Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jól értelmezem a jogaimat...

Jól értelmezem a jogaimat (jogos önvédelem)?

Figyelt kérdés

Amennyire én tudom, a jogos önvédelemnek arányosnak kell lennie a támadással.

Ha éjszaka megyek haza egy buliból, és körbeáll 3 ember aki ki akar rabolni/mag akar verni, stb, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha az életem kioltására irányulna a cselekedet (éjszaka, csoportosan).

Tehát arányos védekezési forma az, amivel veszélybe kerül az ő életük. Szóval ha én azzal védekezem, hogy az egyiket mondjuk kilököm az útra a közelgő kocsi elé, hogy el tudjak menekülni, vagy csak két ember ellen kelljen megvédenem magam, akkor ez még belefér a jogos önvédelembe?

2022. dec. 9. 08:53
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A Btk. kimondja szó szerint, hogy élet kioltásának irányul a fenti példa, ha éjszaka csoportosan megtámadnak. A bíróság mérlegelni fog, de igazából ha mindhárman megtámadnak akkor mindhármat kilökheted a kocsi elé.
2022. dec. 9. 08:59
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

jogos védelem körében (2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha

a) azt személy ellen

aa) (személy ellen) éjjel,

ab) (személy ellen) fegyveresen,

ac) (személy ellen) felfegyverkezve vagy

ad) (személy ellen) csoportosan

követik el,

Magyarul ha egyedül támad meg éjjel akkor is kilökheted a csávót a kocsi elé.

2022. dec. 9. 09:00
 3/6 anonim ***** válasza:
Jól értelmezed. Mondjuk ezt az éjszaka dolgot nem értettem sose, mit számít, hogy éjjel van-e vagy nappal?
2022. dec. 9. 09:01
 4/6 anonim válasza:
100%
#3: A jogszabály máshogy határoz. Gondolom a statisztika alapján gyakoribbak éjszaka azok az erőszakos cselekedetek, amiket megúsznak a támadók szemtanúk hiányában.
2022. dec. 9. 09:04
 5/6 anonim ***** válasza:

"Jól értelmezed. Mondjuk ezt az éjszaka dolgot nem értettem sose, mit számít, hogy éjjel van-e vagy nappal?"

BH határozza meg. Általában est 10 órától reggel 5 óráig számít BH alapján éjszakának, nem a sötétségtől függ a meghatározás.

Ha úgy van nappal egy fő támad meg akkor is kilökheted:

3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.

Sőt a kitérési kötelezettséget is eltörölték már.

2022. dec. 9. 09:09
 6/6 Thunderfairy ***** válasza:
Ha véletlenűl történt a támadó elütése akkor nem vagy büntethető. Ilyen nincs hogy szándékosan lököm ki.
2022. dec. 11. 12:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!