Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez orvosi titoktartás megszegé...

Ez orvosi titoktartás megszegésének számít?

Figyelt kérdés

Szoval, a héten volt az első nyári gyakorlatom fogászaton. Egyik délután meséltem a barátomnak, hogy volt egy páciens aki szelfit küldött magáról valakinek miközben lógott a szájából a nyálszívó.

Erre ő azt mondta, hogy nem kellene a páciensekről beszélnem, mert ezzel megsértem az orvosi titoktartást. Erre így hirtelen nagyon elszégyelltem magam.

Pedig én nem mondtam semmi pontos adatot, hogy ki volt az, egyáltalán férfi volt e vagy nő, melyik fogát tömték, stb. Csak a sztorit meséltem el. Az orvosok és asszisztensek is szoktak beszélni a pácienseikről.

Ezzel most tényleg sértem az orvosi titoktartást? Szerintem nem, de legyszi világosítson fel valaki.

2023. júl. 21. 16:45
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
83%
Nem
2023. júl. 21. 16:48
 2/19 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem nem kellene ennyit sem pletykálni, de ebben az esetben ebből valószínűleg nem lesz ügy.
2023. júl. 21. 16:54
 3/19 A kérdező kommentje:
#2 az orvosok ennél többet is pletykálnak. Ebből nem gondolnám hogy bárkinek is baja lenne. Hiszen senkinek fogalma sincs kiről van szó. Olyan mintha egy pénztáros egy vásárló viselkedéséről pletykálna
2023. júl. 21. 16:56
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanmár...

Még arról is nyugodtan beszélhetsz, hogy milyen típusú problémákkal talizol stb

Azzal sértené, ha egy konkrét ember egészségügyi adatait osztanád meg mással, tehát így, hogy "Tudod, van az XY, na neki ez még az a baja"

2023. júl. 21. 16:57
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

*sértenéd

*meg

2023. júl. 21. 16:58
 6/19 anonim ***** válasza:
15%
#3: A pénztárost nem köti semmilyen titoktartási kötelezettség. Ennyiből én sem hiszem, hogy bajod lenne, de őszintén megütköznék rajta, ha egy orvost/eü dolgozót a betegeiről így hallanék beszélni. Nem illik.
2023. júl. 21. 17:03
 7/19 anonim ***** válasza:
73%

#6 Semmi negatívat nem mondott róla, az nem gond?

Egyeseknek de sok bajuk van.

2023. júl. 21. 17:29
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem lesz belőle bajod.
2023. júl. 21. 19:01
 9/19 anonim ***** válasza:
77%

Orvosi titoktartás megsértéséről akkor beszélünk, ha a páciens azzal beazonosítható (pl. Jött egy faszi, már messziről kiszúrtam, hogy nem csak a fogával volt gond, mert ilyen lila haja volt, jobb szemöldökében görbepiercing, ráadásul még az arcán is ott virított egy egyszarvús tetkó. Na szóval kezelés után aszongya, neki nem drága, mert ott lakik a Rózsadombon a... Milyen utcában, tudod, ahol az a zöld ház is van, na ott. Ilyen ezüst kabrió mercivel jött, na ahol ő parkol, tuti ott lakik...)

Na, azért itt jó pár példa mutatja, mikor szegted volna meg.

Minden munkahelyen beszélünk ügyfelekről, betegekről, vendégekről.

Ha én azt mondom, hogy "Képzeld, ma bejött egy fickó, meg a felesége, hogy nem sikerül a gyereket csinálniuk, ki akarják vizsgáltatni magukat. Mikor rátértünk a lényegre, kiderült, hogy végig análisan közösültek egész életükben, mert gőzük nem volt mi fán terem a szexuális felvilágosítás."

Ebben sincs semmi orvosi titokkal való visszaélés. Tudod ki volt ez a pár? Vagy hogy megtörtént-e egyáltalán?

Nem. Csak én tudom, de az az én titkom marad.

A haverod rohadt okosnak hiszi magát, csak konkrétan fingja nincs, mit jelent a fogalom, amivel dobálózik.

Mellesleg a beteg csinált egy szelfit. És tényleg csinált? Csinált. Akkor most mi az a nagy "titok"? :D nem a státusz mondtad el haverodnak latinul.

2023. júl. 21. 22:34
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak nem lesz ebből bajod, de még csak nem is sértetted meg a titoktartást.

Egy ügyvéd is beszélhet arról, hogy van egy ügyfele, aki túrja az orrát beszéd közben, na ez a szint.

De ha az ügyvéd azt mondaná, hogy van egy ügyfele, aki válik a feleségétől, és ki akarja forgatni a vagyonából, akkor sem.

Ha elmondja, hogy ki ez, ill. az illető ismeri, és olyan infókat mond az ügyvéd, amiről felismerheti, akkor viszont igen.

Tehát ha a szelfizésről nem készítesz fotót, és mutogatod, nincs gond.

2023. júl. 22. 01:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!