Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szlovákiai magyarként kötelező...

Szlovákiai magyarként kötelező otthon lakcímemnek lenni ha Magyarországon lakok, van házam?

Figyelt kérdés

Tartósan, évek óta Magyarországon élek, itt van házunk is. Jelenleg Szlovákiában a szüleim házába vagyok bejelentve, a hatóságok tudják hogy Magyarországon vagyok, dolgozok mert nincs is otthon EÜ biztosításom évek óta. Szüleim házára most jött vevő mert Ausztriába költöznek. Anyám szerint aki mindenhez ért, a törvények szerint minden szlovák állampolgárnak rendelkeznie kell lakcímmel Szlovákiában vagy hajléktalanként kell bejelenteni és akkor a községházára mennek a levelei, stb. Ők hasraesve szaladtak most, hogy egy rokonhoz bejelentkezzenek mintha ott laknának, nehogy hajléktalanokká váljanak papíron, mit fognak akkor szólni a faluban. Az én orrom alá meg ma odatette Anyám, hogy töltsem ki, hogy hajléktalan vagyok.

Nehogy már ennek ez legyen a módja! Nincsen valami lehetőség, hogy tartósan külföldön élek?

2023. márc. 26. 09:44
 1/5 MDaniel98 ***** válasza:
Én magam részéről ezt furcsának gondolom, de nem hiszem, hogy sokan járnának ide akik értenének a szlovák joghoz.
2023. márc. 26. 10:02
 2/5 anonim ***** válasza:

Az EUban csak egy állandó lakcímed lehet, külföldre költözéskor bejelentési kötelezettséged van ( általában adózás és tb miatt) így otthon legfeljebb ideiglenes lakcímed lehet, Szlovákiában nem tudom mi a helyzet, de Magyarországon külföldre költözéskor beregisztrálják a külföldi címet és ennyi. Nem hajléktalanként lennél Magyarországon nyilvántartva, hanem külföldre költözöttként.

Szlovákiában nem tudom ennek mi a módja, de ezt rendezned kellett volna akkor, amikor kiköltöztél.

2023. márc. 26. 10:19
 3/5 anonim ***** válasza:

A tb-hez ugyan be kell jelenteni hogy külföldre költöztél, de ettől még marad jogod állandó magyar lakcímhez, az adózási illetékességről az dönt hogy életvitelszerűen melyik országban laksz. De egyébként valóban egyszerűbb az okmányirodánál bejelenteni a kivándorlást és akkor adnak egy olyan lakcímkártyát (a személyi számoddal), amin rajta van hogy külföldön laksz.

Szlovákiában is nyílván megvan a módja hogy nyílvántartsák a kivándorolt állampolgáraikat, ez a kamuhajléktalan státusz mint megoldás csakis valami ostoba félreértésből adódhat.

2023. márc. 26. 15:54
 4/5 anonim ***** válasza:

" de ettől még marad jogod állandó magyar lakcímhez, az adózási illetékességről az dönt hogy életvitelszerűen melyik országban laksz."

Csak egy állandó lakcímed lehet az EUban. Ha életvitelszerűen máshol élsz akkor nem lehet állandó magyar lakcímed.

2023. márc. 26. 16:01
 5/5 anonim válasza:

[link]

(1) A polgár, aki arra készül, hogy külföldre távozik olyan céllal, hogy tartósan külföldön éljen, köteles a kiutazása előtt bejelenteni állandó tartózkodási helyének megszűnését annak a bejelentőhelynek, amely állandó tartózkodási helyéről az adatokat vezeti; a bejelentésben feltünteti az államot és a tartózkodási helyet, ahová kiutazni készül, valamint a külföldi tartózkodás napjának kezdetét, mely egyben az állandó tartózkodási hely megszűnésének napja is.

(2) A polgár az állandó tartózkodási hely megszűnésekor köteles kitölteni és aláírni az állandó lakhelykijelentő lapot, melynek mintáját a minisztérium határozza meg. A polgár, aki nem kéri új személyi igazolvány kiadását, köteles azonnali hatállyal leadni az illetékes lakhelybejelentő helyen a személyi igazolványát.

(3) A polgár, aki külföldön tartózkodik, és aki e külföldi tartózkodás során úgy dönt, hogy megszünteti állandó tartózkodási helyét a Szlovák Köztársaság területén, a lakhelymegszüntetés tényét a Szlovák Köztársaság külképviseleti hivatalai útján vagy a Szlovák Köztársaság területén, meghatalmazott képviselő útján is bejelentheti. A Szlovák Köztársaság külképviseleti hivatala vagy a meghatalmazott képviselő kézbesíti a lakhelybejelentőnek, amely a polgár állandó tartózkodási helyéről adatokat vezet, a kijelentőlapot az érintett személy hitelesített aláírásával, melyben feltünteti a jelenlegi külföldi tartózkodási helye országát és helyét. Az állandó tartózkodási hely megszűnésének napja a fenti okirat bejelentőhelyhez való kézbesítésének a napja.

A polgár külföldi tartózkodása

A polgárnak, akinek állandó tartózkodási helye a Szlovák Köztársaság területén van és aki arra készül, hogy 90 napnál hosszabb időre külföldre utazik ki, jogában áll ezt a tényt jelenteni az állandó tartózkodási helye vagy ideiglenes tartózkodási helye szerinti lakhelybejelentőnek; a bejelentésében feltünteti az államot és tartózkodási helyét, valamint tartózkodása várható időtartamát.

2023. márc. 28. 19:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!