Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Engedélyeznétek a petárdát? É...

Engedélyeznétek a petárdát? És a vetőset?

Figyelt kérdés

2023. febr. 7. 16:26
 121/159 anonim ***** válasza:
0%

Alapvetően én sem veszekedni vagy sértegetni akarom a másikat ha mégis azt maximum olyan módon hogy megpróbálok rá világítani mekkora ökörségeket mond, mint péládul amikor kamu információkat közöl véletlen szerűen de annyi esze sincsen hogy legalább elméleti szinten passzoljanak a számok:

" társadalom majdnem 89 % pyrozott és ott volt a maradék 30 % ék ami utálta ennyit is erről.. :)"

De persze én vagyok fhaszláda, amikor ő az aki számolni sem tud.

Minden egyes kérdésére válaszoltam, mint például abba is bele mentem mi a különbség a közhasznú és az öncélú szennyezés és környezeti kár okozás kozott, majd mi a válasz? Fhasz vagy fhasz vagy fhasz vagy fogd be a pofád. Érdemi adekvát válasz nem érdekzik. De én vagyok a gyerekes.

Azon sem sikerült túl lendülni hogy valaki gyerek korában csinálta ezt a baromságot, mert innen onnan adtak neki felelőtlenül azok akik szintén piromániások voltak. Majd erre az a válasz hogy "azok nem is rendes pyrosok voltak" mert a rendesek azok nem csinálnak ilyent. Mint a nem igazi skót dilemmájának esete:

A: - Minden skót szereti a haggist.

B: - Az én nagybácsim is skót, de ő nem szereti a haggist!

A: - Nos, akkor a nagybácsid nem is igazi skót.

Meg lehetne ütni egy normális hangnemet és lehet róla vitatkozni kulturáltan is de sok esetben ezt az akadályozza hogy az egyik fél teljesen elvakultan ragaszkodik az általa űzött szórakozási lehetőséghez és afféle személyes sértésnek veszi ha valaki nem átall beismerni hogy "hát igen jó lenne ha manapság nem ez okozna örömet egyeseknek".

Már önmagában ez ijesztő hogy valaki ilyen vehemensen áll ki ez mellett.

Nyilván akinek ebből van a kenyere és ebből él azt megértem (pontosabban nem értem meg de elfogadom hogy ő ebből él nyilván nem fogja elzárni magának a pénzcsapot csak ha a többségi társadalom kikényszeríti).

Ez a érvelés hogy én soha semmiért nem tartottam magam hibásnak sem állja meg a helyét, a 29 évem alatt jó pár hibát követtem el, aminek következménye is volt amit éreztem, de nem lehet elmenni az mellett hogy amikor bagó kerül egy gyerek kezébe is azok tehetnek akik dohányoznak, ugyan úgy ahogy valaki ezeket a petárdákat és tűzijátékokat is megveszi és valahogy azért csak a gyerek kezébe kerül, én értem hogy a kognitív disszonancia miatt az első dolog hogy "mer a hülye gyerek" hibája.

De én nem aggódom ez miatt mert előbb utóbb ezzel is kezdenek valamit mint a dohányzással és nemdohányzók védelmével. Szigorodnak a szabályok.

2023. ápr. 5. 20:24
 122/159 vyrob ***** válasza:
87%

Alapvetően én sem veszekedni vagy sértegetni akarom a másikat ha mégis azt maximum olyan módon hogy megpróbálok rá világítani mekkora ökörségeket mond, mint péládul amikor kamu információkat közöl véletlen szerűen de annyi esze sincsen hogy legalább elméleti szinten passzoljanak a számok: ? Akkor küldjek neked alátámasztott cikkeket információkat ? Ez várod ez akarod végre?? De akkor nekem elfogod olvasni és nem nézzük hülyének egymást világos voltam! (Viszont szükséged lesz fordítóra ) Megkereshetek akkor pár forrást ..De akkor el is fogod olvasni hogy minimális szinten legalább értsél hozzá..

De persze én vagyok fhaszláda, amikor ő az aki számolni sem tud ? Szájalsz még mindig mikor nem értesz a szakmához és az eladáshoz sem konyítasz..akkor mért is én vagyok a hülye? :) Mert én jobban értek hozzá?

Meg lehetne ütni egy normális hangnemet és lehet róla vitatkozni kulturáltan is de sok esetben ezt az akadályozza hogy az egyik fél teljesen elvakultan ragaszkodik az általa űzött szórakozási lehetőséghez ? Te meg az elvakult hülye gondolkodásodhoz ragaszkodsz ugyan így ;) kezdjük azzal És nem vagy hajlandó még mindig elfogadni hogy van normális használata ezen eszközöknek ;) Vagy uram bocsáss nem látom hogy ezt az apró tényezőt végre elismernéd és belátnád hogy lehet hogy én sem tudok mindent meg valamihez nem értek ;)

hát igen jó lenne ha manapság nem ez okozna örömet egyeseknek".? XD Látod nem érted mi veled a baj ;) Mit érdekel téged kinek mi okoz örömet? :) De akkor ha már egy év van köztünk korkülönbségben akkor csicsregjél szépen hogy neked mi a hobbid és te mihez is ragaszkodsz ;) Na téged mi is tesz boldoggá? :)

Már önmagában ez ijesztő hogy valaki ilyen vehemensen áll ki ez mellett.? Mért ijesztő? Hát te akkor még nem láttál még Starwars vagy figura gyűjtőket .. hát figyelj nekem se normális hogy valaki egy millát ad egy sneakers surranóért de őszintén mi közöm is van hozzá hogy őt mi érdekli?

