Ha két ember, közös megegyezéssel összeverekedik, hogy így rendezzenek egy nézeteltérést, az bűncselekmény?
11
Jah, keverd ide a sportolókat, "korrekt" párhuzam...
Nem. Hiába irtok szerződést pl, törvény hatálya alól nem lehet kiszerződni.
Ez olyan mint a KRESZben a sorrend, a rendőr után jön a lámpa, utána a táblák és végül az útburkolati jelek. Ha ellentmondás van, a magasabb rangúra hallgatsz. Ebben az esetben a szerződés ellent mond az aktuális hazai jogszabálynak, ami az erősebb, tehát érvényét veszti.
4-es vagyok.
A szerződés jogszerűségére akartam ezekkel célozni, hogy attól hogy valamiről szerződést írunk, az nem azt jelenti, h jogszerűvé válik, amiben megegyezünk. Ilyen, hogy megegyezünk szerződésben, hogy verekedhetünk, de 8 napon túl gyógyuló sérülés nem lehet, ilyen nincs.
Fogjuk akkor rá, hogy elméletben lehetne, a keretek között, de ezt meg lehet támadni és sok dologtól függ kategória.
A legtisztább az viszont, amit már leírtunk többen, a hivatalos box meccs vagy k1 vagy amit akarnak.
Nyilván utólag bármire rá lehet fogni, hogy kényszer hatása alatt történt. Egy rendőrségen tett beismerő vallomásra is, hogy kényszervallatás eredménye volt. Mindig lehetnek szélsőséges esetek, de alapvetően ha két ember így akarja lerendezni a nézeteltérését, akkor ilyen formában megteheti. Ha mentális betegsége keletkezik, ami 2-3 pofontól, vagy gyomrostól nem valószínű, vagy esetleg maradandó egészségkárosodást, illetve súlyos egészségromlást okoz, akkor megint csak nem marad a magánindítványos bűncselekmény körében. Ezért megtehetik, verekedhetnek, azonban mint már írtam, nem fajulhat el a dolog, ha igen és ennek következtében nem várt eredmény következik be, akkor a büntetőjogi felelősségük megállapítható. De ez mind elméleti találgatás. A konkrét cselekmény kimenetele és az eredmény előre nem ismert. De ha csak és kizárólag egy pofozkodásban állapodnak meg és tartják is ehhez magukat, plusz más járulékos hivatalból üldözendő bűncselekményt sem követnek el, úgy a magánindítvány hiánya elegendő ahhoz, hogy a tettük büntetlen legyen.
Még valamikor régen még rendőrként ezer és ezer esetben intézkedtem “családi balhéknál”, ahol az asszony kapott 1-2 fülest a részeg férjtől. Ebben az esetben tipikus, hogy a feleség rendőrért kiállt, majd az intézkedés során végül a férfi védelmére kel. Jogaira történő figyelmeztetést követően írásban nyilatkozott a sértett, hogy magánindítvánnyal él, nem él, vagy 30 napon belül nyilatkozik. Ha élből lemondott a magánindítvány tételi jogáról, akkor később sem volt már jogorvoslat, ezért a 30 napot “javasoltuk” alapesetben, hogy gondolja át a történteket. Mindez persze úgy, hogy otthon, zárt ajtók mögött történt, nem volt tanú, főleg nem kiskorú gyermek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!