Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan Kata után?

Hogyan Kata után?

Figyelt kérdés
Sziasztok, programozó vagyok, munkavállalóként. Viszont lenne lehetőségem szabadúszó melókra, ezért gondolkodom, hogy akár másod, akár főállásban egyéni vállalkozó legyek. Viszont nem igazán értek az adózási jogszabalyokhoz. Most hogy megszunt a kata, hogyan lehet legálisan csinálni és kB mennyi adóval kell számolnom? Köszönöm a válaszotokat.

2023. febr. 19. 16:47
 1/8 anonim ***** válasza:
27%
Csináld feketén, akkor nem kell adóznod.
2023. febr. 19. 17:09
 2/8 A kérdező kommentje:
Legisan..
2023. febr. 19. 18:05
 3/8 A kérdező kommentje:
Legálisan*
2023. febr. 19. 18:05
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Könyvelő!

Ha 24misi per év alatt vagy, akkor általányadózó

2023. febr. 19. 18:20
 5/8 anonim ***** válasza:
*átalányadózó
2023. febr. 19. 18:20
 6/8 anonim ***** válasza:

Én tavaly nyárig KATA-s voltam, azóta átalányadózó.

Ha főállású átalányadózó leszel, azt tanácsolom ne jelentkezz be az ÁFA-körbe (legyél alanyi adómentes). Így kb. a megtermelt bevételed egyharmada fog elmenni közterhekre. Viszont minden hónapra vonatkozóan, az adott havi bevételedtől függetlenül be kell fizetned a közterheket a garantált bérminimum után, ami jelenleg 296.400 Ft/hó. Tehát durván havi 100e Ft-ot minden hónapban be kell fizetned közterhekre. Ennél pontosabban könyvelő tudná elmondani, vagy internetről lehet összebogarászni, mi mindent kell befizetni.

Negyedévente kell beküldeni bevallást a bevételedről és a járulékokról, és negyedévente kell fizetni is.

Az átalányadózás lényege, hogy a költségeidet nem tudod leírni, de egy programozónál, ha beszerzi azokat a dolgokat, amivel dolgoznia kell, gondolom nem is sok költség termelődne. Én is szolgáltatói munkát végzek, aminek egy része számítógépes munka, másik része az ügyfélhez való kiszállás. Én se láttam értelmét a költségelszámolásnak, ezért lettem átalányadózó.

2023. febr. 19. 18:30
 7/8 anonim ***** válasza:

Előző vagyok.

Ja, meg majd iparűzési adót is kell fizetned, évente egyszer.

Ill. ahogy korábban más írta, akkor lehetsz átalányadózó, ha éves jövedelmed nem haladja meg a 24 M Ft-ot. Ez magas összeg, szóval aki nagyjából a családját akarja eltartani a vállalkozásából, az bőven belefér.

2023. febr. 19. 18:33
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

“ Ha főállású átalányadózó leszel, azt tanácsolom ne jelentkezz be az ÁFA-körbe (legyél alanyi adómentes). ”

Amíg 12 misit el nem éri az árbevétel

2023. febr. 19. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!