Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Megbüntethetnek azért ha...

Megbüntethetnek azért ha "saját hatáskörben" összeszedem az eldobált fém italosdobozokat és visszaváltom őket?

Figyelt kérdés

Sajnos rengeteg sörös, helles meg egyéb fém dobozt látok eldobálva mindenfelé itt a környéken. Össze meg elég ritkán szedik őket. Nekem meg nincs melóm és a fidesz miatt pénzem se, így minden kis pénz számítana. Nem tudom mennyi most ami jár egy fém doboz után, de százszám tudnák összeszedni.

Ezért megbüntethetnek?

2023. febr. 18. 18:53
1 2
 11/12 DK-s ***** válasza:

#10-nek:

Lehet hogy jogász nem vagyok, de jó néhány tárgyaláson voltam a saját magam ügyvédje, és lebukás nélkül zugírászkodtam a sitten. Tudod a zugirászat az, amikor ügyvédi munkát végzel képesítés nélkül.

A közterületen található dolgok két csoportra bonthatóak. Persze az O1G előtti állapotokat fogom ismertetni, mert a jelenlegi jogszabályok önmaguknak mondanak ellent, így következetlenek.

Az egyik kategória az, amikor találsz valamit ami értéket képvisel, és nem egyértelmű hogy a tulajdonosa lemondott -e a tulajdonjogáról? Ezt hívjuk hétköznapian "talált" tárgynak.

A másik kategória az, amikor a tárgyról egyértelműen megállapítható hogy a tulajdonosa lemondott a tulajdonjogról, mint például a lomtalanításkor kitett, vagy hulladékgyűjtőbe dobott tárgyak esetén, és nem ruházta át a tulajdonjogot másra. Ezt hívja a jog "uratlan dolog"-nak. Bárki jogot formálhat a tulajdonlására.

A többit jól látod. Azt sem értem pontosan, hogy egy értéktől független cselekmény miért lesz minden esetben vétség?! Ha lomtalanításba kerülne egy millió feletti aranyóra, amivel lebuknék, akkor is csak szabálysértés.

És ha elkövetek egy tulajdon elleni szabálysértést, akkor ki a sértettje a cselekményemnek? Hiszen jogilag URATLAN, azaz tulajdonos nélküli tárgyat vettem el, így nincs sértett, tehát senki tulajdona ellen nem követtem el semmit.

Ezek voltak azok a felvetések, amire a bíró hallgatott.

Azóta már számtalan helyen előfordult az országban, hogy bírók nem hajlandóak ítéletet hozni ezekben az ügyekben, bűncselekmény hiányában ejtik a vádat. Akár tetszik a csúti mangalicának, akár nem.

2023. febr. 20. 20:40
 12/12 DK-s ***** válasza:

Ismét #10-nek:

Azt még elmesélem, hogy sokkal nagyobb port is felverhetett volna az ügyem.

Én voltam az első az egész országban, akit ez alapján ítéltek el. Ezzel a váddal konkrétan börtönt csak akkor kaphatsz, ha egyéb más ügyed is volt, egy éven belül. Nos, nekem volt.

És a bírónak semmi kedve nem volt hozzá, hogy másnap szalagcímekkel hozza a média hogy papírgyűjtésért börtönbe került valaki, ezért szándékosan elcsalta az ügyem. Azt mondta, hogy: "Látom, önnek egy éven belül nem volt ügye, ..."

Bár szívem szerint botrányt kavartam volna, de ahhoz ülni is kellett volna pár hónapot, ezért ráhagytam.

2023. febr. 20. 20:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!