Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tb-t fizeti valaki utánam?

Tb-t fizeti valaki utánam?

Figyelt kérdés

22 éves vagyok, főiskolás hallgató, levelező tagozaton. Diák munkán dolgozok. Jött egy levél az APEHtől, hogy 2 éve nem vagyok finanszírozva a társadalombiztosítási rendszereben, fizessek ki 100.000 ft-t 8 napon belül...

Kérdésem az lenne, hogy mivel tanuló vagyok, van rendes hallgatói jogviszonyom, ráadásul a munkahelyemen is minden hónapban vonnak le tőlem "biztosítási járulék" címen 500 ft-t, nem értem miért kell magamnak finanszírozni a TB-t. Valaki aki ebben jártas és ért hozzá, válaszolna nekem?

2010. okt. 5. 13:40
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
52%
Hát nemtom. Én sem vagyok finanszírozva de még sosem kaptam ilyet. Igaz, hogy nem is vettem igénybe semmilyen ellátást.
2010. okt. 5. 13:46
 2/40 anonim ***** válasza:
94%
Biztos, hogy be vagy jelentve a munkahelyeden? Nekem akkor volt ilyen, amikor a főnök azt mondta bejelentett(alá is írtam a szerződést),aztán mikor megérdeklődtem az egészségpénztárban, ott kiderült, hogy nem vagyok bejelentve, mivel nem fizetnek utánam semmit. Menj be te is az egészségpénztárba, és akkor majd kiderül, hogy be vagy-e jelentve,mert ha be vagy,akkor ez nem történhetne meg. Én úgy tudom ,hogy esti és levelező tagozaton már nem vagy biztosítva, pont azért,mert mellette lehet dolgozni is. Szerintem itt a munkáltató lesz a ludas.
2010. okt. 5. 13:49
 3/40 anonim ***** válasza:
100%
Egyrészt a levelezősök után nem fizeti a TB-t a fősuli. Másrészt, pont ebből az okból kifolyólag nem alkalmazhatnak levelezősként diákmunkára. A diákmunka-közvetítő ezért minden félévben kéri az iskolalátogatási igazolást.
2010. okt. 5. 13:49
 4/40 A kérdező kommentje:
Huu ezt most nem értem. A bérpapíromon az áll minden hónapban, hogy biztosítási járulék 500ft, levonva.
2010. okt. 5. 13:50
 5/40 anonim ***** válasza:
21%
Na jó de miért küldtek neki fizetési felszólítást? Más sem fizeti a TBt és ennek annyi következménye van hogy fizetős neki az orvosi ellátás. De még senkit sem cseszegettek, hogy fizessen be ennyit vagy annyit. A TB nem adó.
2010. okt. 5. 13:52
 6/40 A kérdező kommentje:
Igen, elég durva, hogy 2 évre visszamenőleg kérik a havi 4500ft, 8napon belüli befizetését...nem tudom honnan szedjek annyi lóvét.
2010. okt. 5. 13:54
 7/40 anonim ***** válasza:
94%
13:52-ostobaságot beszélsz! Muszáj, hogy legyen TB-jogviszonyod valahogy, ez egyáltalán nem opcionális! Az APEH kezeli és adók módjára hajtja be, mikor már összegyűljt egy nagyobb összeg. Nekem van olyan az ismeretségi körömben, aki szintén úgy járt, mint a kérdező. Lehet kérni mentességet szociális alapon az önkormányzatnál, és akkor lesz jogviszony, de fizetni nem kell. Nem amerikában vagyunk, hogy opcionális a fizetés, itt társadalombiztosítás van, nem pedig egyéni.
2010. okt. 5. 13:56
 8/40 A kérdező kommentje:
Szociális alapon? 5gyerek van a családban ,mind kiskorú, egyedül édesapám dolgozik. Ez elég ok? Nem kihasználni akarom, mert igy is nagyon kevés támogatást kapunk,csak nem tudjuk kifizetni a 100.000ft-t
2010. okt. 5. 13:59
 9/40 anonim ***** válasza:
60%
Persze, megnézik, hogy mennyi az egy főre jutó, stb. Ha szerencséd van, megítélik a mentességet. Viszont nem hiszem, hogy működik visszafelé, vagyis a felhalmozott tartozást az önkormányzat nem tudja "törölni". Szerintem menj be az APEH-hoz a bérkimutatásoddal. Valószínűleg lehet kérni részletfizetést is.
2010. okt. 5. 14:02
 10/40 anonim ***** válasza:
94%
Bizony, az nem igaz, hogy akkor majd fizeted az orvosi ellátást és annyi! Tőlem is két évet követeltek visszamenőleg! Egyik ismim most kapott 3 évnyi hátralékot, amit majd adók módjára hajtanak be rajta - függetlenül attól, hogy volt-e orvosnál, vagy nem! El kell menni az önkormányzathoz és kérni egy igazolást, hogy a havi jövedelmed nem éri el asszem a nyugdijminimum felét. Ekkor az állam fizeti a havi kb 4500 Ft-ot! DE visszamenőleg ez nem érvényes :(
2010. okt. 5. 14:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!