22 éves vagyok, főiskolás hallgató, levelező tagozaton. Diák munkán dolgozok. Jött egy levél az APEHtől, hogy 2 éve nem vagyok finanszírozva a társadalombiztosítási rendszereben, fizessek ki 100.000 ft-t 8 napon belül...
Kérdésem az lenne, hogy mivel tanuló vagyok, van rendes hallgatói jogviszonyom, ráadásul a munkahelyemen is minden hónapban vonnak le tőlem "biztosítási járulék" címen 500 ft-t, nem értem miért kell magamnak finanszírozni a TB-t. Valaki aki ebben jártas és ért hozzá, válaszolna nekem?
Igen, estin és levelezőn már nincs diákmunka. Téged nagyon átvert az a munkáltató. Van egy rokonom aki nem dolgozik, mert eltartja férje. Neki minden hónapban fizetni kell kb 4500 ft-ot, hogy ingyenes legyen az ellátás. Amikor munkanélküli voltam, akkor kértem a munkaügyön egy papírt, amivel tovább küldtek a polgármesteribe, ott is kaptam egy papírt amit az egészségpénztárba kellett bevinnem. Ott elbírálták, hogy jogosult vagyok-e az ingyenes ellátásra, aztán kaptam pár nap múlva egy papírt, hogy 1 évig jogosult vagyok, és ha ez letelt,akkor meg kell újítani.
2010. okt. 5. 14:03
12/40 A kérdező kommentje:
És akkor a diákszövetkezet mire von le tőlem havonta 500ft-t?
2010. okt. 5. 14:05
13/40 A kérdező kommentje:
"biztosítási járulék" címen? A másik meg az, hogy az iskolalátogatási igazoláson rajta van, hogy "levelező" tagozat. Mégis már 3 éve ott dolgozok annál az iskolaszövetkezetnél! Köszönöm mindenkinek az információkat.
Ma kaptam meg a fizetési felszólítást,holnap bemegyek az OEP-hez. Volt szó arról a munkahelyen, hogy kell START kártya, de mikor az APEHnál bent voltam és kértem, elküldtek, hogy a levelező is tanulói jogviszony, igy nem kell start kártya.
2010. okt. 5. 14:08
14/40 anonim válasza:
Biztosan diákszövetkezet? Nem valami kiközvetítős kft? (bocsi nem akarlak h.ülyének nézni, csak tényleg ha ez diákszövetkezet, akkor ott igazolnod kellene, hogy még suliba jársz, és levelezősöket nem alkalmaz diákszövetkezet elvileg. Amúgy menj be hozzájuk is, és akkor kérdezd meg tőlük, hogy mi van. Szerződésed van velük? Abban mi van?)
2010. okt. 5. 14:08
15/40 anonim válasza:
nana. levelezősként nem is lehetnél diákmunkás. meg egész mellesleg a levelező lényege az h általában az ember dolgozik mellette, szóval adót fizet meg iylenek, közte tb-t is.
az meg f*szság, hogy levonták azt a havi ötszáz biztosítási járulékot. az NEM tb. amikor én voltam diákmelós, nálam szövetkezeti járulékként futott. (gondolom mint tagdíj, +még egy kis pénz amit a szövetkezet elrakhat, meg esetleg tényleges biztosítás. ha történik vmi a munkahelyeden veled...)
tehát sztem ezután ha továbbra is diákként dolgozol, kénytelen leszel befizetni x összeget havonta tbre.
meg ezt vissza. sajni.
2010. okt. 5. 14:09
16/40 A kérdező kommentje:
Iskolaszövetkezet hivatalosan. Szerződésben mi áll? Ezt hogy érted?
2010. okt. 5. 14:10
17/40 A kérdező kommentje:
Bérlapomon az áll: Biztosítási járulék: 500ft, szövetkezeti járulék:majdnem 1000ft, de külön ,minden hónapban.
2010. okt. 5. 14:12
18/40 anonim válasza:
START kártyát a pályakezdők kaphatnak, de te még tanulsz. Ezt az egészet akkor nem értem, mert tényleg úgy tudom, hogy csak nappalin alkalmaz a diákszövetkezet. Csak azt tudom mondani, hogy menj be hozzájuk, vidd a papírt amit kapták az APEH-től és beszéld meg velük, hogy mit csesztek el. De akkor jól átvertek. Ezért utáltam mindig is az ilyen közvetítős kft-ket, mert ezek nem jelentik be rendesen az embert vagy csak 4 órára. Ezt a pénzt már mindenképp behajtja az APEH. Próbáld elintézni a részlet fizetést. Sok siker!
2010. okt. 5. 14:13
19/40 anonim válasza:
Jó, de nem azt írja, hogy társadalombiztosítási járulék. Lehet, hogy valami baleset, vagy valami más címen húzzák le ezt is tőled.
2010. okt. 5. 14:13
20/40 anonim válasza:
13:56 had tudjam már én jobban akartak e rajtam valamit behajtani. Pedig mikor Bpn éltem évekig nem voltam bejelentve. És most sem vagyok. Tavaly fizettem pár hónap akkor sem szóltak hogy hátralékom lenne.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!