Apropó Airsoftosokat, vadászokat, extrém sportolókat , lőtérre járókat nem akarod megkérdezni hogy ők a tevékenységük mellett mért állnak ki és ők mért szeretik?

Neked megmondom mi a legnagyobb bajod a demagóg gondolkodás ..Saját gondolkodásod szerint a tűzijáték és a petárda dedós dolog ez már abból vicces mert a történelem folyamán sosem a gyerekeknek készült és nem is ők használták! Mindig felnőttek használták amikor te 13 évesen pukantottál egy két petárdát akkor is a profik már nevettek volna rajtad mert valljuk be egy profi felépített műsorhoz képest dedós dolgot csináltál tehát nem a pyrotechnika dedós te csináltál dedós dolgot ;)

De nem lehet elmenni az mellett hogy amikor bagó kerül egy gyerek kezébe is azok tehetnek akik dohányoznak? BAROMSÁG! Mert te tehetsz róla ismét sosem dohányoztam kínáltak cigivel gyerekként is ha elkaptak volna suliban akkor sem a dohányosokat és dohányboltot hibáztattam volna ;) Ebből látszik mindig is gyenge akaratú gyerek voltál, mindig más a hibás csak én nem ;)

mi a különbség a közhasznú és az öncélú szennyezés és környezeti kár okozás kozott ? Mert nincs jelentősége amit mondasz és igazság sincs a dologban fel vezetem .. miért Te veszel autót majd másokat okítasz hogy az ő tevékenységüket be kéne tiltani ezek után ne lepődj meg ha az a réteg szintén vissza szól hogy a te autódat is be kell tiltani hiszen úgy mérlegelsz másokat hogy te se vagy különb és te is ugyan úgy szennyezel vagy tényleg erre akarsz engem rá vílágitani hogy a többszörös és sokkal károsabb szennyezés az rendbe van csak mert közhasznú viszont egy petárda tűzijáték felövése ami fele annyira nem szennyező az meg nincs rendbe? Ez a demagógia kérem..

2023. ápr. 5. 21:49
 123/159 vyrob ***** válasza:
100%

A HORVÁTH KIMUTATÁS ÉS PYROTECHNIKUS ÜLDÖZÉS VILÁGOSÍTÁSA TÉNYEKKEL

A tűzijáték megöli a madarakat, és a kutyák a petárdáktól? – Hol a bizonyíték? Néha úgy érzem magam, mint egy bűnöző, jobban bánnának velünk, ha eladnánk a kábítószert!

A pirotechnikai kereskedők felháborodnak a megszervezett üldözésen, amelyet állításuk szerint az Állatok Barátai Egyesület folytat ellenük. Még keresetindításon is gondolkodnak, leginkább azért, mert sok város lemondott az egyesület lobbizása után a szilveszteri tűzijátékról, amivel sok kárt okoztak a cégeknek. Tihomir Sokolić, a Professzionális Pirotechnikai Szövetség titkára és a Jorge pyrotehnika társtulajdonosa a tportalnak adott interjújában kommentálta, hogy bírósági csatába bocsátkozik-e a Friends of Animals szervezettel, és mit mond azokról az állításokról, amelyek szerint a kutyák elpusztulnak petárdákat és tűzijátékokat

Horvátországban öt nagyobb pirotechnikai forgalmazó és tíz cég végez tűzijátékot.

A legerősebb cégek közé tartozik a križevci Jorge, amely az egyik legnagyobb európai pirotechnikai cég, a lengyel Jorge Fireworks leányvállalata.

A Križevci cég két tűzijátékot tervezett szilveszterre, de mindkettőt az utolsó pillanatban lemondták.

Mekkora anyagi kárt okoztak Önnek, hogy a városok feladták a tűzijátékokat?

Egyénileg ezek nem túl magas összegek. Több tízezer kunáról van szó. Szerződést kötöttünk Ivaneccel, és minden készen volt. A tűzijátékot bizonyos csoportok nyomására és egy felmérés miatt törölték, amely állítólag azt mutatta, hogy a polgárok nem támogatják a tűzijátékot. Legalábbis ezt mondták nekünk döntésük indoklásában. Láttam azt a közvélemény-kutatást, és az aláírók fele egyáltalán nem Ivanecből származik.

Miért gondolja, hogy az Állatbarátok Egyesülete felelős a tűzijáték lemondásáért?

Nézze, jól ismerjük az önkormányzati vezetők és polgármesterek felé tett lépéseiket, hogy lemondjanak a szilveszteri tűzijátékról. Ezt a nekik megküldött levélben is jeleztük, amelyben figyelmeztetjük, hogy megfelelő jogi lépéseket teszünk ellenük. Tevékenységüket jogellenes és megalapozatlan beavatkozásnak tekintjük két jogalany üzleti kapcsolatába, amelyek közül az egyik egy kereskedelmi magáncég. Gazdasági kárt okoztak nekünk, és megakadályozták a vállalkozási jogot. El kell kezdenünk küzdeni önmagunkért, mert ez átlépte az összes határt!

