Ha valaki latvegy bűncselekményt de nem meri elmondani a bíróságon hogy látta a támadó arcát öltözékét alkatát akkor azzal bűncselekményt követ el hogy azt mondja nem látta sötét volt nem emlékszik, stb?
Nem is egyet.
Egyrészt hamis tanúzás:
272. § (1) A tanú, aki hatóság előtt az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja, hamis tanúzást követ el.
(4) Aki a hamis tanúzást büntetőügyben követi el, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha a hamis tanúzás olyan bűncselekményre vonatkozik, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.
(5) Aki a hamis tanúzást polgári ügyben követi el, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha a polgári ügy tárgya különösen nagy vagyoni érték vagy különösen jelentős egyéb érdek, a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.
(6) Aki a hamis tanúzást gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Másrészt bűnpártolás:
282. § (1) Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna,
a) segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön,
b) a büntetőeljárás sikerét meghiúsítani törekszik, vagy
c) közreműködik a bűncselekményből származó előny biztosításában,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
"Ez érdekes mert a Rendőrség viszont nem tudja megvédeni a bűnözők bosszujától"
Vagy legalábbis te nem tudsz róla.
Tanú adatainak zártan kezelése, rendőri védelem, tanúvédelem, új személyazonosság/lakhely.
De ha mégis... akkor vigasztaljon, hogy aljas indokból elkövetett emberölés lesz a vége.
Igen pont attól félek hogy ilyen vigasz lesz.
Akkor a legjobban az hogy ha bűncselekményt látok megpróbálom elhagyni a helyszínt abban bízva hogy nem derül ki hogy láttam?
Ha pedig képbe kerülök akkor már muszáj elmondani mindent amit tudok de azért csak nem vonnak felelősségre hogy bűnözők elől elszaladtam ahelyett hogy ott maradjak és jegyzeteljek... (Fotózást videózást már meg sem említem mert azzal viszont már tényleg én vagyok a bűnöző mert sértem a bunozok személyiségi jogaikat)
Az is törvénytelen.
Btk. 166. § Segítségnyújtás elmulasztása
166. § (1) Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség: 2 év.
(2) bűntett: 3 év: a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.
(3) bűntett: (1): 3 év, (2): 1-5 év: a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.
A tanú jogai és kötelességei:
De nézd a másik oldalát a dolognak: ha te vagy az áldozat, akkor te mit szeretnél? Akkor is mindenki kussoljon, mert az "kényelmes"?
A tanú megfélemlítése, befolyásolása egyébként külön bűncselekmény, lehet, hogy súlyosabb is, mint az eredeti bűncselekmény, szabálysértés, tehát akkor lehet (kell) feljelentést tenni.
A segítség nem azt jelenti hogy mentőt kell hívnom? Esetleg rendőrt? Mert ha még leállok verekedni a bűnözővel akkor könnyen lehetek amiatt vádlott S a testi sértés sokkal súlyosabb mintha valaki csak elmenekul.
Ha én vagyok a sértet amúgy se áll mellém senki ezen nem fog segíteni az ha pluszban még magamat is bajba keverem.
Jogos védelem Btk. 22. §.
Btk. 22. § (1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!