Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tb-t fizeti valaki utánam?

Tb-t fizeti valaki utánam?

Figyelt kérdés

22 éves vagyok, főiskolás hallgató, levelező tagozaton. Diák munkán dolgozok. Jött egy levél az APEHtől, hogy 2 éve nem vagyok finanszírozva a társadalombiztosítási rendszereben, fizessek ki 100.000 ft-t 8 napon belül...

Kérdésem az lenne, hogy mivel tanuló vagyok, van rendes hallgatói jogviszonyom, ráadásul a munkahelyemen is minden hónapban vonnak le tőlem "biztosítási járulék" címen 500 ft-t, nem értem miért kell magamnak finanszírozni a TB-t. Valaki aki ebben jártas és ért hozzá, válaszolna nekem?

2010. okt. 5. 13:40
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
81%

Az a gond, hogy ha nincs TB-tek, és becsúszik egy baleset, akkor az egészet ti finanszírozzátok, milliókra is rúghat. De nem is kell baleset, lehet vakbél.

A biztosításnak pont az a lényege (ezt a leányzónak mondom), hogy nem akkor fizetsz több milliót, amikor baj van, hanem apránként keveset. Nem már hogy én fizessem a te ellátásodat, vagy hogy gondoltad? Ha jön a betegség, befizetsz egy havi díjat? Így nem fog menni...

Kérdező, gondolom, nem teljes munkaidőben dolgoztál az iskolaszövetkezeten keresztül, folyamatosan? Mert csak a béred után vonják/fizetik a járulékokat. Ha csak részmunkaidőben dolgozol vagy nem mindennap, kevesebbet vonnak. Olyan meg nincs, hogy kevesebbet dolgozol (időben), ezért kevesebbet fizetsz. Ez lehet a problémád kulcsa.

2010. okt. 5. 14:59
 32/40 A kérdező kommentje:
Úgy dolgoztam,a hogy beírtak a beosztásba. Volt,hogy heti 4-5 napot, 6-8 órában, volt hogy heti 2 napot,6 órában, vagy 4órában. Össze vissza.
2010. okt. 5. 15:16
 33/40 anonim ***** válasza:
91%

Nem biztos, hogy a bérpapírod hiteles, szerintem menj be az elmúlt 2 évre vonatkozó munkahelyi papírjaiddal az APEH-hoz, és ellenőriztesd. Ha a munkáltató cseszett el valamit, azt rajta kell, hogy behajtsák.

Levelezősök TB-jét nem támogatja az állam.

2010. okt. 5. 15:30
 34/40 anonim ***** válasza:

van a levélen egy telefonszám

xy az ügyintéző

hívd fel, meséld el neki mi a helyzet, hány gyerek van, suliba jársz, diákmunkát végzel, meg hogy sehogy sem tudsz összeszedni ennyi pénzt 8 napon belül, és hogy mit tanácsol

találjatok együtt vmilyen megoldást

legyél vele udvarias

segítőkész lesz

2010. okt. 7. 12:01
 35/40 anonim ***** válasza:
de kedves kérdező, dolgozhatsz diákmunkában akár 40-60 órákat hetente tb-t NEM fognak utánad fizetni
2010. okt. 7. 12:49
 36/40 A kérdező kommentje:
Kiderült, hogy a szerződésem alapján, amit kötöttünk, ha eléri a fizetésem a minimálbér 30%-át,amit minden eddig ledolgozott hónapban elérte, akkor igenis köteles fizetni utánam a tb-t!!! Ezt mondták az OEP-nél. Szóval a munkáltatóm fizet! Nem én!
2010. okt. 7. 21:09
 37/40 anonim ***** válasza:

APEH-nak járj akkor a nyakára, szerződés másolat, OEP mit mondott, stb.

Nekem egyszer volt, hogy már 1-2 hete dolgoztam, de az APEH még úgy tudta, hogy még mindig munkanélküli vagyok (ellátás nélkül, mert előtte való munkahelyem a tudtom nélkül nem jelentett be), és kiküldtek fél évre való csekket, hogy fizessek. Megírtuk nekik, mi a helyzet, munkaszerződés másolat, stb. és korrigálták a rendszerüket.

2010. okt. 7. 22:31
 38/40 A kérdező kommentje:
Holnap délelőtt megyek az apeh-hez.OPE-nél voltam már, viszek minden papírt. Nem fogok a munkaadó spórolása miatt 130 ezret kifizetni. Köszönöm mindenkinek!
2010. okt. 7. 22:45
 39/40 anonim ***** válasza:
Be kell menni az Apeh-hoz és lehet csökkentést is kérni,elengedést is,mert nem tudja megfizetni,mert nincs miből.
2010. okt. 13. 13:29
 40/40 anonim ***** válasza:
Na mi lett veled, kérdező, mit tudtál intézni?
2010. okt. 13. 13:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!