Mit tehetek ha a szomszéd anyagi kárt okozott nekem?
Ilyen találni fogsz, bírósági ítélet alapján adható. Tehát feljelentheted, bírósági tárgyalást kezdeményezel, bizonyítod a tényállást, ez kezdetben neked elég sokba fog kerülni. Ha viszont elfogadják a bizonytást, és az ítélet az, hogy kárt okoztak neked, akkor minden költségedet megtérítik, a helyreállítást akkor is neked érdemes csináltatnod, hiszen a te érdeked.
A bírósági ítélethez kérned kell a tárgyalás során, hogy minden költségre igényt tartasz. A bíró ugyanis csak a kérelmet tárgyalja akkor is, ha közben kiderül, van más is. Az már külön per tárgya. Ja, ezt polgári peres eljárásnak hívják.
#1, a fizetési meghagyás teljesen másra van...
Nem kell ezért bíróságra menni.
Birtokvédelmet kell kérned a jegyzőnél, valamint hogy állíttassa vissza az eredeti állapotot.
Ez azért is jó, mert a jegyző határozata ellen nem lehet fellebbezni, csak a bíróságon, amit ha nem tesz meg kézhezvételtől számított 10 napon belül, akkor a jegyző döntése jogerőre emelkedik, onnantól pedig már csak a végrehajtót kell ráuszítani a szonszédra, hogyha nem tesz eleget a döntésnek.
Annyiban van nehéz dolgod (de ez a bíróságra is igaz), hogy bizonyítani kell tudnod, hogy ő okozta a kárt.
Az eredeti állapot visszaállítása nem működik, mert csak akkor engedélyezi újra a katasztrófavédelem a kemény használatát, ha megtörtént a bélelés.
Bizonyítékom az van, mert a kéményseprők dokumentálták, illetve senki nem gondolja komolyan, hogy én a kéményen keresztül törtem be a szomszéd falát (:
Ha eredetileg volt benne bélelés, akkor azt is meg tudod vele csináltatni. Ha nem, akkor kénytelen vagy azt saját erőből megoldani. Illetve ha szakértő megállapítja, hogy korábban bélelés nélkül tudott működni a kémény, ezentúl pedig csak béleléssel (amit kétlek), akkor utólag azt is be tudod rajta hajtani.
Ha nem tudja/akarja megfizetni a károdat, akkor az önkormányzat kifizetheti helyette, cserébe az összeget ráterhelik az ő házára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!