Tényleg lecserélték titokban a konyhasót aminek nátriumkloridnak kellene lennie káliumkloridra?
6.
Tényleg?
Na ki az összeesküvés elmélet hívő?
Amúgy kösz, hogy bevallottad a kemtrélt!
"Bizonytalan mennyiségű kálium-kloridot tartalmazó konyhasó "
"Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló Európai Uniós rendelet szerint (1333/2008/EK) a nátrium-vas(II)-cianid (E 535), a kálium-vas(II)-cianid (E 536) és a kalcium-vas(II)-cianid (E 538) adalékok az étkezési sókban maximálisan 20 mg/kg mennyiségben engedélyezettek önállóan vagy együttesen alkalmazva.
A rendelet ezeken kívül más csomósodást gátló adalékanyagok használatát is megengedi (pl. kalcium-karbonát E 170, nátrium-karbonátok E 500, magnézium-karbonátok E 504, magnézium-klorid E 511).
A fogyasztó számára talán meglepő lehet, hogy cianid tartalmú vegyületet élelmiszerekhez adnak, hiszen a cianid ion erősen mérgező."
#7 ""Bizonytalan mennyiségű kálium-kloridot tartalmazó konyhasó ""
Az a tengeri só.
Mivel minden só valaha tengeri só volt, csak éppen van ami pár millió éve van ami meg a múlt hónapban, így az asztali sónak változó az összetétele.
A tengervízből csak a víz párolog el és minden más anyag ott marad a sóban, az soha nem csak nátrium-klorid.
Itt láthatod a tengervíz pontos összetételét az 1. táblázatban:
Kalcium 410mg/l, kálium meg 400mg/l van a kb. 11g/l nátrium mellett - vegyesen mindenféle só formájában, amiből az egyik a klodid. Kén is van dupla annyi a tengervízben, mint kalcium vagy kálium, de bróm is van sok és még stroncium is van majdnem 10 miligrammnyi literenként.
A linken levő írás egyértelműen fogalmaz "A csökkentett nátrium tartalmú sóknál a nátrium-klorid egy részét (általában 30%-át) kálium-kloriddal helyettesítik a túlzott sófogyasztás – és annak káros hatásai – csökkentése érdekében.".
Ez egy régi ügy amit már sokan átbeszéltek és mégis időnként felbukkan, még a wikipédián is szerepel.
"2011 körül az interneten megjelent és elterjedt egy rémhír, mely szerint a gyártók az étkezésre szánt konyhasót nagy mennyiségű kálium-kloriddal keverik. A hír gyors terjedésére való tekintettel a témára Takács Gábor, Fittler András és Botz Lajos a Gyógyszerészet c. szaklap 2011. júliusi számában reagált egy publikációval, melyben hét kereskedelmi termék vizsgálati eredménye alapján cáfolták, hogy tömeges „káliumszennyezésről” lenne szó.[2] 2014. szeptember 19-én azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátrium tartalmú étkezési só tételek azonnali hatályú visszahívását rendelte el. Laboratóriumi eredmények alapján a termék nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 30% helyett előfordult 10%-os és 100%-os kálium-klorid tartalom is."
Kérdező, akkor is kiderült, hogy nem a polcokon levő sima konyhasóban volt kálium-klorid nagy mennyiségben, hanem kifejezetten külön előállított "sószegény" só volt ilyen. A kálium-klorid élelmiszeri adalékanyag is, E508 a jelölése. "A kálium-klorid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. " Vagyis nincs vele gond ha nem nagykanállal eszed - amit a nátrium-kloriddal sem tehetsz meg.
Még a mezőgazdaságban műtrányaként használt kálium-klorid is majdnem dupla annyiba kerül, mint a nátrium-klorid, tehát nem valószínű, hogy egy drágább anyaggal akarnák hamisítani az olcsó sót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!