Törvenyes az amikor a főnök az alkalmazottak fizetéséből vonja le lopásból keletkezett hiányt?
Dolgoztam egy benzinkúton. Pont a kolléga volt műszakban amikor valaki fizetés nélkül elhajtott. Neki kellett kifizetni a hiányt. Nem a fizetésből vonta le mert a bérpapirra rávan irva a kifizetendő összeg, hanem miután átvette, ebből adja oda kp-ben a főnöknek a keletkezett hiányt.
Több helyen hallottam hogy bevált szokás ez. Pl egyik kasszás egy boltban úgy járt hogy rosszul adott vissza mert megvezették, variáltak hogy nem jó a 10 ezres, ezt meg azt adjon helyette es addig-addig hogy hiánya lett amit ki kellett fizetnie.
Dolgoztam külföldön egy nagy áruházban. Itt sosem vontak le semmit a fizetésből. Volt amikor véletlenül leejtett valaki egy üveget ami eltört, azt sem fizettették ki. Volt amikor egy csaló átverte a kasszást, betelefonált hogy ő a cég alkalmazottja és aktiváljon neki pár ajándékutalványt a cég részére. Ezt sem kellett kifizetnie, nem is kapott semmi megrovást miatta.
Nem. Mitől lenne törvényes, kívülálló harmadik személy által okozott kárért azt nem okozótól követelni kártérítést?
Ha az utcán belemegy valaki a főnök Trabantjába azt is a dolgozóitól vonja le? Az ő dolga biztosítást kötni lopásra is és annak díját is neki kell fizetni. Ha még nem megy zárjon be!
Nem törvényes, de nálunk megszokott, ez kell a magyarnak 🤣.
Én nem voltam hajlandó fizetni, ki is rúgtak. Persze nem ezzel az indokkal.
Évekkel később kiderült, az lopott, akit a főnök kinevezett csoportvezetőnek.
A törvények, jog sem az igazságról szól, az alkalmazásuk meg pláne.
Semmi köze a törvényhez.
(egyébként nem törvényes így...)
Nálunk - aki rá van szorulva arra qurva munkahelyre - bármibe belemegy, csakhogy az állása megmaradjon.
A rossz visszaadást amennyiben bizonyítható az elkövető személye, (pl. kizárólag egy ember férhet a kasszához, vagy behatárolható az, hogy ki által történt), ÉS neki felróható gondatlanságból következett be, amit szintén a munkáltatónak kell bizonyítani, akkor elvárható a kártírítés.
A másik esetben nem. Egyfelől fizessen a biztosító, kezdeményezzen a tulaj rendőrségi eljárást stb. feltételezem, ha elkapják a tulajt, és kártalanít, a tulaj nem adja vissza a kutasnak a pénzt.
Árnyalja a képet természetesen, hogy mi van a szerződésben írva, de azt hozzá kell tenni, hogy a jogszabályba ütköző szerződési pont semmisnek tekinthető, tehát úgy kell tekinteni, mintha nem is lenne leírva.
Kérdező!
A benzinkútról fizetés nélkül elhajtó emberke a lopás szabálysértési alakzatát követi el.
Ha rögzítette a kamera, akkor van mit átadni a szabálysértési hatóságnak (rendőrségnek).
Egyébként ilyen esetben a közvetítői eljárás eredményeként a kár meg szokott térülni....de van, hogy nem is kell annyit várni, mert hamarabb megfizeti az elkövető a kárt.
ha nincs ilyen felvétel, akkor némileg bonyolultabb....
Na most ezt a pénzt a dolgozótól nem vonhatja le a munkáltató - kivéve, ha a dolgozó belelegyezik a levonásba - mert ez a kár nem a dolgozó munkaviszonyából összefüggő kötelessége vétkes megszegésének (felróható magatartásának) a következménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!