Akkor bepereled őket?

Szakmai szövetségünkön belül még egyeztetünk a továbblépésről. Megnézzük, milyen jogi lehetőségeink vannak. Nem nézhetjük tovább tétlenül és hallgathatjuk az érvek és ellenőrzött tények nélkül megfogalmazott állításokat. Ha minden úgy lenne, ahogy az Állatbarátok állítják, higgyék el, a pirotechnikát már rég betiltották volna és felszámolták volna az egész Európai Unióban. És ez nem így van. Akkor miről beszélünk Horvátországban!?

Nem hiszi el, hogy a tűzijátékok és a petárdák zaja veszélyes a kutyákra? Egyes tulajdonosok még azt is állítják, hogy kedvenceik szívelégtelenségben szenvednek a félelem és a stressz miatt.

Kutyák százai pusztulnak el naponta. Ki tudja miért. Van valaki, aki boncolgatja azt a kutyát, amelyről azt állítják, hogy ijedtében halt meg? Valaki adott szakvéleményt? Nem láttam. Most egy kicsit gonosz leszek. Tudod, hány ember hal meg kutyaharapás következtében évente? Körülbelül 1000. Megtámadnak minket, mert évente két-három napot lőünk. Mi a helyzet azokkal, akik az év 365 napján egy 20 négyzetméteres lakásban öt kutyával rendelkező szomszéd rettegésétől szenvednek? Ne legyünk álszentek! Én személy szerint néha bűnözőnek érzem magam. Néha arra gondolok, hogy jobb lenne drogot árulni, mint pirotechnikát, mert kevésbé lennénk üldözve...

Van kutyád?

Van egy kutyám és néhány más állatom, ellentétben az Animal Friends Luka Oman elnökével. Se kutyája, se más állata nincs. Nézze, három éve sok kárt szenvedtünk álhírek alapján. A Pólai Filmfesztiválon több mint 40 éves hagyománya van a tűzijátéknak. Nem volt probléma egészen 2019-ig, amikor is megjelent egy történet, miszerint égett szemű és tollas madarakat találtak. Ez nagy károkat okozott az iparban. Két nap után megjelent egy cikk, ami bebizonyította, hogy hazugság az egész, de a közvélemény számára már nem volt érdekes, a pulai filmfesztiválon pedig azóta sem volt tűzijáték.

A múlt hónapban megrázta Horvátországot egy 9 éves kisfiú esete, aki egy petárda miatt veszítette el a kezét. Hogyan kommentálod ezt?

Ez csak egy tragikus következménye a két éve elfogadott robbanóanyagokról és fegyverek előállításáról és kereskedelméről szóló, teljesen megbukott törvénynek. Ez a törvény tiltja az F2-es és F3-as petárdák értékesítését Horvátországban. Most ezeket a petárdákat más országokból vásárolják az interneten. Ismétlem, még az F2 és F3 petárdák sem okozhatnak ilyen sérüléseket. Valószínűleg sokkal erősebb petárda volt. Talán az F4 kategóriás petárdáról, ami sokkal erősebb, és tudtommal most, hogy betiltottuk a kereskedelmi petárdák árusítását, nagy a kereslet. Az F4-et Horvátországban sem lehet legálisan venni, kintről veszik online.

A robbanóanyagokról szóló horvát törvény az egyik legszigorúbb Európában. Tehát az Ön állítása szerint nem hozott semmi jót?

E törvény előtt a petárdák értékesítése a piac közel 40 százalékát tette ki. De volt egy jó trendünk. A feketepiacot szinte felszámolták, az emberek megszokták, hogy a pirotechnikát a boltokban vásárolják

Mit csinál a rendőrség és a Belügyminisztérium?

A Belügyminisztérium az elmúlt években a Béke és Jólét kampány deklaratív meghirdetésén kívül szinte semmit sem tett a megelőzés terén. Tudod-e, hogy a világban létező pirotechnikai eszközök egyikét sem szabad kézben tartani gyújtás közben, kivéve a sprinklereket?

Nem. Amikor gyerekkoromban petárdákat dobáltam, a kezemben tartottam...

Ezt mindenkinek tudnia kell. Elborzadtam, amikor azt láttam a televízióban a pirotechnika veszélyéről szóló riportban, hogy a MUP képviselője petárdát tart a kezében és dobál. Akkor miről beszélünk!? Ha az emberek a csomagoláson található utasítások szerint használnák a pirotechnikát, nem történnének incidenseink. A megoldást nem a tiltások jelentik, hanem az oktatás és az ellenőrzés. Ha valaki fáklyával követ el bűncselekményt, büntesse meg az elkövetőt, mert nem a fáklya a hibás! [link]

2023. ápr. 5. 22:11
 124/159 vyrob ***** válasza:
100%

Luka Oman a petárdák veszélyéről és a pirotechnikai eszközök tilalmáról: "Még mindig egy kisebbség, amely elnyomja a többséget"

Domagoj Mikić riporter további információkkal hívott a zágrábi térről, aki Luka Omannal, az állatvédő egyesületek képviselőjével beszélgetett.

