Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az orvosi titoktartás megszegé...

Az orvosi titoktartás megszegése volt-e?

Figyelt kérdés

Egy közeli hozzátartozóm nagyon "aggódott" miattam, mert mobil telefonon nem ért el, ezért a lakcímem alapján kinyomozta, ki lehet a háziorvosom, és érdeklődött Nála, hogy nem utalt-e be kórházba, aki telefonban, ismeretlenül is, készségesen válaszolt a kérdésére. (Az érdeklődő hozzátartozó olyan adatot tudott - az utolsó gyógyszer felíratás dátuma -, hogy biztosan nem blöffölt, bár nagyon jellemző - szinte csak az jellemző - Rá. :-( )

Már maga az ilyen fajta, rámenős érdeklődés is életszerűtlen számomra, az orvosom nyíltságát pedig még nem is tudom minősíteni!

Elkövetett-e a háziorvosom (31 éve az!)orvos-etikai vagy jogi szabálysértést?

#orvosi_titoktartás
2019. okt. 7. 11:38
 1/10 anonim ***** válasza:
3%
Várj, most nem értem. Csak azt mondta meg a háziorvosod, hogy nem utalt be a kórházba, vagy tőle tudta meg a hozzátartozód az utolsó gyógyszer felíratás dátumát?
2019. okt. 7. 11:40
 2/10 anonim ***** válasza:
27%
igen
2019. okt. 7. 12:35
 3/10 anonim ***** válasza:
0%
Nem követett el semmit.
2019. okt. 7. 12:45
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

2019-10-07 -11:40:

Is-is! Az hogy nem vagyok kórházban, az arra lehetett válasz, hogy nem azért nem ér el, mert beutalt, hanem bármi más miatt. A gyógyszer felíratás dátuma pedig azt jelenthette, hogy a rendelőben mikor adtam utoljára „életjelt” magamról.

2019-10-07 -11:50:

Sajnos, a kapcsolatfelvétel igaz lehet. Egyébként honnan tudná, hogy mikor voltam gyógyszert felíratni. (Ezt megelőzően talán még azt sem tudta, hogy rendszeresen szedek gyógyszereket. 11 éve nem találkoztunk és a „sátoros ünnepekre” küldött szimbolikus e-mail üdvözleteket leszámítva, gyakorlatilag nem vagyunk beszélő viszonyban.)

2019-10-07 - 12:35:

Melyiket? Vagy mind a kettőt?

2019-10-07 -12:45:

Ezek szerint nincs olyan, hogy személyiség-, illetve személyes adatok védelme? Bizonyos intim beavatkozások – pl. abortusz méh-, here- vagy prosztata műtét – esetén a kórházak nem specifikálják a Társadalombiztosítási Kifizetőhely számára az ott tartózkodás konkrét indokát, ilyenkor a „8”-as kódszámot alkalmazzák.

2019. okt. 7. 14:18
 5/10 anonim ***** válasza:
65%

Fordulj a betegjogi képviselőhöz és jelezd az orvosnak a problémát!

Ugyanis még azt sem erősíthette volna meg, hogy az orvosod

2019. okt. 7. 14:57
 6/10 A kérdező kommentje:

14:57:

Ezt a választ is köszönöm. Valahogyan én is így képzelem el a dolgot. Ha háziorvos lennék, nekem is ez lenne a hozzáállásom.

2019. okt. 7. 17:41
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen és igen és igen. Más kérdés: Tudod bizonyítani valahogy? Mert, ha nem és csak a szavad van az semmit sem ér.
2019. okt. 8. 23:50
 8/10 A kérdező kommentje:

2019-10-08 23:50:

Ezt a választ is köszönöm!

Az, hogy pontosan tudta az utolsó gyógyszer felirás dátumát - legalább is a hónapot - 99 százalékig igazolja, hogy valóban felhívhatta a háziorvosomat, hacsak 1:1.000.000-hoz nem jött be neki ez a blöff.

2019. okt. 9. 08:31
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen. De akkor is az a baj, hogy a jogrendszer szerint neked kell bizonyítani, hogy törvényt sértettek, ami igen nehéz, hiszen letagadhatják.
2019. okt. 9. 12:37
 10/10 anonim ***** válasza:
27%
Bocs; mit jelent pontosan a "közeli hozzátatozó"?
2019. okt. 10. 17:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!