Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Visszaélésszerű, fiktív...

Visszaélésszerű, fiktív fizetési meghagyás ellen, egy "jogban járatlan" ember hogyan tud védekezni? Volt esetleg valaki ilyen helyzetben? (többi lent)

Figyelt kérdés

Pl. Egy laikus személynek küldenek egy fiktív fizetési meghagyást. Ha nem mond ellen, akkor automatikusan behajthatóvá válik. Kiszolgáltatott „jogban járatlan” (pl.: kisnyugdíjas, kevésbé iskolázott stb.) honfitársaink egy ilyen levélnél általában ignorálják a tartalmát és egyszerűen kidobják a szemetesbe. Illetve úgy vannak vele, hogy nem adják bíróságra, nem fogadnak ügyvédet, a „józan paraszti gondolkodásra” alapozva. Úgy gondolják, hogy ilyen fiktív követelés annyira abszurd, hogy annak úgy sem tud a „rossz szándékú” egyén érvényt szerezni.

Illetve mi a helyzet olyankor, ha a fiktív követelésről szóló fizetési meghagyást az állampolgár -önhibáján kívül- egyáltalán át sem veszi? Mert ilyenkor ugye beáll az ún. „kézbesítési vélelem”, és szintén végrehajthatóvá válik.

További kérdés, hogy amúgy a fiktív fizetési meghagyás kibocsájtása az milyen (büntető)jogi kategóriába esik? Volt már olyan ügy a közelmúltban akit ezért elitéltek?

2023. jún. 4. 11:23
 1/6 anonim ***** válasza:
54%

Dobálózol olyan fogalmakkal amikről valamit hallottál, de az nem sikerült hogy átgondold a kérdést.

A nem hozzáértő ember nem néz fiktívnek egy fizetési meghagyást. Ha nem tudja mi az akkor megijed és segítséget kér, utánajár vagy rosszabb esetben kifizeti és szakadhat a pénze után.

Ha fiktív egy fizetési meghagyás, akkor még semmiféle jogkövetkezménye nincs ha nem fizetik ki vagy nem járnak utána. Nem érted a szót, hogy fiktív. Azt jelenti valós alap nélküli. Vagyis jogtalan követelés, amit nem is kell sem kifizetni, sem reagálni rá.

Kevered a téves vagy hibás, rossz követeléssel, ahol van alapja csak az összeg vagy más nem stimmel.

2023. jún. 4. 12:45
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Mit értesz azon, hogy "fiktív fizetési meghagyás"?

Olyan, ami nem valós követelést tartalmaz?

Akkor még inkább ellent kell mondani!!!!

És nem pedig kidobni a kukába!

Vannak felelőtlen, nemtörődöm emberek, akik nem vesznek komolyan még egy jogi okiratot sem!

Aztán, amikor jön a végrehajtó - egyébként jogosan - akkor meg elindul az "szemét végrehajtózás" meg az "idióta bíróságozás", csak éppen az nem jön le nekik, hogy ezt maguknak köszönhetik!

A kézbesítési vélelem egyébként megdöntető. De igazolni kell az önhiba hiányát.

Az általad "fiktív" -nek mondott fizetési meghagyás - amire Te gondolsz - nem büntetőjogi kategória.

2023. jún. 4. 13:28
 3/6 A kérdező kommentje:

Fiktív kövteleés: pl.: amikor egy olyan cég vagy magánszemély terjeszt elő fizetési meghagyást akivel előtte semmiféle kapcsolatom nem volt, és sosem találkoztam vele.

Mondjuk ilyen még nem történt, de eddig simán kidobtam volna a levelet, ugyanúgy mint a "nigériai csalásos", vagy az egyéb pénz és adathalász leveleket, amelyekből havi szinten 5-10 -et is kapok.

(Mindezt úgy írom, hogy azért a jogi dolgoknak azért utána szoktam olvasni.)

2023. jún. 4. 13:48
 4/6 Hova gondolsz ***** válasza:

Lehet, hogy én értem félre, de ezeket az adathalász, meg nigériai csalásos leveleket email-ben kapod? Mert azért egy fizetési meghagyást nem szoktak email-ben küldeni. A nigériai és egyéb adathalász leveleket meg postán nem szokták küldeni.

És ha valaki járatlan a jogban, csak van valami hozzátartozója, ismerőse, aki segíthet neki ebben az esetben. de annyira azért nem kell járatosnak lenni a jogban, hogyha tudom, hogy nem tartozom senkinek, csak megkérdezem az adott közjegyzői irodát, hogy ez mégis mi. Ott meg elmondják, hogy mi a teendő ilyenkor.

2023. jún. 4. 23:31
 5/6 anonim ***** válasza:
Ilyeneket honnan álmodsz?
2023. jún. 10. 17:55
 6/6 Hova gondolsz ***** válasza:
5-ös, ezt a kérdezőnek írtad vagy nekem?
2023. jún. 10. 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!