Domagoj Mikić, a Dnevnik Nova TV riportere érdeklődött, mit jelent a tilalom, ha nem csak Zágráb főterén dördülnek el, hanem a városban mindenhol.

"Zágráb jó példa arra, amire mindannyian vágyunk, a békére és a jóságra. Mind Zágráb városa, mind pedig 27 város pontosan ezt mutatta, az ökológiai tudatosságot és gondoskodást a vadon élő és háziállatokról egyaránt" - mondta Luka Oman. ( Hazugság ;)

A piroshopok azt állítják, hogy 800 ezer nyugtát adtak ki, ami azt jelenti, hogy a túlnyomó többség továbbra is pirotechnikát szeretne használni – mondta a riporter. Bingo ;)

Na kaptál fordításokat beraktam neked fordítóba Ha kell a Privatexet is berakatom csak ime amiről pofáztam hogy hazudnak az állatvédők akik szarnak az állatokra is mint ez a luka oman patkány kinek kutyája sincs ;)

[link]

2023. ápr. 5. 22:30
 125/159 anonim ***** válasza:
0%

"Akkor küldjek neked alátámasztott cikkeket információkat ? Ez várod ez akarod végre?? De akkor nekem elfogod olvasni és nem nézzük hülyének egymást világos voltam! (Viszont szükséged lesz fordítóra ) Megkereshetek akkor pár forrást ..De akkor el is fogod olvasni hogy minimális szinten legalább értsél hozzá.."

Én nem vártam semmit, csak nem kéne nevetségessé tennie magát valakinek azzal hogy ostobázza a másikat miközben ő képtelen elszámolni 100-ig.

Amit leírtál egy kicsit szummázhatnád mi neki a lényege, mit akarsz vele bizonyítani? Azt értem hogy lobbiznak érte hogy ne lehessen tűzijátékozni, de az ezen tevékenységhez fűződő véleményem okán nem fogom őket sajnálni.

Ők nyilván a biznisz miatt akarnak pirotechnikai eszközöket árulni ha másnap azért kapnának pénzt hogy ne adjanak el egy db tűzijátékot sem akkor ezt tennék. Ha a káros hatásairól akar valaki informálódni akkor nyilván nem az abban érdekelt céget kell kérdezni, így teljesen irreleváns ez a párbeszéd amit bemásoltál ahol a pirotechnikában érdekelt vállalat a szegény ártatlan, és mindenki más sötét barlangból előmászott gonosz.

"Szájalsz még mindig mikor nem értesz a szakmához és az eladáshoz sem konyítasz..akkor mért is én vagyok a hülye? :) Mert én jobban értek hozzá?"

Nekem mondod hogy szájalok miközben most is te szájalsz énvelem, nem azt javítod ki amit szerinted rosszul tudok vagy nem értek hozzá konkrétan hanem érvelés nélkül saját magad tekintélyére hivatkozol hogy "te nem vagy hülye, te értesz hozzá" hogy mit nem értek az mindegy, a lényeg hogy nem értem :) Ez aranyos.

"? Te meg az elvakult hülye gondolkodásodhoz ragaszkodsz ugyan így ;)"

Szájalás pipa.

"kezdjük azzal És nem vagy hajlandó még mindig elfogadni hogy van normális használata ezen eszközöknek ;"

Ez nem igaz. Én nem azt nem értem hogy szerinted van egy normális használati módja ezeknek az eszközöknek. Az én meglátásom szerint ezeknek az eszközöknek mint szórakozási célból történű használata eredendően nem lehet normális azok miatt a hatások miatt amiket okoz. Itt most ez egy állítás-egy tagadás. Szerinted van, szerintem nincsen, mert míg téged szórakoztat addig másik 200 embert akinek tudnia kell a te szórakozásodról pedig zavar, a természetre gyakorolt hatásairól nem is beszélve.

"Vagy uram bocsáss nem látom hogy ezt az apró tényezőt végre elismernéd és belátnád hogy lehet hogy én sem tudok mindent meg valamihez nem értek ;)"

Ezek most megint üres szavak, nincsen benne a lényeg, mit nem tudok, mit nem értek?

" XD Látod nem érted mi veled a baj ;) Mit érdekel téged kinek mi okoz örömet? :) "

Szerintem elég aljas húzás úgy csinálnod, mintha nekem (vagy bárkinek aki szintén ellenzi) csakis önző érdekből fájna hogy másnak mi okoz örömet és hogy a legfőbb probléma az vele. Mintha kvázi irigy lennék rá hogy neked ez örömet okoz. Miközben nyilván valóan tudod hogy nem innen fúj a szél.

"csicsregjél szépen hogy neked mi a hobbid és te mihez is ragaszkodsz ;) Na téged mi is tesz boldoggá? :)"

Mint az előbb is írtam izzadság szagú ebbe kapaszkodnod és megpróbálnod elvinni a témát abba az irányba hogy én a rosszindulatomtól vezérelve vagyok ellene ennek mint sem a meggyőződésem miatt. Mert a kettő az nem ugyan az.

