Miért nem lehet olyan törvényt meghozni, hogy a kocsi árával arányosan kapnának pl a gyorshajtók büntetést? (Többi lent)
Nyílván kereset alapján nehéz lenne, azzal lehetne trükközni, de ez így tökéletesen működhetne az én naív személyem szerint.
Arra gondoltam, hogy három nagy értékkategória lenne, pl 0-5millió, 5-10millió és 10millió feletti. CSAK a kocsi évjáratát és márkáját néznék, majd ezekre az autókra az átlagárat, ha nagyon a határon lenne az ár, pl 5.3 milla, akkor lefele kerekítenének.
Azt kifelejtettem, hogy gyorshajtáson kívül mindenre vonatkozhatna ez, hiszen egy nagy mercisen/bmwsnek/audisnak/volvosnak/stb nem büntetés pár tízezer forint, igenis érzzék hogy fáj az a csekk, ha szabálytalankodnak.
Ui:
Informatikua vagyok, én is többet fizetnék így, de nem érdekel, mert ez így a helyes.
Miért kellene ilyen szabály?
Ha egy suzukival mész 120-szal 50 helyett az kevésbé súlyos szabálysértés, mintha audival tetted volna?
"Nyílván kereset alapján nehéz lenne, azzal lehetne trükközni"
Több országban márpedig így működik, az éves adóbevallás alapján szabják ki a gyorshajtásért járó bírságot. Finnországban például fogják az éves bevételedet, és minden km/h-ért, amivel átlépted a sebességkorlátot, kapsz fél napnyi büntit. Tehát ha te városon belül 70-el mész, akkor 10 napnyi bevételt szabnak ki neked bírságként. Ha teszem azt valaki éves szinten 10 millió forintot keres, és 20km/h-val átlépi a sebességkorlátot, akkor azért egy kellemes kis 273 000 forintos bírság jár.
Több finn milliomos is befürdött már ezzel, Teemu Selänne volt profi jégkorongozó például egyszer egy kellemes kis 39 000 eurós (15,5 millió forint) bírságot volt kénytelen kifizetni, miután a sportkocsijával 73-al ment egy 55km/h-ra korlátozott útszakaszon.
Franciaországban már tizen-valahány éve elveszik a gyorshajtó kocsiját a jogosítvánnyal együtt.
Nem tudom pontosan, mi számít ilyen büntetést kiváltó átlépését a szabályoknak, de ha valakit érdekel, utána tudok nézni.
Az autót ugyan nem adják el, de elkobozzák, és komoly pénzbüntetést, vagy akár arra váltható börtönt is kaphat a szabálysértő.
Az meg már külön cirkusz, mi mindent kell csinálnia, elvégeznie vagy kifizetnie (kismillió adminisztrációs vacakolással) mire visszakapja a kocsiját.
Miután itt pontrendszer van (max. 12 pont) 6 pont elvesztése után újra le kell tennie a kresz-vizsgát ától zetig.
Arról viszont nem tudok, hogy ez a kocsi árától, nagyságától vagy teljesítményétől, vagy az illető évi keresetétől függene.
A munkám miatt itt is, más európai országban is sokat kell vezetnem, de erre vigyázok, mert nem szeretnék az éjszaka közepén az országúton maradni.
Mert - járőrtől függően - ez is megtörténhet, aztán nézhetsz, hogy jutsz tovább, ha nem hajtottál olyan gyorsan, hogy egyenesen a börtönbe kerülj.
S aki normális, és nem költ feleslegen sokat kocsira, azzal mi van?
Vagy a kispolgárral, aki még hitelt is képes felvenni, hogy vehessen egy autót, amivel villoghat?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!