Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kizárólagos felügyeleti jogom...

Kizárólagos felügyeleti jogom van, elköltözhetek külföldre a gyerekkel?

Figyelt kérdés
Volt már valaki ilyen helyzetben?

2023. jan. 3. 07:44
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim ***** válasza:
81%

Egyébként csak nagyon indokolt esetben engedi a gyámügy is azt, hogy kividd a gyereket és akkor, ha van már fix munkád és lakhelyed, amit be tudsz mutatni nekik. Arra alapozva, hogy te majd kimész és kint keresel munkát, nem fogják engedélyezni, pláne, ha apuka még tiltakozik is.

De tényleg, miért nem hagyod itthon a gyereket az apjával, te még küldesz haza pénzt és adjátok be magániskolába, meg spórolsz a jövőjére? A gyerek ki akar egyáltalán menni?

2023. jan. 3. 15:11
 42/51 anonim ***** válasza:
100%

3opcio van

-kozos felugyelet

-az egyik szulonek kizarolagos felugyelet, de a masik szulo jogai nincsenek korlatozva, csak epp nem o neveli, max láthatas van

-az egyik szulonek kizarolagos felugyelet, a másik szulo jogai koraltozva vannak mondjuk mert bantalmazta a gyereket.

Csak a 3.esetben viheti ki a gyereket kulfoldre.

2023. jan. 3. 15:28
 43/51 A kérdező kommentje:

41!

A munkám teljesen HO, saját vállalkozásom van, ami helyhez kötöttséggel egyáltalán nem jár. Valószínű, ha költöznénk, saját ingatlant vásárolnék külföldön a "próbaidőszak" után.

Az apa teljes mértékben elutasítja a szülői jog gyakorlását, szóval olyan lehetőség nincs, hogy vele legyen. Neki teljesen megfelel, hogy havonta, adott esetben 2 havonta 1-2 napot a gyermekkel tölt, a bíróság adta jogának is minimális kihasználásával(nem rosz a kapcsolatunk, én elfogadtam, hogy neki így kényelmes, így rendezkedtünk be az új életünkbe is a gyermekkel)

De már összeállt a kép, hogy mit is jelent a kizárólagos szülői felügyeleti jog önmagában, és abban az esetben, ha az apának emellett nincs megvonva a joga.

Ha jól látom, akkor vagy egy ügyvéd előtt papírra vetjük, hogy beleegyezik a külföldre költözésbe, vagy ha nem, akkor bírósóságon kérni, hogy megvonják tőle a jogot(ha ígyég a láthatás lehetőségeeg marad-evvel nem vagyok tosztában még).

A gyámügyet messziről elkerülném, akkor inkább egy elnyúló bírósági vita.

Nehéz helyzet sajnos, mert addig nem lehet óvodát, iskolát választani, míg nincs bejelentett lakcím, viszont az csak akkor lehet, ha innen elmegyünk. Érdeklődni persze lehet, de falakba ütköztem mindenhol, mert biztosítani helyet nem tudnak a bizonytalanra.

2023. jan. 3. 15:43
 44/51 A kérdező kommentje:
Most mézem, vannak elírások, mert nem olvastam vissza a hozzászólásom, de talán érthető így is. :)
2023. jan. 3. 15:45
 45/51 anonim ***** válasza:
100%

Ja, de ha ilyen jól állsz anyagilag, hogy te külföldön vegyél házat, nemigen fogják engedélyezni. A külföldre költözést, ismétlem, indokolt esetben engedi a gyámügy, pl. ha arra hivatkozol, hogy jobb életkörülmények biztosítása miatt mész és(!) már van kint lakhatásod, azt nem fogadják el, hogy majd lesz.

Ezért gyerekkel általában úgy költöznek ki az elvált szülők, hogy 1) remélik, apuka nem megy bíróságra, és a többség tényleg nem megy, mert nem érdekli, 2) általában itthon hagyják a gyereket nagyszülőnél és utána viszik ki, ha megvan a munka/szállás.

De az, hogy szerinted Magyarország nem jó, nem indok a bíróságnak, ha apuka ellenzi a kiköltözést, főleg, ha itthon van bejelentett vállalkozásod és semmi nyomós indokot nem tudsz mondani a bíróságnak. Ezt komolyan veszik amiatt, hogy így el lesz választva az egyik szülôtől, az, hogy nincs rendben a közoktatás, bocsi, de nem érv a bírósàgnak.