"Hát te akkor még nem láttál még Starwars vagy figura gyűjtőket .. hát figyelj nekem se normális hogy valaki egy millát ad egy sneakers surranóért de őszintén mi közöm is van hozzá hogy őt mi érdekli?

"Apropó Airsoftosokat, vadászokat, extrém sportolókat , lőtérre járókat nem akarod megkérdezni hogy ők a tevékenységük mellett mért állnak ki és ők mért szeretik?"

Ne haragudjál már, de ezt direkt csinálod? Nem, nem akarom megkérdezni őket, mert semmi bajom nincsen a tevékenységükkel, mivel senkit nem zavarnak a szórakozásukkal. Le tudnám írni külön-külön egyenként hogy miért nem baj ha valaki airsoftozik, vagy sportlövész, vagy extrémsportoló, de feleslegesnek érzem mivel ezek egyikével sem valósul meg az a jelenség ami miatt bajos a tűzijátékozás/petárdázás. Emiatt nem hozható párhuzamba vele. Az pedig hogy a vadászatot is közé írtad egy orbitális ökörség , mivel a vadászat és ez által a vadgazdálkodás egy nagyon erősen szükséges tevékenység amit valakinek meg kell csinálnia.

"Neked megmondom mi a legnagyobb bajod a demagóg gondolkodás .."

Köszönöm a diagnózist, de pontosan mivel is? Mi volt demagóg abból amit mondtam? Megint üres panel mondatokat használsz, a pontos és lényegre törő válasz vagy érvelés helyett.

"Saját gondolkodásod szerint a tűzijáték és a petárda dedós dolog ez már abból vicces mert a történelem folyamán sosem a gyerekeknek készült és nem is ők használták! Mindig felnőttek használták amikor te 13 évesen pukantottál egy két petárdát akkor is a profik már nevettek volna rajtad mert valljuk be egy profi felépített műsorhoz képest dedós dolgot csináltál tehát nem a pyrotechnika dedós te csináltál dedós dolgot ;)"

Ezzel pont te vagy demagóg, kommunikáció olyan iránya, amely az érzelmekre és az előítéletekre próbál hatni. Ha arról magyarázok hogy szerintem rossz dolog tűzijátékozni vagy petárdázni akkor hol a rákba érdekel szerinted engem 29 évesen hogy amikor 13 éves voltam mennyire tartottak bénának vagy dedósnak azok akik akkor "profi műsort" csináltak.

"Mert nincs jelentősége amit mondasz és igazság sincs a dologban fel vezetem .. miért Te veszel autót majd másokat okítasz hogy az ő tevékenységüket be kéne tiltani ezek után ne lepődj meg ha az a réteg szintén vissza szól hogy a te autódat is be kell tiltani hiszen úgy mérlegelsz másokat hogy te se vagy különb és te is ugyan úgy szennyezel vagy tényleg erre akarsz engem rá vílágitani hogy a többszörös és sokkal károsabb szennyezés az rendbe van csak mert közhasznú"

És nem csak autóm van hanem én magam még szén dioxidot is szoktam kilégezni. Tehát már önmagában szerinted emiatt is nincs erkölcsi alapom kritzálni hiszen az előbb még fingottam is meg autóm is van. Az ne érdekeljen tényleg hogy a mai értelemben vett fejlett világ megállna ha nem lennének járművek amik szennyeznek (személygépjármű, tehergépjármű, repülő és vízi járművek, vonatok stb) ez tényleg abszolút ne érdekeljen hiszen az is káros, meg a tűzijáték és petárda is, tehát akkor a szórakoztató pirotechnika az marad. Értem. Ez tényleg ugyan az. Semmi különbség, nincs itt semmi látnivaló.

" petárda tűzijáték felövése ami fele annyira nem szennyező az meg nincs rendbe?"

Hát dehogynem. Adott területen ahol használják drasztikusan csökken a levegő minősége. Ebből kimutatható hogy adott időegység alatt adott területen többet szennyez, és nagyobb változást okoz a levegő minőségében ahhoz képest mint amit az alap infrastruktúra működése okozna.

2023. ápr. 5. 23:24
 126/159 anonim ***** válasza:
0%

"A piroshopok azt állítják, hogy 800 ezer nyugtát adtak ki, ami azt jelenti, hogy a túlnyomó többség továbbra is pirotechnikát szeretne használni – mondta a riporter. Bingo ;)"

Az hogy egy cég mit állít az csakis azon múlik hogy mi az érdeke. Nagyon naív vagy ha azt gondolod nehezükre esik bármit is állítani. Ha nincsen semmilyen vizsgálat jogilag azt állítanak amit csak akarnak. A nyugták száma még csak nem is jelenti hogy egy nyugta csak egy emberhez tartozik.

2023. ápr. 5. 23:29
 127/159 vyrob ***** válasza:
100%

Cégünk részt vesz a Pyromusical Fireworks Masters de Feu egyik nagy rendezvényén Franciaországban.

A Masters de Feu fesztivál szervezője honlapján tájékoztat a tűzijátékkal kapcsolatos, CO2-kibocsátással kapcsolatos hamis, félrevezető és káros információkról.

