Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha én több pénzt teszek a...

Ha én több pénzt teszek a közös ház önrészébe a saját magánvagyonomból, amit számít valamit válás esetén?

Figyelt kérdés
Pl 50 millió a ház. A feleségem beletesz 5 millió magánvagyont, én pedig 15 millió magánvagyont, a maradék 30 millió hitel. De mi időközben elválunk és eladjuk a házat, akkor 50-50%-ban oszlik az ebből származó pénz, vagy csak az a 30 millió feleződik, amit közösen tettünk vele kvázi házasságkötés után szerzett közös vagyonból?
2023. jan. 27. 15:12
 1/6 anonim ***** válasza:
Ahogy az ingatlan tulajdonrész be van jegyezve.
2023. jan. 27. 15:15
 2/6 A kérdező kommentje:
Ha jól tudom, akkor addig ameddig a hitel nincs kifizetve, addig hivatalosan a banké az ingatlan. Addig nem teljesen mindegy, hogy mennyi a tulajdonrész?
2023. jan. 27. 15:19
 3/6 anonim ***** válasza:
Nem, nem a banké, csak rajta van banki jelzálog. Az a baj, hogy mondjuk 20 év után marha nehéz lesz bizonygatni, ki mennyit tett bele. Ezért a tulajdoni arányt fogják nézni első sorban, az a tiszta, ha az tükrözi a beletett pénzt. Az mindig elérhető és hiteles lesz.
2023. jan. 27. 15:35
 4/6 anonim ***** válasza:
Ha tudod igazolni, akkor igen. Úgy hívják, hogy telekkönyvön kívüli tulajdon.
2023. jan. 27. 15:37
 5/6 anonim ***** válasza:
Igen, ha tudjátok bizonyítani, hogy magán vagyonból raktátok bele( nem a külön bankszámla az, ha már együtt éltetek!!!.Együtt élés alatt is közös a vagyon, csak nem fele- fele!), akkor csak a hitel feles.
2023. jan. 27. 17:01
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

A legegyszerűbb és leghatékonyabb, legbiztosabb módszer, ha házastársi vagyonjogi szerződést köttök.

Ilyen esetben lehet tisztázni, hogy ki mennyit rakott be eredetileg, mekkora a valódi tulajdonjoga. A házasság alatt szerzett jövedelem, vagyis az állami támogatások 50%-knak számítanak majd, a házasság alatt szerzett vagyon 50%-ka közös, vagyis a hitelrész is 50-50% annak kifizetése után, ill. ha esetleges váláskor marad tartozás, akkor az is. De ez az alap, lehet, hogy ettől el lehet térni.

Szerintem eleve érdemes minden házasságnál vagyonszerződést is kötni.

[link]

2023. jan. 28. 10:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!