Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kizárólagos felügyeleti jogom...

Kizárólagos felügyeleti jogom van, elköltözhetek külföldre a gyerekkel?

Figyelt kérdés
Volt már valaki ilyen helyzetben?

2023. jan. 3. 07:44
1 2 3 4 5 6
 31/51 A kérdező kommentje:

29, nem vonom kétségbe amit írtál, de ha apuka el van tűnve a gyermek életéből, akkor nem tanulhat tovább a gyermek, ha nem írja alá?

Nálunk még csak óvodai beiratás volt, de vittem a vírósági végzést, és avval el volt rendezve a vérszerinti apa "része", ugyanúgy, ahogy bármi más helyzetben amivel eddig volt dolgunk, pl útlevél, személyigazolvány, repülő út(itt is volt, hogy kérték volna a nyilatkozatot, de a bírósági papír elegendő volt), stb.

2023. jan. 3. 12:03
 32/51 anonim ***** válasza:
100%
Ha apuk nem egyezik bele akkor gyámhatóság. Ha a kinti életetek biztositott ( munka, lakhatás, iskola) akkor meg fogják adni. Apuka is bármikor leléphet külföldre, vagy csak egyszerűen beszűnteti a láthatásokat.
2023. jan. 3. 12:05
 33/51 anonim ***** válasza:
100%

29 vagyok: gondolom a gyámügynél kéne rendeznem a dolgot, ha apuka el lenne tűnve a gyerek életéből és nem tudnám aláíratni vele.

A beíratást amúgy igen, én is, sőt személyi igazolványt, útlevelet is csináltathatok a gyereknek bírósági végzéssel. A továbbtanuláshoz viszont kell az aláírása.

Ahogy fentebb is írták: a neve, az életpályájának megválasztása és a lakóhelye, amikhez apjának hozzá kell járulnia.

2023. jan. 3. 12:21
 34/51 anonim ***** válasza:
46%
4. Vagyok. De, igaz. Anno a bíróság megszüntette a gyerekem apjának a szülői felügyeleti jogát. A bírónő kihangsulyozta a költözést is. Ki is koltoztem vele. A kulonelo szülőnek alapesteben nincs megszuntetve a szülői felügyeleti jogáról, ez esetben kell az engedélye. Ha kizárólagos felügyeleti joga van a gyereket nevelő szülőnek, SEMMIHEZ nem kell az engedélye, sőt, tájékoztatni se kell. Ott az idezet a jogszabálybol, de beteszem ide megegyszer: ) A szülő a gyermeket akár huzamos időre vagy letelepedés céljából is a másik szülő hozzájárulása nélkül külföldre viheti, ha a másik szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta vagy megvonta."
2023. jan. 3. 13:46
 35/51 anonim ***** válasza:
85%
34, a bíróság korlátozta vagy megvonta NEM EGYENLŐ azzal, hogy kizárólagos felügyeleti joga van az egyik szülőnek.
2023. jan. 3. 14:10
 36/51 anonim ***** válasza:
79%
33 vagyok: így van. Nálunk kizárólagos felügyeleti jogom van, de nem vontak meg semmilyen jogot apukától.
2023. jan. 3. 14:13
 37/51 anonim ***** válasza:
0%

35!

Kedves kötözködni kívánó, de, egyenlő azzal. Megegyszer, nekem kizárólagos felügyeleti jogot adott a bíróság. Még házastársi örökbefogadáshoz se kell az engedélye.

2023. jan. 3. 14:21
 38/51 anonim ***** válasza:
100%

"4:191. § [A szülői felügyeleti jog bírósági megszüntetése]

(1) A bíróság megszünteti a szülői felügyeletet, ha

a) a szülő felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan sérti vagy veszélyezteti; vagy

b)[61] a gyermeket más személynél helyezték el vagy nevelésbe vették, és az a szülő, akinek szülői felügyeleti joga szünetel, a gyermek elhelyezésére vagy a nevelésbe vételre okot adó magatartásán, életvitelén, körülményein önhibájából nem változtat.

(2) Ha a szülőt a bíróság valamelyik gyermeke személye ellen elkövetett szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélte, a bíróság a szülői felügyeletet a szülő valamennyi gyermeke tekintetében megszüntetheti. A bíróság rendelkezhet úgy, hogy a megszüntető határozat hatálya kihat a később született gyermekre is.

(3) Aki szülői felügyeletet megszüntető jogerős ítélet hatálya alatt áll, nem fogadhat örökbe, nem viselhet gyámságot, gyermek nála nem helyezhető el és – a bíróság vagy a gyámhatóság eltérő rendelkezésének hiányában – nincs joga arra, hogy gyermekével kapcsolatot tartson."

Innen: [link]

2023. jan. 3. 14:22
 39/51 anonim ***** válasza:
0%
Mondjuk az kifejezetten röhejes, hogy ugyanaz q két nagyon okos lepontozza nullara a válaszomat, ami az én életemből való tény-37-, mellé pedig felponzozza az ezt alátámasztó törvényt 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
2023. jan. 3. 14:29
 40/51 anonim ***** válasza:
100%

39, Nem azt vitatjuk, hogy a te esetedben megvonta a bíróság apuka felügyeleti jogát (hogy ennek mi az oka, azt te biztosan tudod, ránk nem tartozik), a lepontozást azért kaptad, mert a fogalmakkal nem vagy tisztában.

A kizárólagos felügyeleti jog, mint jogi formula, nem azt jelenti, hogy megvonták a másik féltől a felügyeleti jogot.

Utóbbi (ami nálad van) egy jóval szigorúbb rendelkezés, valóban azt jelenti, hogy nem kell semmihez az apa jóváhagyása.

Ahol "csak" kizárólagos felügyeleti jog van (mint a kérdező esetében, tehát ő kapta a felügyeleti jogot), ott a gyermeket nevelő szülő kap SZINTE minden jogot, csak a gyermek életét és jövőjét érintő kérdésekben kell a másik fél jóváhagyása - ilyen a névváltoztatás, a továbbtanulás, és a költözés. Ahogyan ez már többször is elhangzott fentebb, szintén törvényi idézettel.

A két dolog tehát nem egymás szinonimája, hanem egymás mellett létező dolog.

2023. jan. 3. 15:04
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!