Az újságírók mérgező értesüléseit cáfoló francia tűzijáték-szakértő válaszát itt közöljük:

Tűzijáték, információ vagy kábítószer okozta környezetszennyezés? ( Pollution by fireworks, informations or intoxication?

Az elmúlt években a tűzijáték-ellenes cikkek felvirágoztak az interneten. Egyes újságírók nem haboznak eltúlzott számadatokat közölni, vagy akár titkos tényeket is felhasználnak, hogy szenzáció hajhász cikkeik látogatást generáljanak webhelyükön. Jó módszer bizonyos kifejezések használatára, amelyekre az internetezők szilveszterkor és újévkor keresnek, még akkor is, ha az újságírónak nincs konkrét alap ismerete

A „Szennyező-e a tűzijáték? »Az újságírók által 2019. december 31-én közzétett Futura Planète weboldalon a párizsi tűzijáték adatait összehasonlítja egy autó fogyasztásával… egy autó !

Edouard GREGOIRE nyílt levélben és saját demonstrációja segítségével megmutatja, hogy óvatosnak kell lennünk az ilyen típusú mámorral.

Pyrotechnikusként Belefáradtam a tűzijátékokról szóló addiktív cikkek olvasásába, ezért úgy döntöttem, hogy válaszolok az egyik kritikusnak egy nyílt levélben, amely csak engem köt meg.”

Tisztelt Futura Planète újságíró!

A pirotechnika ismét egy irigy cikk áldozata lett, a te tolladdal. Megértem, hogy önmagunkban mi, tűzijátékosok tisztában vagyunk azzal, hogy tevékenységünk nem a legökológiaibb (de dolgozunk rajta), de engem az zavar, ahogy a cikked javára mutatod be a számokat.

Kezdetben, és mint tudod, a tűzijáték a tűzháromszögnek köszönhetően működik, égés van, és ezért CO2 szabadul fel, mint a fatüzelésű kályháidnál az egész országban… Eddig semmi szokatlan…

Az iparág szakértőjeként és sok más kollégámhoz hasonlóan tudom, hogy a párizsi tűzijátékokra vonatkozó adatok 10-szer magasabbak, mint a valós adatok. Szóval igen, a párizsi tűzijáték nem 30 tonna por, hanem 3 tonna, szóval rosszul kezdesz… Nem tudom, hol találtad ezt az információt, de semmiképpen sem Párizs városának vagy a műsorért felelős cégnek. … De menjünk tovább!

Cikkében ezt írja, idézem: „A tűzijáték, ahogy július 14-én volt, 30 tonna porral, így 14,7 tonna CO2-t bocsát ki a légkörbe, ami 67 000 km benzines kibocsáltásnak felel meg.

Először osszuk el az adatait 10-zel, mert az első számjegye hamis, akkor a következőket kapjuk:

3 tonna por, 1,47 tonna CO2 és egy 6700 km-es út.

Ha megújítjuk a számítást, akkor 2018-ban személygépkocsival megtett napi átlagos kilométerszámot vesszük, t. j. 35,9 km / nap, forrás:

és ezt az átlagot megszorozzuk a francia utakon naponta közlekedő autók számával, azaz körülbelül 15 320 766 autóval,

A következő eredményt kapjuk:

550 015 523 km (1. eredmény – 35,9 x 15 320 766) minden nap Franciaországban,

22 917 313 km óránként (eredmény: 1/24),

381 955 km percenként (utolsó óra / 60),

6395 km másodpercenként (eredmény perc / 60) …

Várj… 6 395 km, majdnem elérjük a 6 700 km-es értéket (67 000/10) …

Tehát a járműforgalom minden másodperce annyi CO2-t termel, amennyit az egész párizsi tűzijátékot leforgatjuk… És nem az időtartamról beszélek, mert 3 tonna párizsi por nem egy másodperc, hanem 30 perc alatt fogy el…

Íme egy másik vicces tény, kedves újságíró, tudtad, hogy azzal, hogy megírtad a függő cikkedet, és én válaszoltam neked, CO2-t bocsátottunk ki?

Az üvegházhatású gázok kibocsátását tekintve az internethasználat a globális kibocsátás 3,7%-át teszi ki, ami megegyezik a világ összes légi közlekedésével. … Pontosabban, ez csak az internet esetében átlagosan 400 g CO2-t jelent fejenként évente. forrás:

Az a nevetséges az egészben, hogy az Ön cikkét a kollégái Szennyezésként, a tűzijáték rejtett arcaként veszik át.

ezzel elősegítve a tűzijáték rossz imázsát…

Ami az olyan elemeket illeti, mint a „hajtóanyag”, engedem, hogy tanulmányozza a tűzijátékok gyártását, és újra beszélünk róla…

Szép napot, kedves újságíró! [link]

Angolul írták ezt ha értesz angolul elolvashatod majd ..

