A párom vett egy felújítandó lakást. Jogilag ez hogy működik?
" Az tervez B tervvel aki nem bízik az A terv sikerében."
Meg az, aki bízik A terv sikerében, de csak anyira, amennyire a józan esze diktálja.
Aki viszont olyan hülye, hogy nem készít B tervet, az meg is érdemli a sorsát.
" Ha netán valaha szétmegyünk, kérhetek jogilag a munkámért pénzt?"
Persze, hogy kérhetsz. Ha nem kérhetnéd, más jogalap nélkül gazdagodna.
11, ha én a közös otthonunkon dolgozom, azt magamért és magunkért teszem, nem azért, hogy nyerészkedjek. Ha szétmegy a kapcsolatom, akkor azon meg pláne nem akarok nyerészkedni.
Ennyi erővel kifizettethetnénk a párunkkal az összes neki vett virágot, fagyit, minden időt amit vele töltöttünk, mondván, hogy számunkra a szakítás által ez elveszett időnek és pénznek minősül.
Ha van olyan opció miszerint elveszett idő és pénz építeni a közös jövőnket, akkor azt az időt és pénzt nem érdemes belefektetni.
Ha valamibe beleadsz, akkor azt ne kérd vissza, hisz önszántadból beleadtál. Vagy az árát kérd el ott helyben és ne mondd, hogy magadtól adtál bele, nem pedig érdekből.
Kedvességet, szívességet kfiziettetni a legnagyobb tirpákság és a legrombolóbb dolog egy emberi kapcsolatban amit el tudok képzelni. Tulajdonképpen nem más, mint annak a hazugsága, hgoy jófej vagyok. Nem vagoyk az, pénzért teszem, csak nem most lesz kfiizetve hanem max később.
"ha én a közös otthonunkon dolgozom, azt magamért és magunkért teszem, nem azért, hogy nyerészkedjek. "
Szép dolog ez, csak engem nem érdekel. Boldogíts vele mást.
Az építőiparban az élőmunka, pláne ha szakmunka, költsége ma már nagyon magas. Nem mondok sokat, legyen 4000 Ft/óra.
120 óra aktív időráfordítás (15 napi munka) közel fél millió forint költségmegtakarítást eredményez a tulajdonos oldalán.
Ha a páros a százkettedik napon szakít, akkor a tulaj párja ki lenne használva, ha nem kérhetné el a hozzájárulásának értékét.
15, és ez szerződésbe is foglalható.
Ugyanakkor a párkapcsolat nem mindig ilyen egyszerű. Szerintem tisztább és egyszerűbb lenne, ha a kérdező egyszerűen pénzért dolgozna itt és most és annyi. Nem színlelne kedvességet vagy szívességet.
"Akkor 15,remélem az ellen sincs kifogásod, hogy akkor lakbér+rezsi+bevásárlás is kifizettetésre kerül."
Ez megállapodás kérdése, ami túlnyúlik a kérdező által említett szituáció jogi keretein.
Értelmileg visszamaradott te vagy, aki láthatóan érzelmi alapon itélne meg egy tisztán jogi helyzetet. Nem kell a te világlátásodat ide pottyantani. Pláne nem kell másra ráerőltetni a hülyeségeidet.
18, lakni valahol fizetés nélkül vagy dolgozni valakinek fizetés nélkül csak azért, mert párkapcsolatban vannak, pontosan ugyanaz a helyzet, ebben tök igaza van 17esnek.
Azzal, hogy a kérdező párja főz a kérdezőre, tulajdonképpen pontosan úgy ingyen munkát végez, mintha akérdező felújítaná a lakást. Ugyanúgy megállapítható az anyagi értéke egyiknek, mint a másiknak.
Az, hogy "megállapodás kérdése" ez eddig is tiszta volt. Ez nem jelent többet, mint megbeszélni, hogy szakítás esetén ki kell-e fizetni az elvégzett munkát. Most az, hogy az elvégzett munka az felújítás vagy főzés, az jogi szempontból teljesen mindegy.
"18, lakni valahol fizetés nélkül vagy dolgozni valakinek fizetés nélkül csak azért, mert párkapcsolatban vannak, pontosan ugyanaz a helyzet"
Dehogy ugyanaz a helyzet.
Nem vagy jogász, hülye vagy a dologhoz, ne magyarázz. Nem véleményekre kiváncsi itt senki, pláne nem a tiétekre, hanem a jogi helyzetre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!