Pszichológust titoktartás megszegéséért fel lehet jelenteni?
Nem bűncselekmémyről, nem bántalmazásról van szó (ezeket hivatalból jelentenie kell), hanem más jellegű problémáról.
Elmondtam a pszichológusnak egy problémát, aztán beszéltem az ő gyerekével, (több mindenről is beszéltünk, ez csak egy téma volt. (Egyébként a pszichológus gyereke a volt osztálytársam)) és elkezdett általánosságban beszélni a problémámról.
Ezt mondta: "Anyukámnak van egy esete, akinek az a problémája, hogy........ és nem tud vele mit csinálni, javasolta neki, hogy keresse fel..... pszichológust, ő tudni fogja kezelni, vagy tanácsot adni."
Nem mondta, hogy rólam van szó, de magamra ismertem.
Lehet ő sem tudta, hogy rólam van szó, de akkor sem kellene szerintem a gyerekének elmondania.
Bizonyítani sajnos nem tudom.
"Bizonyítani sajnos nem tudom."
És ezzel már el is bukott ez a dolog.
Szerintem ha nem tudja, hogy kiről van szó, akkor nem igazán lett megszegve a titoktartás.
Feljelentés helyett inkább kérdezd meg a pszichológusodat, hogy mesélt-e az esetedről a gyerekének, csak mert visszahallottad tőle a sztorit, és magadra ismertől. Aztán lehet azt mondja, hogy másról volt szó, lehet azt hogy tényleg rólad volt szó, de a gyerek gondolom nyilván nem tudja. Mindenesetre ha rólad volt szó, akkor mondd meg neki, hogy nem szeretnéd, hogy beszéljen erről másnak. Vagy valami ilyesmi. :D
Kétlem, hogy ez a titoktartás megszegésének számítana, hiszen ha tényleg csak ennyi hangzott el, akkor nem adott ki rólad személyes információt, ami alapján te visszakövethető vagy. (De nem vagyok se orvos/szakértő, se jogász.)
Ha bizonyítani nem tudod, amúgy is veszett fejsze nyele.
Ha nagyon zavar, válts pszichológust.
Szerintem ez lehet, hogy határeset. A beazonosíthatóság nem csak név alapján lehetséges. Ha túl sok információt ad meg olyannak, aki ismer téged, az rájöhet, hogy te vagy az, és úgy tudom, hogy erre már vonatkozik a törvény.
De ha tévedek, akkor is, nagyon nem jó szakember, ha ilyenre nem figyel. Általánosságban beszélhet név nélkül az eseteiről, de jobban tenné, ha szakmai körökben gyakorolná ezt és nem a gyerekét használná supervisornak. Ebből én azt feltételezném, hogy nem képes kezelni a munkájával járó terhet és kénytelen napi szinten kiönteni egy családtagra. Egyszerűen nem mindenki való erre a pályára. Alapszabály, hogy csak egészséges ember tud segíteni a beteg, vagy problémával küzdő embernek. Az nem fog kihúzni a gödörből, aki melléd ül. Csak az, aki a szélén áll. Szerintem keress gyorsan másik pszichológust, lehetőleg olyat, akivel még közös ismerősöd sincsen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!