2023. ápr. 5. 23:38
 128/159 anonim ***** válasza:
44%

"De nem lehet elmenni az mellett hogy amikor bagó kerül egy gyerek kezébe is azok tehetnek akik dohányoznak? BAROMSÁG! Mert te tehetsz róla ismét sosem dohányoztam kínáltak cigivel gyerekként is ha elkaptak volna suliban akkor sem a dohányosokat és dohányboltot hibáztattam volna ;) Ebből látszik mindig is gyenge akaratú gyerek voltál, mindig más a hibás csak én nem ;)"

Érvelési hiba általános jelenségeket megpróbálnod cáfolni önnön nagyszerűségedre hivatkozva hogy te milyen szuper gyerek voltál mert téged hiába kínáltak te bizony akkor is erős voltál már. Akkor szerinted feleslgesek a gyermek védelmi törvények is, egy szülő sem vagy pedagógusnak sincsen semmilyen felelőssége egy gyermek erkölcsi és fizikai fejlődésében. Hadd hulljon az egészséges nemzettestet megmételyező férgese. Egyébként a cigit én sem fogadtam el. Ettől még szerintem egy egészséges lelkületű felnőtt ember az nem első sorban a gyerekre tolja rá a felelősséget ha az drogozni kezd vagy dohányozna hanem ott van a háttérben más is. Nyilván ha nincsen gyereked akkor nem tudod.

2023. ápr. 5. 23:38
 129/159 vyrob ***** válasza:
100%

Tudod mit unalmas vagy nem érdemes rád tényleg több szót fecsérelni mert úgy sem értesz a szakmához veled olyan beszélgetni mint egy galambal sakkozni

Ne haragudjál már, de ezt direkt csinálod? Nem, nem akarom megkérdezni őket, mert semmi bajom nincsen a tevékenységükkel, mivel senkit nem zavarnak a szórakozásukkal. Le tudnám írni külön-külön egyenként hogy miért nem baj ha valaki airsoftozik, vagy sportlövész, vagy extrémsportoló, de feleslegesnek érzem mivel ezek egyikével sem valósul meg az a jelenség ami miatt bajos a tűzijátékozás/petárdázás. Emiatt nem hozható párhuzamba vele. ? Na most állj le inkább XDDDDD

két kérdésedre válaszolok mert itt is olyan orbitális baromságokat állítasz hogy az hihetetlen ebből is látszik hogy semmihez sem értesz ! :)

Tehát a vadászat és a lőterek nem zavarják az állatokat embereket egész évben? Akkor mért látok ilyeneket? [link]

Apropó vadászat imént infók egy vadász ismerősömtől szeretettel:

Egy sima 9mm-es pisztoly kb 160-180 decibellel dörren el. Na a vadászpuska az pont,hogy nem 9mm-es. Főleg nem a golyós vadászpuska,illetve a sörétes amit használnak. Tehát ezek még hangosabbak. A vadlesből való tüzeléskor a hanghatás kb 5x erősebb ami még fülvédőben is elég szép fülcsengést tud okozni. A vadászat meg nem éppen 1 napos program. Szóval hanghatás szempontjából sokkal,de sokkal nagyobb zajterheléssel jár. Azzal nem is számolva,hogy még a normális tűzijáték használó összeszedi maga után a telepet addig a sok trehány vadász leszarja,hogy a shotgun hüvely ami műanyag+réz kombó ott marad a helyszínen sajnos tapasztalatból mondom. Illetve a sima töltényhüvely ami réz szokott lenni szintén ott marad. Mivel a kivetődés pillanatában ad1. Rohadt forró, ad2. Nem igazán szokták felszedni az ilyeneket,mert elég nehéz megtalálni. A hüvelygyűjtőt meg nem igazán használják. A tűzijáték telepek petárdák meg papírból készülnek/agyag. Illetve a tömítések is papírból vannak/gipsz. Szóval lehetne itt vitázni de a petárdázás és a tűzijáték fele annyira se olyan zavaró

Igen ciki mikor egy vadász is a tűzijáték kedvelők mellett van ugye? ;) És azt elmondom nem szereti ő sem csak szólok és tőlem 15 évvel idősebb a csoka ..

Az hogy egy cég mit állít az csakis azon múlik hogy mi az érdeke. Nagyon naív vagy ha azt gondolod nehezükre esik bármit is állítani? Itt te vagy naív egyedül ! Nem fogok egy tapasztalatlan és demagóg cső látású emberrel vitatkozni ki bele se lát ebbe az egész szakmába ..Persze a csúnya pyrotechnikus csak a pénz miatt csinálja.. Egyszer ismernéd meg a szakmát aki szívét lelkét bele teszi azt nem a pénz motiválja ! Vagy csak romlottak lehetünk becsületesség tisztesség nincs?

2023. ápr. 6. 00:10
 130/159 anonim ***** válasza:

"Tudod mit unalmas vagy nem érdemes rád tényleg több szót fecsérelni mert úgy sem értesz a szakmához veled olyan beszélgetni mint egy galambal sakkozni"

Ezt én akartam előbb elsütni, de megelőztél. De jó hogy megint homályos utalásokat teszel rá, hogy mihez nem értek, de konkrétum megint nincsen.

"Na most állj le inkább XDDDDD"

Azért álljak le mert észrevetted hogy ostoba példákat hoztál fel? Mert így érthető ha azt akarod álljak le.

"két kérdésedre válaszolok mert itt is olyan orbitális baromságokat állítasz hogy az hihetetlen ebből is látszik hogy semmihez sem értesz ! :)"

Most is szájalsz cimbora.