2023. jan. 3. 16:33
 46/51 anonim ***** válasza:
100%

"A gyámügyet messziről elkerülném, akkor inkább egy elnyúló bírósági vita."

De a bíróság csak akkor vonja meg az apa jogát, ha bizonyítottan bántalmazta a gyereket, vagy pl. bizonyítottan drogozik, veszélyesen pszichés beteg vagy bűncselekményt követ el. Azért, mert nem tart vele jobban kapcsolatot, nem fogják elvenni a jogot tőle, ergo nem tudod kihagyni a gyámügyet, nekik viszont nem indok a kiköltöztetésre az, amit leírták.

2023. jan. 3. 16:35
 47/51 A kérdező kommentje:

Szóval szerinted ha valaki itthon is jól áll anyagilag, akkor ne menjen küldöldre?

Vagy ha így is menni akar, akkor hagyja el a gyermekét hónapokra, évekre?

Na valami ilyesmi dolgok miatt is gondolom azt, hogy jobb lenne külföldön, ahol a gyermekemnek lehetne biztos jövőképe. :,(

46, igen már tudom, hogy ebben az esetben kell a gyámügy, de ilyesmikről szó sincs szerencsére nálunk.

Így viszont marad a közös megállapodás ügyvéd előtt.

Köszönöm a válaszokat, tájékozódásnak éppen elegendő volt. :)

2023. jan. 3. 16:50
 48/51 A kérdező kommentje:
45, egyébként nem az utcára mennék a gyerekkel addig, míg nem lenne saját ház. :) Természetesen más országokban is rengetegen laknak albérletben, erre gondoltam az alatt, hogy "próbaidőszak", ami után lenne saját ingatlan.
2023. jan. 3. 16:52
 49/51 anonim ***** válasza:
100%

"Szóval szerinted ha valaki itthon is jól áll anyagilag, akkor ne menjen küldöldre?"

De menjen, ő maga.

Senki nem tiltja, hogy külföldre menjél, de neked is meg kell értened, hogy amikor gyereket vállaltál, akkor bizonyos szempontból megkötötted magad. Annak a gyereknek az exed, tetszik vagy sem, az apja.

"Vagy ha így is menni akar, akkor hagyja el a gyermekét hónapokra, évekre?"

De akkor szerinted a másik szülőt korrekt kvázi erre kényszeríteni? Lehet, hogy a te volt férjed pont nem egy mintaapuka, de vannak olyanok, akik igenis szeretik a gyereküket, és az életük része akarnak lenni, nem lehet ettől megfosztani őket, csak mert az egyik fél külföldre akar menni. A bíróság ezt nem tudja kívülről vizsgálni, hogy mi mennyire akar/tud a gyerek életének része lenni.

Nem véletlenül mondják, hogy kétszer gondold meg, kinek vállalsz gyereket, és vállalsz-e egyáltalán, mert ha megvan a gyerek, onnantól nem vagy szabad. Pl. ilyen értelemben.

Nincs olyan, hogy a gyerek csak az egyik szülőé.

2023. jan. 3. 16:58
 50/51 A kérdező kommentje:

Igen, igazad van utolsó mindenben amit írtál, de sajnos vannak olyan történések néha, ami megnehezíti az ember életét, és ebből kell a legjobban kijönni. Én is erre törekszem mióta vállaltam a gyermekem, hogy felnevelem, bármennyire is nehéz lesz.

Nálunk az apa nem minta apa, de támogatom mindig, ha a gyermekkel időt szeretne tölteni, és ez később is így lesz, ez nem is kérdés. Itt inkább a jogi, megélt dolgokra voltam kíváncsi a kérdésemmel.

A sok hozzászólásból azt szűrtem le ami a javamat szolgálja, hogy mindenképpen ügyvédet kell keresnem, és meg kell állapodnunk az apával.

Az, hogy más emberek mit gondolnak rólam, vagy a döntésemről, csak másodlagos dolog. :)

Köszönöm mindenkinek!

2023. jan. 3. 18:08
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!