Ha én több pénzt teszek a közös ház önrészébe a saját magánvagyonomból, amit számít valamit válás esetén?
Figyelt kérdés
Pl 50 millió a ház. A feleségem beletesz 5 millió magánvagyont, én pedig 15 millió magánvagyont, a maradék 30 millió hitel. De mi időközben elválunk és eladjuk a házat, akkor 50-50%-ban oszlik az ebből származó pénz, vagy csak az a 30 millió feleződik, amit közösen tettünk vele kvázi házasságkötés után szerzett közös vagyonból?2023. jan. 27. 15:12
1/6 anonim válasza:
Ahogy az ingatlan tulajdonrész be van jegyezve.
2/6 A kérdező kommentje:
Ha jól tudom, akkor addig ameddig a hitel nincs kifizetve, addig hivatalosan a banké az ingatlan. Addig nem teljesen mindegy, hogy mennyi a tulajdonrész?
2023. jan. 27. 15:19
3/6 anonim válasza:
Nem, nem a banké, csak rajta van banki jelzálog. Az a baj, hogy mondjuk 20 év után marha nehéz lesz bizonygatni, ki mennyit tett bele. Ezért a tulajdoni arányt fogják nézni első sorban, az a tiszta, ha az tükrözi a beletett pénzt. Az mindig elérhető és hiteles lesz.
4/6 anonim válasza:
Ha tudod igazolni, akkor igen. Úgy hívják, hogy telekkönyvön kívüli tulajdon.
5/6 anonim válasza:
Igen, ha tudjátok bizonyítani, hogy magán vagyonból raktátok bele( nem a külön bankszámla az, ha már együtt éltetek!!!.Együtt élés alatt is közös a vagyon, csak nem fele- fele!), akkor csak a hitel feles.
6/6 anonim válasza:
A legegyszerűbb és leghatékonyabb, legbiztosabb módszer, ha házastársi vagyonjogi szerződést köttök.
Ilyen esetben lehet tisztázni, hogy ki mennyit rakott be eredetileg, mekkora a valódi tulajdonjoga. A házasság alatt szerzett jövedelem, vagyis az állami támogatások 50%-knak számítanak majd, a házasság alatt szerzett vagyon 50%-ka közös, vagyis a hitelrész is 50-50% annak kifizetése után, ill. ha esetleges váláskor marad tartozás, akkor az is. De ez az alap, lehet, hogy ettől el lehet térni.
Szerintem eleve érdemes minden házasságnál vagyonszerződést is kötni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!