"Tehát a vadászat és a lőterek nem zavarják az állatokat embereket egész évben? Akkor mért látok ilyeneket?"

Azért látsz most éppen ilyet, mert az állításod igazolására miszerint a sport lövészet ugyan úgy és egyformán zavarja az az embereket rákerestél a google-ben és nyilván lesz rá találod, aztán copy-paste-el bemásolod ide lobogtatva hogy "no lám lám lám mik vannak". Csak az a baj ezzel hogy ha egy lőtér zavarja a környezetében lakókat akkor az a lőtér tényleg rossz helyen van és minden okuk megvan az lakóknak tiltakozzanak ellene, én sem akarnék olyan helyen lakni ahol non-stop ezt kell hallgatni.

"Na a vadászpuska az pont,hogy nem 9mm-es. Főleg nem a golyós vadászpuska,illetve a sörétes amit használnak. Tehát ezek még hangosabbak. A vadlesből való tüzeléskor a hanghatás kb 5x erősebb ami még fülvédőben is elég szép fülcsengést tud okozni. A vadászat meg nem éppen 1 napos program. Szóval hanghatás szempontjából sokkal,de sokkal nagyobb zajterheléssel jár."

Butaságokat beszélsz csikánó, az gondolom rémlik hogy vadgazdálkodás?

Mert ugye szó volt róla. Nyilván ezeknek az állatoknak a létszámát folyamatos kontroll alatt kell tartani különben elszaparodnak, felborul az ökológiai egyensúly a kertedben fognak túrni a disznók és nem lehet földet művelni mert ott is felzabálnak mindent. Ilyesformán a vadászat az erdőgazdálkodási és mezőgazdasági szempontból elengedhetetlen tevékenység.

" Azzal nem is számolva,hogy még a normális tűzijáték használó összeszedi maga után a telepet addig a sok trehány vadász leszarja,hogy a shotgun hüvely ami műanyag+réz kombó ott marad a helyszínen sajnos tapasztalatból mondom."

Biztos van ilyen aki legalább össze szedi, csak tapasztalataim alapján meg ahogyan az utca kinéz reggel sajnos nem ez a jellemző hogy össze szednék maguk után. Ha a vadászok sem szedik össze az is baj. Bár szerintem nem kivitelezhető hogy minden egyes töltényhüvelyt össze szedjenek, mert megy az minden hová, óhatatlanul is marad és lehet találni ha valaki direkt keresi. Nem pont ugyan oda esnek a hüvelyek sem. Akárhogyan is hibáznak vagy tahók, sajnos erre szükség van.

"Szóval lehetne itt vitázni de a petárdázás és a tűzijáték fele annyira se olyan zavaró"

Nem lehetne, hanem pont ezen vitázunk. És szerintem meg de, sokkal zavaróbb. Vagy hogy ezt most közbe szúrod és nyugtázod ez ilyen "mind trick"? Mint amikor a Piedone-tól pisztáciás fagyit kér a Terens Hill az elmondja neki hogy rohatul nincsen és nem is volt, de 2 perc múlva újra azt kér?

"Igen ciki mikor egy vadász is a tűzijáték kedvelők mellett van ugye? ;) És azt elmondom nem szereti ő sem csak szólok és tőlem 15 évvel idősebb a csoka .."

Miciki? Miért lenne egy vadász tűzijáték kedvelők mellett? Most akkor szereti vagy nem szereti? Tanulj meg fogalmazni, mert néha nehezen érthető mit akarsz mondani. Bár én is fáradt vagyok már.

" Itt te vagy naív egyedül ! Nem fogok egy tapasztalatlan és demagóg cső látású emberrel vitatkozni ki bele se lát ebbe az egész szakmába "

Mán megin nem értek a cakkmához!! :D Dehát pont azt teszed...velem vitatkozol... Akkor ne vitatkozz, ne csak "fenyegess vele" :D:D Én attól félek ha nem vitatkozol, annak nem dőlök ám be ha csak fenyegetőzöl vele.

"Persze a csúnya pyrotechnikus csak a pénz miatt csinálja.."

Mindenki mindent pénzért csinál (vagyis a legtöbb dolgot) de ez esetben nem lehet kisarkítani arra hogy "csúnya pirotechnikus" ha visszaolvasol, egy rossz szót nem látsz a pirotechnikusok-ról. Tűzijáték és petárda használata az igen.

"Egyszer ismernéd meg a szakmát aki szívét lelkét bele teszi azt nem a pénz motiválja ! Vagy csak romlottak lehetünk becsületesség tisztesség nincs?"

De ez nem maga a szakma. Nekem azzal semmi bajom nincsen hogy valaki ért a robbanó anyagokhoz és ez neki a szakmája(kell is használni ezt a tudást sok helyen, pl irányított robbantások, bányászat, hadászat bár ez nem túl pozitív példa dehát istenem fegyverekre szükség van) sőt mondok jobbat még csak azzal sem hogy ezeket megtervezik és legyártatják hiszen nekik ez a szakmájuk. A baj azzal van akik ilyen célra veszik meg az előbb felsoroltakon kívül magán személyek. Nem csak romlottak lehetünk, de ez a működés és tevékenység szerintem romlottságra utal.

2023. ápr. 6. 01:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!