek ellen áramot vezetett a kerítésén belüli második kerítésbe, és ezt ki is táblázta. De a tolvaj nem az a típus volt, aki minden keze ügyébe kerülő könyvet és feliratot elolvas, így elpusztult. A felirat ellenére büntetőeljárás indult.
Mindkét esetben az volt a probléma, hogy a Btk. 21.§-ban leírt "megelőző jogos védelem" feltétele az, hogy a védekezés ne okozhasson halált. Az lényegtelen, hogy van-e felirat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!